Waarom het belangrijk is je handen te drogen met papieren handdoekjes

Waarom het belangrijk is je handen te drogen met papieren handdoekjes

Het is al een wat ouder onderzoek, maar door de crisis rondom het coronavirus weer helemaal actueel. De Vereniging Schoonmaak Research (VSR) onderzocht het belang van handen wassen en vooral het drogen van de handen met papieren handdoekjes. Volg Service Management op LinkedIn:

De VSR liet onderzoek doen naar het belang van het wassen en vooral het drogen van de handen en het zoeken naar de meest hygiënische methode daarvoor. Aanleiding destijds was de uitbraak van de Mexicaanse griep in 2009 en in 2010. Een van de mogelijke manieren van besmetting was contact met vieze handen. “Dat kun je voorkomen door de handen goed te wassen omdat je daarmee de overdracht van mogelijke ziekteverwekkende micro-organismen beperkt”, zegt VSR.

Overdracht van micro-organismen

“Blijft de hand daarna nat, dan bevordert dat juist de overdracht van micro-organismen van en naar oppervlak en andere handen en komt men van de regen in de drup. Grondig drogen van de handen is dan ook noodzakelijk.” Goede handenhygiëne kan jaarlijks in Nederland miljoenen ziektegevallen voorkomen, concludeerde VSR toen al. Met als bonus tientallen minder sterfgevallen en honderden miljoenen euro’s minder medische kosten en economische schade, aldus de vereniging. “Het wordt aangeraden de handen minstens te wassen na vervuilende handelingen, bijvoorbeeld na contact met een patiënt, rauw vlees of na toiletbezoek.”

Papier droogt de handen zeer behoorlijk

Het VSR-onderzoek wijst uit dat papier de handen zeer behoorlijk droogt, ook al drogen veel toiletbezoekers hun handen korter dan wenselijk is. Textiel is een redelijk alternatief voor papier als het na ieder gebruik gewassen wordt. Vier methoden zijn volgens de VSR niet acceptabel zijn als het gaat om hygiëne. Dat is het gebruik van ruw papier (dat de huid kan beschadigen), de meermalen gebruikte handdoek (vanwege het risico op kruisbesmetting) en de heteluchtdroger, met of zonder UV. “De belangrijkste reden daarvoor is dat de minimaal benodigde droogtijd, 45 seconden, in de praktijk lang niet gehaald wordt en de handen te vaak nat blijven. Bovendien gebruikt een kwart tot dertig procent van de mensen de heteluchtdroger niet, zelfs als het de enige aanwezige droogmethode is.”

Overbrenging 9 keer hoger

Samenvattend stelt VSR dat bij handen drogen met een lucht handendroger micro-organismen van de handen in de lucht overgebracht. Daarnaast: het aantal micro-organismen dat wordt overgebracht in de lucht is bij gebruik van een jet-handendroger ongeveer 9 maal hoger dan bij een hete lucht handendroger. Bezoekers van een sanitaire ruimte met een handendroger worden via de ademhaling blootgesteld aan kiemen die afkomstig zijn van (ondoelmatig) gewassen handen. Deze blootstelling is bij een jet-handendroger hoger dan bij een hete lucht handendroger.

Doelmatig handen wassen voor de hygiëne van groot belang

Na goed handen wassen lijkt blootstelling via de ademhaling, ongeacht het type handendroger, minimaal, concludeert VSR ook. “Aan de hand van de uitkomsten van beide onderzoeken kunnen we zeggen dat doelmatig handen wassen voor de hygiëne van groot belang is. Maar juist ook het drogen ervan is essentieel voor de hygiëne. Papieren handdoekjes zijn daarvoor vanuit hygiënisch oogpunt het meest geschikt. Na goed handen wassen is de blootstelling aan micro-organismen die van de handen in de lucht zijn gebracht, minimaal. Worden de handen echter ondoelmatig gewassen, dan worden er bijna 10 maal meer micro-organismen in de lucht gebracht door een jetdroger in vergelijking tot een hete lucht handendroger.” Daarmee lijkt volgens VSR het gebruik van hete lucht handendrogers in het algemeen en van jetdrogers in het bijzonder in ruimten waar zich regelmatig mensen met een mindere fysieke conditie bevinden, ziekenhuizen, zorginstellingen en dergelijke, niet aan te bevelen.

Wil je meer weten over handen wassen? Het RIVM heeft daar een speciale pagina voor.

Hoe je je handen moet wassen, zie je in onderstaande video

En als we toch bezig zijn: de Mythbusters gaven met een experiment aan waarom het belangrijk is in je elleboog te niezen. Zie hieronder.


Meer weten over het coronavirus, de laatste ontwikkelingen en de gevolgen voor de schoonmaakbranche? In ons Dossier Coronavirus vind je alle berichten die Service Management heeft gepubliceerd omtrent het coronavirus


Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan besmettings- en infectiegevaar vergroten"

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan...

Het staat ons nog vers in het geheugen: de coronapandemie. Voor de schoonmaakbranche betekende het ineens meer zichtbaarheid en waardering en dat is niet verrassend. Want goede schoonmaak is essentieel voor een gezonde en veilige woon- en werkomgeving. Dat blijkt nu ook uit grootschalig internationaal onderzoek, uitgevoerd door Erasmus+, waarbij vanuit Nederland SVS Opleidingen is aangesloten. Onlangs kwamen geïnteresseerden bij elkaar om zich te laten bijpraten over veilig en effectief schoonmaken in pandemische situaties.

Dyson biedt duurzaam en kostenbesparend alternatief voor papieren handdoeken

Dyson biedt duurzaam en kostenbesparend alternatief voor papieren...

Elke grote organisatie die nu nog gigantisch veel papier verbruikt, ontkomt er niet aan om te verduurzamen. Dat stelt Jason van den Broek, head of sales bij Dyson. "Bij een grote organisatie worden jaarlijks miljoenen papieren handdoeken gebruikt om de handen te drogen. Ze moeten zich bewust worden van het feit dat ze daarmee een grootverbruiker zijn."

Vlak voor de kerst toch nog een griepepidemie

Vlak voor de kerst toch nog een griepepidemie

Het aantal luchtweginfecties is de afgelopen weken almaar gestegen en ondertussen kunnen we officieel spreken van een griepepidemie. Dat meldt het RIVM.

Aantal coronapatiënten neemt toe: ga niet naar de kerstborrel als je je ziek voelt

Aantal coronapatiënten neemt toe: ga niet naar de kerstborrel als je...

De kerstdagen staan voor de deur: voor veel mensen een periode van gezellig samen zijn. Nu corona weer wat oplaait, adviseert Chantal Rovers, hoogleraar uitbraken van infectieziekten bij het Radboudumc, om niet naar een kerstborrel te gaan als je ziek bent. Ook raadt ze aan om te overwegen om een coronatest te doen bij klachten.