Topspelers voedingsindustrie verkiezen jethanddrogers boven papieren wegwerpdoekjes

Topspelers voedingsindustrie verkiezen jethanddrogers boven papieren wegwerpdoekjes

Sinds de uitbraak van het coronavirus staat hygiëne meer dan ooit in de aandacht. Om verspreiding zoveel mogelijk te voorkomen, is - naast afstand houden en ventileren - een goede handhygiëne extreem belangrijk. Ook nu de samenleving weer langzaam opengaat, blijft het goed wassen en drogen van de handen essentieel.

In het kort:

  • De voedingsindustrie moet voldoen aan extreem strikte hygiëne-eisen en ondergaat regelmatig controles.
  • HACCP International heeft Airblade-jethanddrogers gecertificeerd voor omgevingen waar voedsel wordt verwerkt.
  • Ook internationale gezondheidsorganisaties zoals het WHO en de CDC geven aan dat handdrogers even hygiënisch zijn als papieren handdoekjes.
  • Grote internationele spelers zoals Pepsico, Pringles, Kellogs en Alpro verkiezen jethanddrogers boven papieren wegwerpdoekjes.

Een sector waar handhygiëne al voor corona van cruciaal belang was, is de voedingsindustrie. Deze industrie is een voorloper waar het gaat om risicomanagement en technologische ontwikkelingen op het gebied van hygiëne. Een goed voorbeeld dus voor andere sectoren. In een tijd waar behoedzaamheid regeert en vaak beslissingen worden genomen op basis van angst en emotie, laat deze industrie zich enkel leiden door wetenschappelijke bewijs en onafhankelijke instituties.

Alle bedrijven in de food branche moeten aan extreem hoge hygiëne-eisen voldoen om de veiligheid van ons voedsel te waarborgen. Zo zijn ze wettelijk verplicht een voedselveiligheidsplan volgens HACCP-richtlijnen op te stellen. In dat plan staan alle bedrijfsspecifieke gevaren en maatregelen die de besmettingsrisico’s minimaliseren. Onafhankelijke experts houden continu toezicht op het naleven van de strenge regels. In Nederland gebeurt dat door de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Certificering door HACCP International

Om aan de strikte wet- en regelgeving te kunnen voldoen, maken veel bedrijven gebruik van gecertificeerde apparatuur en producten. Deze certificering wordt uitgegeven door HACCP International, een onafhankelijke instelling gespecialiseerd in voedselveiligheid. Hun certificeringssysteem is afgesteld op de hoge hygiëne-eisen die gelden in omgevingen waar voedsel wordt verwerkt. Handhygiëne speelt daarbij een cruciale rol: vervuilde handen vormen een direct besmettingsrisico en daarmee een gevaar voor de (volks)gezondheid. Na kritisch onderzoek heeft HACCP International Airblade handdrogers gecertificeerd voor gebruik in de levensmiddelenbranche. Dat betekent dat het gebruik van deze jethanddrogers bijdraagt aan bij de naleving van wettelijk gestelde hygiëne-eisen.

Na kritisch onderzoek heeft HACCP International Airblade handdrogers gecertificeerd voor gebruik in de levensmiddelenbranche.

Bij de certificering verklaarde de directeur van HACCP International dat de nieuwe generatie jetdrogers niet te vergelijken is met de onhygiënische warme luchtdrogers uit het verleden. De traditionele handdrogers zijn bijvoorbeeld traag, waardoor een groot deel van de gebruikers alsnog met vochtige handen wegloopt. Airblade handdrogers blazen de handen binnen 10 tot 14 seconden droog. Bovendien zijn ze touch-free, makkelijk te reinigen en voorzien van een HEPA-filter. Dit filter minimaliseert het risico op besmetting door 99,95% van de deeltjes ter grootte van bacteriën en virussen uit de lucht te verwijderen. Alle factoren samen maken jetdrogers minstens net zo hygiënisch als papieren doekjes.

“Dankzij het HEPA-filter is de Dyson Airblade de enige handdroger die in staat is om bacteriën uit de lucht te filteren. In combinatie met de snelle droogtijd en anti-microbiële coating is het de enige handdroger die is gecertificeerd door HACCP International. Daarom hebben wij hem kunnen goedkeuren als vervanging van papieren handdoekjes.”, aldus Richard Mallett, directeur van HACCP International, na de certificering van de oorspronkelijke Airblade.

Een direct gevolg van de internationale erkenning door HACCP is de groeiende populariteit van jetdrogers. Steeds meer toonaangevende bedrijven, zoals Alpro, Pringles en Pepsico, verkiezen jethanddrogers boven papier. De voedingsindustrie loopt wat dat betreft voor op andere sectoren; met name omdat de beslissingen in deze industrie worden genomen op basis van certificeringen (zoals HACCP en NSF) en advies van onafhankelijke experts (zoals WHO en CDC). In andere sectoren blijken mensen gevoeliger voor misleidend onderzoek en beïnvloeding vanuit de papierindustrie.

Een van de eerste hygiënesluizen van Elpress met de originele Dyson Airblade handdrogers, de eerste handdroger die door HACCP werd gecertificeerd voor de voedingsindustrie.
Foto: Elpress

Nederlandse pioniers

Voedselfabrikant Johma was in 2009 een van de eerste die de papieren handdoekjes in de hygiënesluizen verving voor Dyson handdrogers. Het Nederlandse bedrijf zocht een innovatieve, hygiënische handdroogoplossing met HACCP-certificering. De keuze voor Airblade jetdrogers was daarop snel gemaakt. Het leverde Johma een enorme kostenbesparing op én zorgde voor een snellere doorloop in de fabriek. "De Dyson Airblade handdroger is een zeer effectieve methode van handen drogen en zorgt tevens voor een vlotte doorstroming in onze hygiënesluizen”, aldus Hans van Huizen van Johma.

Ook helpen de jetdrogers Johma bij de realisatie van de duurzaamheidsdoelstellingen die vooral gericht zijn op het voorkomen van afval en het besparen van energie. Diverse LCA’s laten zien dat de milieu-impact van Airblade handdrogers vele malen lager is dan die van andere droogoplossingen. De jetdrogers veroorzaken geen afval (zero waste) en ze produceren tot 80 procent minder CO2 per droogbeurt dan papieren wegwerpdoekjes.

Johma was een van de eerste fabrikanten in de Nederlandse voedingsindustrie die jethanddrogers installeerde in de hygiënesluizen.
Foto: TC Tubantia

Hygiëne-experts

Het Nederlandse Elpress is marktleider en geldt als autoriteit op het gebied van industriële hygiëne. Het bedrijf levert hygiënesluizen, wasbakken en andere reinigingssystemen aan de voedingsindustrie. Voor handdesinfectie werd de EWP-TAP ontwikkeld, een ergonomische roestvrijstalen wasbak gecombineerd met geïntegreerde Dyson Airblade Wash+Dry handdroogkranen. Het handwasstation – dat in z’n geheel de HACCP International-certificering kreeg, wordt vooral ingezet in hygiënesluizen. Dat wil zeggen op locaties waar mensen de voedselproductieruimte betreden of verlaten en waar hygiëne dus van levensbelang is.

De EWP-TAP is een succes: geen papieren troep, geen druppels water op de grond en een snelle doorstroom van gebruikers. Geen wonder dat het handwasstation populair is bij bedrijven met zeer strikte hygiëne-eisen. "Efficiënte hygiëne is van niet te onderschatten belang in een productieomgeving waarin besmetting via de mens een risicofactor is. Vooral bijvoorbeeld in vleesverwerkende industrie, een belangrijke sector voor ons. Wij zouden dan ook geen handdrogers gebruiken in onze oplossingen als ze niet 100% veilig zouden zijn. Inmiddels hebben we al duizenden Airblade handdrogers ingezet bij onze klanten", aldus Jannes Voss, Managing Director van Elpress.

De EGW-TAP van Elpress en Dyson geïnstalleerd in de hygiënesluis van een Pringels fabriek.
Foto: Dyson

Toonaangevende wereldleiders

Een groeiend aantal internationale topspelers, zoals Pepsico, Kellogg’s en Alpro, vertrouwt op Airblade handdrogers. Pepsico staat zowel internationaal als in Nederland hoog in de ranglijsten van grootste voedingsmiddelenbedrijven. In Nederland werken er 630 mensen en op de productielocatie in Broek op Langedijk werden al in 2010 jetdrogers geïnstalleerd. Ook in de Pringlesfabriek in Zaventem zijn papieren doekjes vervangen door Dyson Airblade handdrogers.

Bij de productielocatie van Pepsico in Broek op Langedijk worden al sinds 2010 Dyson Airblade handdrogers gebruikt, die regelmatig aan strikte kwaliteitscontroles worden onderworpen.
Foto: Pepsico

Keer op keer blijkt dat jethanddrogers minstens zo hygiënisch zijn als papier. Daarbij hebben ze nog een ander groot voordeel: ze zijn veel duurzamer. Een belangrijk argument voor Alpro, producent van plantaardige alternatieven voor zuivel. Duurzaamheid is al sinds de oprichting van het bedrijf in 1979 één van de belangrijkste pijlers.

Alpro vroeg hygiëne-expert Elpress om handwasstations te installeren op elk punt waar mensen van een niet-productiezone naar een productiezone gaan. Door de keuze voor sensorgestuurde Dyson Airblade Wash+Dry handdroogkranen hoeven medewerkers geen enkel oppervlak aan te raken. De handen worden gewassen en gedroogd op één plek: boven de wasbak. Jannes Voss concludeert: “Deze touch-free technologie voorkomt aanraking van potentieel geïnfecteerde oppervlakten en vermindert daarmee de kans op besmetting. Bovendien bespaart het tonnen afval. De jetdrogers zijn geschikt voor elk bedrijf dat het op zoek is naar een hygiënische en duurzame droogoplossing. Dit is de technologie van de toekomst.”

Alpro zet zich in voor een meer duurzaam voedingspatroon en probeert ook de productielocaties zo duurzaam mogelijk in te richten met de beste hygiënetechnologie.
Foto: Dyson

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Hygieneshop.

Dit artikel is gesponsord door Dyson.

Pim Hilgerdenaar, chef de mission van Crohill.Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Pim Hilgerdenaar (Crohill): 'Schoonmakers moeten gezien worden als...

'Er gebeuren mooie dingen in ons vak', begint Pim Hilgerdenaar, chef de mission bij Crohill. In zijn blog deelt hij zijn inzichten over het groeiende aantal duurzame initiatieven binnen de branche. Steeds vaker ziet hij oplossingen die zowel de klant als de planeet vooruithelpen, en hij merkt dat de waardering voor de mensen op de werkvloer groeit.

Schoonmaakrobot bij het CitizenM Hotel Amsterdam Airport.

Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Amsterdamse hotels profiteren van schoonmaakrobot

Michel Vos en Mathieu Lacabanne van Hotel Facility Concepts zijn erg te spreken over de Gausium Ecobot 40 robotstofzuiger. Zowel in de hotels citizenM Airport als citizenM Amsterdam Zuid kunnen gasten deze robot autonoom de vloeren zien reinigen. Schoonmaakpersoneel wordt ingezet voor hoogwaardiger werk.

Echte familiebedrijven als facilitaire partner: welke voordelen heeft dat?Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Echte familiebedrijven als facilitaire partner: welke voordelen heeft...

Als je kiest voor een facilitaire partner, kijk je dan ook of het een familiebedrijf is? Misschien deed je dat tot nu toe nog niet. Maar na dit artikel weet je dat de persoonlijke betrokkenheid van een familiebedrijf voor jou als klant een enorm verschil kan maken. In twee woorden: kwaliteit en continuïteit. "Familiebedrijf Blinck Schoon BV deelt samen met hun klant en medewerkers de ervaringen".

Werken aan een veilige omgeving in revalidatiecentrum voor kinderenGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Werken aan een veilige omgeving in revalidatiecentrum voor kinderen

Bij het Zeepreventorium, een pediatrisch revalidatiecentrum voor kinderen, zetten schoonmaakmedewerkers zich dagelijks in om elke ruimte te reinigen met de uiterste zorg.