Griepepidemie ten einde

Griepepidemie ten einde

De griepepidemie is ten einde. De epidemie begon dit jaar in de week van 15 januari en heeft in totaal negen weken geduurd. Er gaan nog een aantal virussen rond die luchtwegklachten geven, maar het aantal mensen dat met griepachtige klachten naar de huisarts gaat, ligt op basisniveau en nam vorige week verder af.

In de afgelopen week bezochten 30 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten de huisarts. De week ervoor waren dat 44 op de 100.000 mensen. Beide aantallen liggen op basisniveau. We spreken over het basisniveau als het gaat om minder dan 58 per 100.000 per inwoners. De huisarts nam bij een gedeelte van de patiënten monsters van de keel en neus af. In het laboratorium is er gekeken welke virussen aanwezig waren in de afgenomen monsters. In vier van de dertien monsters die afgelopen week zijn onderzocht, is het griepvirus gevonden. Het gaat in totaal om 31 procent.  

Meer virussen  

De griepepidemie mag dan ten einde zijn, maar het griepvirus is nog niet helemaal weg. In Nederland zijn er nog steeds mensen die last hebben van het influenzavirus. Dit zijn er echter wel veel minder dan tijdens de piek van de jaarlijkse griepepidemie. Daarnaast hangen er meer virussen in de lucht die zorgen voor griepachtige klachten zoals hoesten, niezen en andere luchtwegklachten. Zo gaan het rhinovirus, humaan metapneumovirus en seizoenscoronavirussen momenteel nog rond.  

Over de griepepidemie 

In Nederland spreken we van een griepepidemie als twee weken achter elkaar het aantal mensen met griepachtige klachten bij de huisartsen van de Nivel Peilstations boven het vastgestelde basisniveau ligt. Voor het seizoen 2023-2024 is het basisniveau vastgesteld op 56 mensen op de 100.000. Er wordt tevens bekeken of er veel griepvirus wordt gevonden in de monsters die afkomstig zijn van de Nivel Peilstations en ook andere surveillancebronnen zoals Infectieradar en laboratoria (RIVM).  

Lees ook:

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Het aantal ziekmeldingen is bij het begin van de herfst in september fors gestegen, met name door meer griepachtige klachten. Volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare steeg het aantal ziekmeldingen vorige maand met 67 procent in vergelijking met augustus. Vooral de zorg en het onderwijs zijn uitschieters, aldus de arbodiensten.

Ruim helft mensen met uitnodiging griepvaccinatie liet zich vaccineren in 2023

Ruim helft mensen met uitnodiging griepvaccinatie liet zich...

In 2023 lag de vaccinatiegraad voor griep op 55 procent, in 2021 was deze 58 procent. Wat de pneumokokkenvaccinatie betreft werd 56 procent van de mensen die daartoe waren uitgenodigd door de huisarts daadwerkelijk gevaccineerd. Dit blijkt uit de jaarlijkse Monitor Vaccinatiegraad NPG (Nationaal Programma Grieppreventie) en NPPV (Nationaal Programma Pneumokokken Vaccinatie Volwassenen) van het Nivel, in opdracht van het RIVM.

Tijdelijk hoger risico op hartaanval na ernstige griep

Tijdelijk hoger risico op hartaanval na ernstige griep

Een infectie met het influenzavirus (griep) verhoogt tijdelijk het risico op een hartaanval, vooral bij personen zonder een eerdere ziekenhuisopname wegens hartproblemen. Dit blijkt uit een Nederlandse studie onder leiding van het UMC Utrecht onder ruim 23.000 volwassenen die tussen 2008 en 2019 een ernstige influenza-infectie hebben gehad.

Griepepidemie houdt aan

Griepepidemie houdt aan

De griepepidemie die Nederland half januari in haar greep kreeg, is wel op haar retour maar nog steeds niet verdwenen. Deskundigen van gezondheidsinstituten Nivel en RIVM en van Erasmus MC zien het einde van de epidemie al een tijdje naderen, maar verdwijnen doet ze niet.