Duurzaam schoonmaken met robots en chemievrije alternatieven

Duurzaam schoonmaken met robots en chemievrije alternatieven
Marcel Eertink (links): 'Schoonmaakwerk is soms erg belastend. Vandaar dat we onze klanten aanmoedigen om waar mogelijk voor dagelijkse werkzaamheden gebruik te maken van robots.'

Opdrachtgevers die een schoonmaakbedrijf inschakelen leggen tegenwoordig steeds meer nadruk op duurzaamheid. Gelukkig hebben dienstverleners diverse manieren om hieraan tegemoet te komen. Ze kunnen bijvoorbeeld hun chemische schoonmaakmiddelen vervangen door milieuvriendelijke alternatieven. Daarnaast kunnen ze ook zorgen voor een goede ergonomie voor de schoonmaker zelf. Dat kan onder andere door het inzetten van schoonmaakrobots.

Een lange, brede gang in een kantoorpand, met een lussenpooltapijt. Normaal wordt hier gestofzuigd door een van de schoonmakers, maar vandaag ligt dat anders. Want sinds kort is deze specifieke taak overgenomen door een robot. Een goede ontwikkeling, vindt Marcel Eertink, manager Inkoop bij de facilitaire dienstverlener Atalian. “Het begrip ‘duurzaamheid’ wordt in mijn organisatie breed gedefinieerd. Wij willen niet alleen het milieu beschermen, maar ook de medewerker. Schoonmaakwerk is soms erg belastend, vooral als je veel vierkante meters tapijt moet stofzuigen. Vandaar dat we onze klanten aanmoedigen om waar mogelijk voor dagelijkse werkzaamheden gebruik te maken van robots.”

Wij willen niet alleen het milieu beschermen, maar ook de medewerker”

Dit is volgens hem niet alleen goed voor de medewerker, maar ook voor het tapijt zelf. “Zo’n cobot (collaboratieve robot) stofzuigt namelijk alles, ook als het er schoon uitziet. Dat betekent dat hij heel veel zand verwijdert, zand dat normaliter zorgt voor extra slijtage. En nee, wees niet bang dat schoonmakers zullen worden ontslagen. De krapte op de arbeidsmarkt is dermate groot dat iedereen genoeg werk heeft.”

Bij de Lotus Pro Tersano wordt ozonwater gebruikt, ook wel actief water genoemd. Je tapt dat water gewoon uit de kraan, waarna het systeem een reactie nabootst die vergelijkbaar is met een onweersbui.
Bij de Lotus Pro Tersano wordt ozonwater gebruikt, ook wel actief water genoemd. Je tapt dat water gewoon uit de kraan, waarna het systeem een reactie nabootst die vergelijkbaar is met een onweersbui.

Lotus Pro Tersano en de Bubble Flush

Duurzaamheid. Het begrip staat ook centraal bij Atalians partner, Facility Trade Group (FTG). “Wij leveren waar mogelijk duurzame oplossingen zoals schoonmaakmiddelen zonder chemie”, vertelt accountmanager Dick Altena. “Bijvoorbeeld Lotus Pro Tersano: daarbij gebruik je ozonwater, ook wel actief water genoemd. Je tapt dat water gewoon uit de kraan, waarna het systeem een reactie nabootst die vergelijkbaar is met een onweersbui. Deze reactie creëert O₃-moleculen, die vuil afbreken op oppervlakken zoals wasbakken en bureaus. Vervolgens haal je er een microvezeldoek overheen, en alles is brandschoon – zonder milieubelastende middelen.”

Een ander voorbeeld is bekend onder veel schoonmaakprofessionals: de BubbleFlush. “Dat is een duurzame oplossing voor het verwijderen van hardnekkig vuil in het toilet”, zegt Altena. “Je plaatst het apparaat in de toiletpot, en het maakt gebruik van ultrasone trillingen om vuil, zoals bruine kalkaanslag, binnen drie minuten te verwijderen. Wederom zonder de noodzaak van chemische middelen.”

Belang van duurzame schoonmaak

Duurzaam schoonmaken is niet alleen van belang voor een selecte groep milieuactivisten, maar ook voor het merendeel van de opdrachtgevers. “Als je je bijvoorbeeld inschrijft op grote tenders, moet je die duurzaamheid hard kunnen maken”, zegt Eertink. “Wat is je CO₂-uitstoot? Hoe zit het met de ecologische voetafdruk van je keten? En welke schoonmaakmiddelen ga je dadelijk inzetten? Ik heb zelf de indruk dat de prijs de laatste jaren minder belangrijk is geworden, daarentegen wegen de duurzaamheidseisen juist steeds zwaarder.”

Ik heb de indruk dat de prijs de laatste jaren minder belangrijk is geworden, daarentegen wegen de duurzaamheidseisen juist steeds zwaarder”

Volgens hem is dit een van de redenen waarom Atalian voor FTG heeft gekozen. “We werken natuurlijk al lang met hen samen, en dat bevalt goed. Wij kunnen gewoon tegen ze zeggen: geef ons advies op het gebied van innovaties, train ons. We hebben bij hen één loket; ze zorgen voor de levering, het onderhoud en eventuele reparaties. Wat hen verder aantrekkelijk maakt, is hun refurbished services concept. Als bijvoorbeeld de werkwagens defect zijn, lappen zij die weer op, en daarbij maken ze gebruik van een bedrijf dat mensen inzet met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

Altena licht dit concept verder toe: “Met ons nieuwe refurbished-serviceconcept zamelen we gebruikte reinigingsmachines en werkwagens in. Na een inspectie en reparatie kunnen die vervolgens weer opnieuw worden ingezet. De basis van dit principe is de R-ladder (met strategieën van circulariteit). We pakken verspilling bij de kern aan door machines en werkwagens een tweede leven te geven, zodat onze klanten langer gebruik kunnen maken van hun middelen en we bijdragen aan een beter milieu. Als een klant de machines of werkwagens niet opnieuw wil inzetten, zoeken we naar een andere potentiële klant. De oorspronkelijke klant deelt mee in de verkoop, wat een win-winsituatie oplevert voor iedereen.”

Dick Altena (rechts): ‘Met ons nieuwe refurbished-serviceconcept pakken we verspilling bij de kern aan door machines en werkwagens een tweede leven te geven.’
Dick Altena (rechts): ‘Met ons nieuwe refurbished-serviceconcept pakken we verspilling bij de kern aan door machines en werkwagens een tweede leven te geven.’

Subsidie?

Positieve ontwikkelingen dus, maar Altena ziet ook enkele mogelijke uitdagingen. “Veel duurzame oplossingen, zoals de Lotus Pro Tersano en de robots, zijn erg goedkoop in gebruik, maar de initiële investeringskosten zijn relatief hoog. Een gemiddelde robot kost bijvoorbeeld tussen de 15.000 en 30.000 euro. Het zou mooi zijn als de overheid hierin zou willen ondersteunen met bijvoorbeeld subsidies, maar dat is tot op heden nog niet gebeurd. In november organiseren we bij FTG een evenement over robotisering in de schoonmaak, waarbij we ook vertegenwoordigers van het ministerie hebben uitgenodigd. Hopelijk zet dat de zaken in beweging. En nee, dit is niet alleen in ons belang, maar vooral in het belang van de schoonmakers.”

Dit artikel is gesponsord door Facility Trade Group.

Aantal blikjes op straat gekelderd na invoering statiegeld

Aantal blikjes op straat gekelderd na invoering statiegeld

Het aantal blikjes dat in het zwerfafval wordt gevonden, was in de eerste helft van dit jaar 64 procent lager dan twee jaar eerder. Dat meldt staatssecretaris Chris Jansen van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer. Sinds april 2023 zit op bijna alle blikjes 15 cent statiegeld.

Steeds meer plastic wordt verbrand in verbrandingsovens

Steeds meer plastic wordt verbrand in verbrandingsovens

Ondanks maatregelen om meer plastic te recyclen en minder te verbranden, blijft het percentage afgedankt plastic stijgen dat als restmateriaal wordt verbrand. In 2022 ging het om een aandeel van 52 procent, een stijging van 13 procent, schrijft demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen in een Kamerbrief. Het verbranden van zoveel plastic in afvalverbrandingsinstallaties is volgens haar "al langer zorgelijk".

Losse glitters gaan in de ban

Losse glitters gaan in de ban

Glitters geven aan menig kinderpartijtje of carnavalsfeest een extra feestelijk tintje. Veel mensen weten wel dat het flink wat moeite kost om een ruimte, waar uitbundig is gestrooid met glitters, weer blinkend schoon te krijgen. Wat minder mensen beseffen is dat glitter meestal gemaakt is van plastic en voor altijd in het milieu aanwezig blijft, ook als het bijvoorbeeld wordt weggespoeld in de wasbak. Daarom is het vanaf half oktober verboden in de Europese Unie om losse glitter te verkopen. Ook het toevoegen van kleine plastic bolletjes aan bijvoorbeeld wasverzachters en cosmetica, ook wel microbeads genoemd, is vanaf dat moment niet meer toegestaan.

Het belang van duurzame verpakking in de schoonmaakbranche 

Het belang van duurzame verpakking in de schoonmaakbranche

Het besparen van kostbare bronnen zoals water tot het verkleinen van onze ecologische voetafdruk en het gebruik van biologisch afbreekbare schoonmaakproducten. Duurzaamheid is een veelbesproken onderwerp en er worden veel stappen gezet. Ook worden er stappen gezet in de branche. Een van de recente ontwikkelingen is die op het gebied van duurzame verpakkingen. Interclean sprak met Lisa Sligting, Sustainability Manager bij NVZ, over de trends, uitdagingen en toekomst van duurzame verpakking in de schoonmaak- en hygiënesector.