CWS wil CO2-uitstoot met de helft verminderen tegen 2030

CWS wil CO2-uitstoot met de helft verminderen tegen 2030

In haar nieuwe Duurzaamheidsverslag 2022/2023 maakt CWS haar ambitieuze klimaatdoelen bekend. Zo wil de totaalleverancier tegen 2030 de CO2-uitstoot met minstens de helft verminderen. De in dit jaar gelanceerde decarbonisatie strategie bevat 19 initiatieven die in alle bedrijfsonderdelen worden toegepast. ''Duurzaamheid en de circulaire economie zijn jarenlang diepgeworteld in ons bedrijfsmodel. Nu willen we met onze partners bewijzen dat we onze activiteiten koolstofarm kunnen maken'', vertelt Luca Costa, Teamlead Corporate Sustainability.

De nieuwe strategie richt zich op het optimaliseren van energiegebruik en de omschakeling naar groene energie, waaronder zonne-energie. Om de uitstoot te verminderen, werkt CWS samen met leveranciers, waarbij 74 procent van de broeikasgassen buiten hun eigen vestigingen wordt geproduceerd. Het duurzaamheidsinitiatief ‘enkelfähig’ van de Haniel Groep, moederbedrijf van CWS, staat centraal in het verslag. De leverancier streeft ernaar om tegen 2025 meer dan 90 procent van eigen business te genereren met duurzame producten, waarmee ze een waardevolle bijdrage willen bijdragen aan toekomstige generaties. 

Steeds meer plastic wordt verbrand in verbrandingsovens

Steeds meer plastic wordt verbrand in verbrandingsovens

Ondanks maatregelen om meer plastic te recyclen en minder te verbranden, blijft het percentage afgedankt plastic stijgen dat als restmateriaal wordt verbrand. In 2022 ging het om een aandeel van 52 procent, een stijging van 13 procent, schrijft demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen in een Kamerbrief. Het verbranden van zoveel plastic in afvalverbrandingsinstallaties is volgens haar "al langer zorgelijk".

Losse glitters gaan in de ban

Losse glitters gaan in de ban

Glitters geven aan menig kinderpartijtje of carnavalsfeest een extra feestelijk tintje. Veel mensen weten wel dat het flink wat moeite kost om een ruimte, waar uitbundig is gestrooid met glitters, weer blinkend schoon te krijgen. Wat minder mensen beseffen is dat glitter meestal gemaakt is van plastic en voor altijd in het milieu aanwezig blijft, ook als het bijvoorbeeld wordt weggespoeld in de wasbak. Daarom is het vanaf half oktober verboden in de Europese Unie om losse glitter te verkopen. Ook het toevoegen van kleine plastic bolletjes aan bijvoorbeeld wasverzachters en cosmetica, ook wel microbeads genoemd, is vanaf dat moment niet meer toegestaan.

Het belang van duurzame verpakking in de schoonmaakbranche 

Het belang van duurzame verpakking in de schoonmaakbranche

Het besparen van kostbare bronnen zoals water tot het verkleinen van onze ecologische voetafdruk en het gebruik van biologisch afbreekbare schoonmaakproducten. Duurzaamheid is een veelbesproken onderwerp en er worden veel stappen gezet. Ook worden er stappen gezet in de branche. Een van de recente ontwikkelingen is die op het gebied van duurzame verpakkingen. Interclean sprak met Lisa Sligting, Sustainability Manager bij NVZ, over de trends, uitdagingen en toekomst van duurzame verpakking in de schoonmaak- en hygiënesector.

3D-geprint toilet zou waterverbruik drastisch kunnen verminderen 

3D-geprint toilet zou waterverbruik drastisch kunnen verminderen

De hoeveelheid water die nodig is voor het doorspoelen van een openbaar toilet kan drastisch worden verminderd met behulp van een nieuw 3D-geprint model dat in China is uitgevonden. Het toilet, bedacht door Yike Li van de Huazhong Universtity of Science and Technology in Wuhan, is gemaakt van een combinatie van plastic en hydrofobe zandkorrels, waardoor het een poreuze structuur heeft. Het toilet is behandeld met siliconenolie die in de "poriën" dringt. Dit silicium zou een anti-aanbak "schild" moeten creëren. "Het verminderde spoelvolume zou resulteren in minder waterverspilling tijdens het transport naar de verwerkingsfaciliteiten, waardoor transportkosten worden bespaard," aldus Li.