Cao: wachtdagen in schoonmaak definitief verleden tijd

Cao: wachtdagen in schoonmaak definitief verleden tijd

Het eerste resultaat uit de cao-onderhandelingen in de schoonmaak die maandag zijn gestart, is een feit. Wachtdagen, nog een zwaar strijdpunt in 2014 voor werkgeversorganisatie OSB, worden definitief afgeschaft.

Tenminste, dat meldt CNV Vakmensen. “De wachtdagen zijn definitief verleden tijd.” Dat bleek volgens de vakbond maandag tijdens de eerste onderhandelingsronde over een nieuwe cao. CNV Vakmensen wil, in navolging van de schoonmaak, dat in alle cao’s in Nederland wachtdagen worden afgeschaft.

In schoonmaak in aangetoond dat wachtdagen niet werken

De wachtdagen zijn dagen waarover een zieke werknemer geen salaris ontvangt. Het idee erachter is dat werknemers zich dan minder snel ziek melden. “Een negatieve prikkel, waarvan bovendien in de schoonmaakbranche is bewezen dat die niet werkt”, zegt Jan Kampherbeek, onderhandelaar van CNV Vakmensen.

Onderzoek werkgevers: ziekteverzuim na afschaffing wachtdagen niet groter

Tijdens de vorige cao-onderhandelingen in de schoonmaak zijn de wachtdagen afgeschaft. De werkgevers hebben daarna een eigen onderzoek gehouden naar het effect ervan op het ziekteverzuim in de schoonmaakbranche. Kampherbeek: “Uit het onderzoek blijkt dat het ziekteverzuim na het afschaffen van de wachtdagen niet hoger is geworden. Daarmee is de telkens terugkerende discussie over de wachtdagen definitief beslecht. De wachtdagen komen niet meer terug, dat is goed nieuws.”

“We moeten af van de wachtdagen in alle cao’s”

Verreweg de meeste cao’s kennen inmiddels geen wachtdagen meer, maar toch zijn er nog steeds cao’s waar werkgevers eraan vasthouden. Voorbeelden zijn de cao’s voor de fashion, de uitzendbranche, de tuincentra en de parketvloerenondernemingen. Bij die laatste zijn de wachtdagen in het laatste cao-akkoord teruggebracht van zes naar drie per jaar. “Ik hoop en verwacht dat die trend doorzet”, zegt Kampherbeek. “We moeten af van de wachtdagen. Als je ziek bent, ben je ziek – het is onzin dat je die eerste ziektedagen uit eigen zak moet betalen.”

Nog voldoende te onderhandelen

De wachtdagen mogen dan voor de schoonmakers definitief van tafel zijn, er blijven nog voldoende onderwerpen over voor het cao-overleg, constateert Kampherbeek. CNV Vakmensen wil onder meer graag een miljoen euro voor opleidingen, afspraken over de reiskosten en een goede loonsverhoging. De onderhandelingen gaan op 17 november verder.

Lees ook
FNV-bod cao-schoonmaak: 2,5 procent en betere contracten
CNV eist miljoen voor scholing schoonmakers
OSB legt kaarten voor nieuwe schoonmaak-cao op tafel