Ook ondernemers moeten meedoen aan inperking plastic producten

Ook ondernemers moeten meedoen aan inperking plastic producten

Plastic afval vervuilt de oceanen steeds meer. Om de plasticsoep aan te pakken hebben vertegenwoordigers van de Europese Commissie in december 2018 een akkoord gesloten. In het akkoord zijn meerdere maatregelen opgenomen. De effecten hiervan zijn merkbaar in het dagelijks leven, maar zeker ook in het bedrijfsleven.

De eerste maatregel van dit akkoord ging in op 3 juli 2021: het verbod op plastic wegwerpartikelen zoals rietjes, bestek, borden, wattenstaafjes en ballonstokjes. Op 3 juli 2024 komt er nog een verbod bij. Vanaf dat moment zijn losse doppen niet meer toegestaan en zitten deze vast aan de fles. Hier krijgen ook schoonmakers mee te maken, aangezien veel reinigingsproducten nog in plastic verpakkingen zitten.

Producenten van plastic wegwerpproducten moeten verder markeringen gaan aanbrengen op de plastic producten. Dit betekent dat je op bijvoorbeeld een koffiebeker vermeldt dat de beker kunststof bevat en in welke afvalbak hij na gebruik thuishoort. Wanneer de voorraden op zijn, moet je op zoek naar alternatieven.

Kiezen voor gerecycled materiaal

Op termijn komt de Europese commissie met meer maatregelen. Zo moet een kwart van de frisdrank- en waterflessen vanaf 2025 gemaakt zijn van gerecycled materiaal. Vanaf 2030 wordt dat 30 procent. De precieze ingangsdatum en invulling van deze regels zijn nog niet bekend.

Verbod op gratis plastic bakjes en bekers

Herbruikbare bekers en maaltijdverpakkingen moeten volgens de overheid de norm worden. Ondernemers mogen daarom vanaf juli 2023 geen gratis plastic wegwerpbakjes en -bekers meer meegeven aan klanten.

Facility Trade Group gecertificeerd voor MVO Prestatieladder

Facility Trade Group gecertificeerd voor MVO Prestatieladder

Facility Trade Group is gecertificeerd voor niveau 3 van de MVO Prestatieladder. De facilitaire groothandel uit Apeldoorn heeft als doel om volgend jaar niveau 4 te behalen. "MVO is namelijk nooit af."

Greenwashing: waar moet je op letten?  

Greenwashing: waar moet je op letten?

Het thema duurzaamheid speelt in veel sectoren een belangrijke rol, zo ook binnen de professionele schoonmaaksector. In dat kader willen veel bedrijven hun ecologische voetafdruk verkleinen en kiezen daarom voor duurzame producten en diensten. Helaas maken sommige bedrijven misbruik van deze trend door zich groener voor te doen dan ze daadwerkelijk zijn, een praktijk die bekend staat als greenwashing. In dit artikel bespreken we wat greenwashing is en waar je in relatie tot schoonmaakmiddelen op moet letten.

Kleine aanpassingen regels wegwerpbekers en bakjes na evaluatie

Kleine aanpassingen regels wegwerpbekers en bakjes na evaluatie

De maatregelen om het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten te verminderen, lijken te werken. Dat blijkt uit een evaluatie die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft laten uitvoeren. Wel ervaren ondernemers knelpunten in de praktijk en zijn de regels op punten onduidelijk. Daarom stuurt staatssecretaris van Milieu Chris Jansen waar nodig bij door de regels aan te passen. Dat heeft hij onlangs aan de Tweede Kamer laten weten.

Essity werkt samen voor verduurzaming van afvalverwerking in papierindustrie

Essity werkt samen voor verduurzaming van afvalverwerking in...

Essity sluit met haar fabriek in Cuijk aan bij het RE&UCE project van circulair techbedrijf Alucha en distributiebedrijf Grolman Group. Het doel is om een nieuwe, duurzamere methode toe te passen voor de verwerking van papierslib. Dat kan leiden tot een jaarlijkse vermindering van 4300 ton CO2-uitstoot en 19,7 kiloton afval. Bovendien levert het project herbruikbare grondstoffen en biobrandstof op.