Internetconsultatie geopend voor verduidelijking en rechtsvermoeden zzp'ers 

Internetconsultatie geopend voor verduidelijking en rechtsvermoeden zzp'ers 

Veel zelfstandigen kiezen bewust voor het ondernemerschap. Tegelijkertijd zit er ook een keerzijde aan de snelle groei van het aantal zelfstandig ondernemers. Er is in sommige gevallen sprake van (gedwongen) schijnzelfstandigheid. Of van oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden tussen werkenden onderling en tussen werkgevenden. Het wetsvoorstel voor de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden draagt bij aan het herstellen van de balans tussen het werken. Nieuw is dat indicaties die wijzen op het zelfstandig ondernemerschap ook stevig mee gaan wegen bij de beoordeling van een arbeidsrelatie. Minister Karien Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het wetsvoorstel in internetconsultatie gebracht.

Het voorstel is een van de maatregelen waarmee het kabinet schijnzelfstandigheid wil tegengaan en meer ruimte wil bieden aan ondernemers. Het wetsvoorstel is onderdeel van het in april gepresenteerde arbeidsmarktpakket met samenhangende maatregelen voor meer zekerheid voor werkenden en meer wendbaarheid voor ondernemers. ‘’Met deze verduidelijking kunnen werkgevenden en zelfstandigen straks beter uit de voeten. Zonder bij opdrachten een berg jurisprudentie (gerechtelijke uitspraken) uit te moeten zoeken,’’ aldus Minister Van Gennip. 

Vaststellen van verantwoordelijke

De regelgeving bepaalt de manier waarop het werk wordt uitgevoerd, dus of het werk door een zelfstandige gedaan mag worden of door een werknemer. In veel gevallen is de huidige wetgeving helder. Maar bij een klein deel van de opdrachten is het lastige om vast te stellen hoe er gewerkt moet worden. Dit grijze gebied komt voor een deel door de open geformuleerde wetgeving. Daarom heeft kabinet besloten de wetgeving rond ‘werken in dienst van’ te verduidelijken. Daarvoor is de jurisprudentie bij elkaar gebracht en gevat in een toetsingskader. Daarnaast wil het kabinet dat er een rechtsvermoeden komt, gebaseerd op een uurtarief. Dit rechtsvermoeden maakt het voor werkenden aan de basis van de arbeidsmarkt makkelijker om een arbeidsovereenkomst te claimen bij de werkgever en indien nodig bij de rechter. 

De consultatie eindigt op 10 november 2023.