Wat verandert de WAS aan de loonstrook?

Wat verandert de WAS aan de loonstrook?

De Wet aanpassing schijnconstructies stelt nieuwe eisen aan de uitbetaling van loon in 2016. Dit moet u weten.

Met de dit jaar ingevoerde Wet aanpak schijnconstructies (WAS) wil de overheid een einde maken aan misstanden waarbij werknemers de dupe worden van oneerlijke concurrentie. De WAS introduceerde afgelopen juli al de ketenaansprakelijkheid: naast de werkgever kunnen ook de opdrachtgevers aansprakelijk worden gesteld voor de loonbetaling van de werknemer. In 2016 gaat de tweede reeks onderdelen van de wet in.

Kosten inhouden op loon verboden

Het verrekenen van allerlei kosten met het loon is per 1 juli 2016 alleen nog toegestaan als dat vooraf schriftelijk is overeengekomen, en voor zover de werknemer minstens het wettelijk minimumloon overhoudt. Alle constructies waarbij werknemers onderaan de streep minder ontvangen dan het wettelijk minimumloon, zijn verboden. Dat kan het geval zijn wanneer de werkgever kosten voor maaltijden, verzekeringen of huur inhouden op het loon. Sommige malafide werkgevers houden nu zelfs ‘boetes’ in voor hard praten op de werkvloer of ‘slijtage aan de weg’. Dat moet de Wet aanpak schijnconstructies voorkomen.

Zorgpremie inhouden van vakantiegeld

Looninhouding wordt straks verboden als daardoor minder dan het minimumloon wordt uitbetaald. Maar dat mag er niet toe leiden dat arbeiders uit Midden- en Oost-Europa in handen vallen van huisjesmelkers of massaal niet verzekerd zijn. Minister Asscher van werkgelegenheid stelde begin 2015 in een kamerdebat dat de werkgever de zorgpremie kan inhouden van het vakantiegeld. Dan blijft het nettominimumloon onaangetast.

Dit onderdeel zou oorspronkelijk in werking treden per 1 januari 2016, maar minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid meldde deze maand dat hij meer tijd nodig had om de consequenties van dit wetsonderdeel in kaart te brengen.

Uit welke bestandsdelen bestaat het loon?

Een andere vereiste is dat de werkgever vanaf 1 januari 2016 op de loonstrook precies moet aangeven uit welke bestanddelen het loon bestaat, zodat er geen verwarring kan ontstaan bij de werknemer. Alle bedragen op de loonstrook moeten dus duidelijk worden toegelicht. Klopt deze bij controle niet? Dan kan de inspectie SZW een boete opleggen.

Minimumloon niet meer contant

Volgend jaar is het niet meer toegestaan om het minimumloon handje contantje te betalen: dat moet vanaf 1 januari 2016 giraal worden overgemaakt. Betaalt een werkgever meer dan het minimumloon uit? Dan mag dat deel wel contant worden betaald.

Wetsvoorstel tegen schijnzelfstandigheid werkt niet

Wetsvoorstel tegen schijnzelfstandigheid werkt niet

Het wetsvoorstel van minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) om schijnzelfstandigheid terug te dringen werkt niet. In plaats daarvan leidt het voorstel tot meer in plaats van minder regeldruk voor werkenden, zelfstandigen en bedrijven. Dat zegt het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR).

Loonkosten bedrijfsleven stijgen met ongeveer 17 miljard euro in 2023

Loonkosten bedrijfsleven stijgen met ongeveer 17 miljard euro in 2023

Als gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt en de hoge inflatie krijgt het bedrijfsleven in 2023 te maken met sterk stijgende loonkosten die naar verwachting met zo'n 17 miljard euro toenemen. Dat blijkt uit berekeningen van ABN AMRO op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De noodzaak tot verhoging van de arbeidsproductiviteit is het grootst in de meest arbeidsintensieve sectoren zoals Zakelijke Dienstverlening, waar schoonmaak onder valt. Dat kan door te innoveren. Gezien de verwachting dat de personeelstekorten structureel zijn, levert efficiënter werken ook op lange termijn profijt.

Werkgever tast dieper in de buidel voor betalen minimumloner

Werkgever tast dieper in de buidel voor betalen minimumloner

Het wettelijk minimumloon is per 1 januari 2023 gestegen. Het laagste loon ging met ruim 10 procent omhoog. De verhoging heeft gevolgen voor veel werkgevers in Nederland.

Kabinet werkt aan maatregelen om positie zelfstandigen te verbeteren

Kabinet werkt aan maatregelen om positie zelfstandigen te verbeteren

Het aantal zzp'ers groeit nog steeds. Dat is positief voor de economie, maar er is ook een keerzijde. Er zijn zzp'ers die bijvoorbeeld niet voldoende beschermd zijn tegen inkomensschokken door werkverlies en ziekte. Het kabinet werkt aan maatregelen om de situatie voor zelfstandig ondernemers te verbeteren.