Schoonmakend Nederland roept leden op: deel jouw inzicht in CO2-rapportages

Schoonmakend Nederland roept leden op: deel jouw inzicht in CO2-rapportages

Duurzaamheid is ook in de schoonmaaksector een belangrijk aandachtspunt en veel schoonmaakbedrijven zijn al langere tijd bezig met het verduurzamen van hun dienst. Ook branchevereniging Schoonmakend Nederland zet zich in om ervoor te zorgen dat de schoonmaak geen negatief effect heeft op mens en milieu. In dat kader zijn ze weer bezig met een sectorrapportage over de CO2-uitstoor in de branche.

Die rapportage stelt Schoonmakend Nederland ieder jaar op om inzicht te bieden in de huidige CO2-uitstoot en om te zien wat de ontwikkelingen zijn in vergelijking met voorgaande jaren. De CO2-uitstoot is natuurlijk niet de enige indicator van hoe het gesteld is met de duurzaamheid in de sector, maar het is wel een belangrijke graadmeter. Daarom streven veel schoonmaakbedrijven met verschillende initiatieven ernaar hun uitstoot zoveel mogelijk terug te brengen.

Sectorbrede rapportage

De resultaten van die initiatieven komen vaak terecht in CO2-rapportages. En het zijn die rapportages waarin Schoonmakend Nederland nu graag inzicht zou krijgen om – zoals ze zelf aangeven – niet het wiel opnieuw hoeven uitvinden voor hun eigen sectorbrede rapportage. Daarom roep de vereniging haar leden, zowel uit het mkb als het grootbedrijf, op om de inzichten en documenten die er liggen te delen met hen. Die informatie gaan ze gebruiken om een beeld te krijgen hoe ze kunnen toewerken naar een CO2-rapportage die iedereen vooruit helpt. De bedrijfsspecifieke gegevens en documenten worden daarbij uiteraard niet gedeeld met andere leden of derden.

Samenwerken

De rapportage is een eerste stap voor Schoonmakend Nederland om de netto CO2-uitstoot van de sector terug te brengen naar nul. Inzicht in de huidige situatie is immers een vereiste om te weten wat er nog moet gebeuren. Voor verdere stappen biedt de vereniging handvatten aan organisaties die willen weten wat hun uitstoot is, helpen ze organisaties die niet weten hoe te beginnen met de eerste stappen en werken ze samen op moeilijke uitdagingen met een hoge uitstoot.

Wil je meehelpen? Neem dan contact op met interim programmamanager duurzaamheid Alexander Swagers >>

Facility Trade Group gecertificeerd voor MVO Prestatieladder

Facility Trade Group gecertificeerd voor MVO Prestatieladder

Facility Trade Group is gecertificeerd voor niveau 3 van de MVO Prestatieladder. De facilitaire groothandel uit Apeldoorn heeft als doel om volgend jaar niveau 4 te behalen. "MVO is namelijk nooit af."

Greenwashing: waar moet je op letten?  

Greenwashing: waar moet je op letten?

Het thema duurzaamheid speelt in veel sectoren een belangrijke rol, zo ook binnen de professionele schoonmaaksector. In dat kader willen veel bedrijven hun ecologische voetafdruk verkleinen en kiezen daarom voor duurzame producten en diensten. Helaas maken sommige bedrijven misbruik van deze trend door zich groener voor te doen dan ze daadwerkelijk zijn, een praktijk die bekend staat als greenwashing. In dit artikel bespreken we wat greenwashing is en waar je in relatie tot schoonmaakmiddelen op moet letten.

Kleine aanpassingen regels wegwerpbekers en bakjes na evaluatie

Kleine aanpassingen regels wegwerpbekers en bakjes na evaluatie

De maatregelen om het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten te verminderen, lijken te werken. Dat blijkt uit een evaluatie die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft laten uitvoeren. Wel ervaren ondernemers knelpunten in de praktijk en zijn de regels op punten onduidelijk. Daarom stuurt staatssecretaris van Milieu Chris Jansen waar nodig bij door de regels aan te passen. Dat heeft hij onlangs aan de Tweede Kamer laten weten.

Essity werkt samen voor verduurzaming van afvalverwerking in papierindustrie

Essity werkt samen voor verduurzaming van afvalverwerking in...

Essity sluit met haar fabriek in Cuijk aan bij het RE&UCE project van circulair techbedrijf Alucha en distributiebedrijf Grolman Group. Het doel is om een nieuwe, duurzamere methode toe te passen voor de verwerking van papierslib. Dat kan leiden tot een jaarlijkse vermindering van 4300 ton CO2-uitstoot en 19,7 kiloton afval. Bovendien levert het project herbruikbare grondstoffen en biobrandstof op.