Naleving schoonmaakcode tijdens coronacrisis baart Blokland "enorme zorgen"

Naleving schoonmaakcode tijdens coronacrisis baart Blokland "enorme zorgen"

"Het coronavirus houdt ons allemaal in de greep, voor elkaar zorgen is belangrijker dan ooit", zegt Kees Blokland, voorzitter van de Code Verantwoordelijk Marktgedrag.Volg Service Management op LinkedIn:

Hij doet hiermee een appél aan aangesloten bedrijven om juist nu afspraken na te komen. “De code geldt in goede tijden, slechte tijden, maar zeker in deze uitzonderlijke tijd! Een tijd waarin vele werknemers in de frontlinie staan en een prestatie leveren waar we trots op zijn. Niet voor niets noemde Mark Rutte onder andere de schoonmakers in zijn persconferentie.”

Zorgen dat problemen niet gezamenlijk worden opgepakt

Het baart Blokland “enorme zorgen” dat blijkt dat er niet altijd in gezamenlijkheid en in goed overleg met elkaar uitdagingen, waar vele partijen nu voor staan, worden opgepakt. “Voor zowel bedrijven als medewerkers is dit geen makkelijke situatie. Juist nu is de oproep van de regering om gezamenlijk door deze crisis te komen. Het belang van de code verantwoordelijk marktgedrag wordt hier meer dan ooit duidelijk: het uitbesteden van diensten moet opleveren voor iedereen. Aan loyaliteit en wederkerigheid, voor opdrachtgevers, opdrachtnemers, werknemers en intermediairs. Natuurlijk is er alle begrip voor dat het vijf voor twaalf is bij veel bedrijven, maar juist daarom moeten we verantwoord handelen.

Alleen samen door de coronacrisis

Daarom doet Blokland een oproep: “Respecteer elkaar en gemaakte afspraken. Praat met elkaar over de mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Zorg voor elkaar, we hebben elkaar nodig. We doen een beroep op ieders sociale solidariteit. Alleen samen kunnen wij deze crisis door komen.” 

Code richting aanbevelingscomite op

De code verantwoordelijk marktgedrag had ook ander nieuws.

Om het appèl van de code verantwoordelijk marktgedrag op marktpartijen, opdrachtgevers, opdrachtnemers en intermediairs te versterken is een vooraanstaand Comité van Aanbeveling opgericht. In het nieuwe Comité hebben zitting:

• Alexander Rinnooy Kan (voorzitter)
• Mariette Hamer, voorzitter SER
• Jacco Vonhof, voorzitter MKB Nederland en schoonmaakondernemer
• Roger van Boxtel, president directeur NS
• Han Busker, voorzitter FNV
• Piet Fortuin, voorzitter CNV

De leden van het Comité van Aanbeveling vertegenwoordigen een breed veld van belangen en “het belang van een zakelijke en sociale verbinding”. Het Comité van Aanbeveling steunt de Code Verantwoordelijk Marktgedrag in woord en daad. Blokland: “En het doet een beroep op alle marktpartijen in facilitaire dienstverlening zich aan te sluiten bij de uitvoering van de Code.” 


Meer weten over het coronavirus, de laatste ontwikkelingen en de gevolgen voor de schoonmaakbranche? In ons Dossier Coronavirus vind je alle berichten die Service Management heeft gepubliceerd omtrent het coronavirus


Foto: LAV Fotografie

Keus Schoonmaak en Gom Schoonhouden winnen Best Practice Awards 2024

Op 14 november vond in De Kuip in Rotterdam voor de elfde keer de feestelijke uitreiking van de Best Practice Awards plaats. Winnaars van de Best Practice Awards 2024 zijn geworden Keus Schoonmaak voor het mkb en Gom Schoonhouden in de categorie grote bedrijven.

Blog Geert van de Laar: Voor de zzp'er geen win-win, maar verlies-verlies!

Blog Geert van de Laar: Voor de zzp'er geen win-win, maar...

Het is ondertussen wel bekend: de Belastingdienst gaat vanaf 1 januari weer controleren of zzp'ers niet worden ingehuurd voor werk dat eigenlijk in dienstverband zou moeten worden uitgevoerd. Echter, onder druk van de Tweede Kamer krijgen bedrijven die de wet overtreden door schijnzelfstandigen in te huren toch niet allemaal een boete. De reden? Er is veel onrust onder zzp'ers en bedrijven over een wet die al bijna tien jaar niet wordt gehandhaafd.

Blog Bert van Boggelen: Onjuiste aanbesteding in de markt 

Blog Bert van Boggelen: Onjuiste aanbesteding in de markt

Als Code Schoonmaak monitoren wij actief de aanbestedingsmarkt. Hierin zien wij een groeiend aantal kwalitatief goede aanbestedingen. Maar we zien ook vaak aanbestedingen voorbijkomen waarmee we het niet eens zijn vanuit ons gedachtegoed. Hierop spreken we partijen aan en vaak komen we er dan samen snel uit, waarop de aanbesteding wordt aangepast. Dit kan gaan om indexatie in lijn met de code, een passende looptijd voor de opdracht of een juiste verhouding tussen gunning op kwaliteit en op prijs.

Blog Bert van Boggelen: Aanpakken van de arbeidsmarktkrapte doe je samen

Blog Bert van Boggelen: Aanpakken van de arbeidsmarktkrapte doe je...

Een grote uitdaging waar we mee worden geconfronteerd is de arbeidsmarktkrapte. Of het nu gaat over het zorgen voor ouderen, het bouwen van huizen of het schoonhouden van de ziekenhuizen, overal wordt geworsteld met de vraag hoe er voldoende gekwalificeerd personeel gevonden kan worden. Vaak betreft dit een worsteling die vooral de werkgever bezighoudt.