Kabinet werkt aan maatregelen om positie zelfstandigen te verbeteren

Kabinet werkt aan maatregelen om positie zelfstandigen te verbeteren

Het aantal zzp'ers groeit nog steeds. Dat is positief voor de economie, maar er is ook een keerzijde. Er zijn zzp'ers die bijvoorbeeld niet voldoende beschermd zijn tegen inkomensschokken door werkverlies en ziekte. Het kabinet werkt aan maatregelen om de situatie voor zelfstandig ondernemers te verbeteren.

Een probleem waar zzp’ers mee te maken kunnen krijgen, is soms gedwongen, schijnzelfstandigheid. Dat kan leiden tot oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden op de werkvloer en tussen bedrijven.

Gelijker speelveld

Inmiddels zijn er al stappen gezet om te zorgen voor een gelijker speelveld voor contractvormen van werknemers en zelfstandigen, onder andere door de financiële verschillen te verkleinen. Zo is de zelfstandigenaftrek sneller en sterker verlaagd.

Verplicht verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid

Daarnaast is in het pensioenakkoord afgesproken dat alle zelfstandigen straks verplicht verzekerd zijn tegen arbeidsongeschiktheid. Hierdoor zijn straks alle werkenden beschermd tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Met een verplichte verzekering worden ook kosten en risico’s voor de samenleving kleiner. Naar verwachting gaat deze wijziging in op 1 januari 2027.

Duidelijke regels

Ook wordt er gewerkt aan de juridische verduidelijking van de regels rond de vraag wanneer iemand in dienst is als werknemer en wanneer als zelfstandige. Om werknemers van zelfstandigen te onderscheiden zijn er drie hoofelementen uit de jurisprudentie van belang:

  • worden er instructies gegeven en wordt toezicht gehouden op het werk (ook wel aangeduid als materieel gezag)?
  • is het werk organisatorisch ingebed in de organisatie van de werkgevende?
  • is er sprake van zelfstandig ondernemerschap binnen een arbeidsrelatie?

Deze elementen worden de komende tijd ingevuld en uitgewerkt. Het streven is dat er in de zomer een concept-wetsvoorstel klaarligt en dat het aangepaste wetsvoorstel begin 2024 naar de Tweede Kamer gaat.

Rechtsvermoeden

Verder wordt er gewerkt aan een rechtsvermoeden van een arbeidsovereenkomst, gekoppeld aan een uurtarief. Het rechtsvermoeden zorgt ervoor dat als iemand zich beroept op een werkgever-werknemer relatie en de werkgevende het bestaan daarvan ontkent, de werkgevende moet bewijzen dat hij geen werkgever maar opdrachtgever is.

Handhaving

Een derde maatregel is het versterken en verbeteren van handhaving door de Belastingdienst. De komende twee jaar wordt gewerkt aan maatregelen en plannen om uiterlijk op 1 januari 2025 het handhavingsmoratorium op te heffen. Zo gaat de Belastingdienst actief samenwerken en hulp bieden aan partijen die willen en kunnen voldoen aan de fiscale en sociale verplichtingen. Ook komt er meer aandacht voor dossiers waar onzekerheid over de juiste kwalificatie van de arbeidsrelatie bestaat.

Voorstel voor verplichte AOV volgt in 2024

Voorstel voor verplichte AOV volgt in 2024

Komt er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor ondernemers? Dat wordt als het goed is komend jaar duidelijk. Naar verwachting is het wetsvoorstel over het pensioenakkoord, waar de AOV een onderdeel van is, eind 2024 klaar. Gaan de Tweede en Eerste Kamer akkoord met het wetsvoorstel, dan gaat de wet op zijn vroegst in 2026 of 2027 in.

Wetsvoorstel tegen schijnzelfstandigheid werkt niet

Wetsvoorstel tegen schijnzelfstandigheid werkt niet

Het wetsvoorstel van minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) om schijnzelfstandigheid terug te dringen werkt niet. In plaats daarvan leidt het voorstel tot meer in plaats van minder regeldruk voor werkenden, zelfstandigen en bedrijven. Dat zegt het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR).

Vooral jongere zzp'ers vrezen financiële problemen bij arbeidsongeschiktheid

Vooral jongere zzp'ers vrezen financiële problemen bij...

Bijna de helft van de Nederlandse zzp'ers is weleens bang om niet meer te kunnen werken door mentale of fysieke ziekte. Dat blijkt uit een onderzoek van insurtech Insify onder 729 Nederlandse zzp'ers, uitgevoerd door Panelwizard. De financiële consequenties die aan arbeidsongeschiktheid verbonden zitten spelen hierbij waarschijnlijk een grote rol. Zo komt 42 procent van de respondenten in geldproblemen als hij of zij arbeidsongeschikt wordt.

Duizenden ondernemers lossen coronaschuld (nog) niet af

Duizenden ondernemers lossen coronaschuld (nog) niet af

Een groot aantal ondernemers is nog niet begonnen met het aflossen van een openstaande coronaschuld bij de Belastingdienst. Gemiddeld hebben deze 43.000 ondernemers een schuld van ruim 40.000 euro. Demissionair staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij heeft er een hard hoofd in of zij dat op korte termijn wel zullen gaan doen.