CWS wil CO2-uitstoot met de helft verminderen tegen 2030

CWS wil CO2-uitstoot met de helft verminderen tegen 2030

In haar nieuwe Duurzaamheidsverslag 2022/2023 maakt CWS haar ambitieuze klimaatdoelen bekend. Zo wil de totaalleverancier tegen 2030 de CO2-uitstoot met minstens de helft verminderen. De in dit jaar gelanceerde decarbonisatie strategie bevat 19 initiatieven die in alle bedrijfsonderdelen worden toegepast. ''Duurzaamheid en de circulaire economie zijn jarenlang diepgeworteld in ons bedrijfsmodel. Nu willen we met onze partners bewijzen dat we onze activiteiten koolstofarm kunnen maken'', vertelt Luca Costa, Teamlead Corporate Sustainability.

De nieuwe strategie richt zich op het optimaliseren van energiegebruik en de omschakeling naar groene energie, waaronder zonne-energie. Om de uitstoot te verminderen, werkt CWS samen met leveranciers, waarbij 74 procent van de broeikasgassen buiten hun eigen vestigingen wordt geproduceerd. Het duurzaamheidsinitiatief ‘enkelfähig’ van de Haniel Groep, moederbedrijf van CWS, staat centraal in het verslag. De leverancier streeft ernaar om tegen 2025 meer dan 90 procent van eigen business te genereren met duurzame producten, waarmee ze een waardevolle bijdrage willen bijdragen aan toekomstige generaties. 

Jasper van der schoot helpt mkb'ers met duurzaamheidsrapportages: "De duurzaamheidsrapportage moet geen moetje worden"

Jasper van der schoot helpt mkb'ers met duurzaamheidsrapportages: "De...

Duurzaamheid voelt weleens vrijblijvend. We weten dat we er iets mee moeten, maar concrete stappen zetten staat niet altijd bovenaan de prioriteitenlijst. Ook voor het schoonmaak-mkb kan het lastig zijn om aan de slag te gaan met uitgebreide duurzaamheidsmaatregelen. Maar aan dat vrijblijvende gevoel maakt de Europese Unie een eind. Vanaf volgend jaar moeten grote bedrijven rapporteren over hun duurzaamheid en laten zien dat ze stappen zetten. Het grootbedrijf gaat daarbij vragen stellen aan mkb-ondernemers. Hoe begin je aan die opgave? Jasper van der Schoot ontwikkelde, samen met mkb'ers uit de branche, praktische handvatten.

Marcel Eertink (links): 'Schoonmaakwerk is soms erg belastend. Vandaar dat we onze klanten aanmoedigen om waar mogelijk voor dagelijkse werkzaamheden gebruik te maken van robots.'

Duurzaam schoonmaken met robots en chemievrije alternatieven

Opdrachtgevers die een schoonmaakbedrijf inschakelen leggen tegenwoordig steeds meer nadruk op duurzaamheid. Gelukkig hebben dienstverleners diverse manieren om hieraan tegemoet te komen. Ze kunnen bijvoorbeeld hun chemische schoonmaakmiddelen vervangen door milieuvriendelijke alternatieven. Daarnaast kunnen ze ook zorgen voor een goede ergonomie voor de schoonmaker zelf. Dat kan onder andere door het inzetten van schoonmaakrobots.

Aantal blikjes op straat gekelderd na invoering statiegeld

Aantal blikjes op straat gekelderd na invoering statiegeld

Het aantal blikjes dat in het zwerfafval wordt gevonden, was in de eerste helft van dit jaar 64 procent lager dan twee jaar eerder. Dat meldt staatssecretaris Chris Jansen van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer. Sinds april 2023 zit op bijna alle blikjes 15 cent statiegeld.

Steeds meer plastic wordt verbrand in verbrandingsovens

Steeds meer plastic wordt verbrand in verbrandingsovens

Ondanks maatregelen om meer plastic te recyclen en minder te verbranden, blijft het percentage afgedankt plastic stijgen dat als restmateriaal wordt verbrand. In 2022 ging het om een aandeel van 52 procent, een stijging van 13 procent, schrijft demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen in een Kamerbrief. Het verbranden van zoveel plastic in afvalverbrandingsinstallaties is volgens haar "al langer zorgelijk".