Blog Bert van Boggelen: Onjuiste aanbesteding in de markt 

Blog Bert van Boggelen: Onjuiste aanbesteding in de markt 

Als Code Schoonmaak monitoren wij actief de aanbestedingsmarkt. Hierin zien wij een groeiend aantal kwalitatief goede aanbestedingen. Maar we zien ook vaak aanbestedingen voorbijkomen waarmee we het niet eens zijn vanuit ons gedachtegoed. Hierop spreken we partijen aan en vaak komen we er dan samen snel uit, waarop de aanbesteding wordt aangepast. Dit kan gaan om indexatie in lijn met de code, een passende looptijd voor de opdracht of een juiste verhouding tussen gunning op kwaliteit en op prijs.

We komen zelden partijen tegen die niet openstaan voor onze redenaties, zeker niet als ze er vervolgens via de nota van inlichting ook op worden gewezen door de inschrijvende partijen. Echter zien we nu een aanbesteding, waarvan de honden geen brood lusten.

Niet inschrijven

Voornamelijk gunnen op prijs, geen heldere overgangstermijn en CPI-indexatie in plaats van verhogingen gekoppeld aan de cao-schoonmaak. Zelfs nadat wij en verschillende schoonmaakbedrijven de aanbestedende dienst hierop hebben aangesproken verandert er, tot onze grote verbazing, niks aan de aanbesteding bij deze gemeente Pijnacker-Nootdorp. Gelukkig hebben we een volwassen branche, waarbij organisaties de juiste keuze zullen maken in dit geval. Namelijk: niet inschrijven. 

Bert van Boggelen, Voorzitter Code Schoonmaak  

Lees meer:

Hassan Boutiba (Just Clean): "Tijd voor een ander aanbestedingsbeleid?"

Hassan Boutiba (Just Clean): "Tijd voor een ander aanbestedingsbeleid?"

Na verlies van een jarenlange partner, en vooral de reden waarom, vraagt directeur van Just Clean Bedrijfsdiensten Hassan Boutiba zich af hoe prijs nog steeds de boventoon kan voeren bij schoonmaakaanbestedingen. "Ik ben sterk van mening dat aanbestedingen puur gebaseerd zijn op wie het goedkoopste uit de koker komt en het totaal niet om kwaliteit gaat. Dit hoor en maak ik als eigenaar al twintig jaar mee." Op LinkedIn vertelt hij over zijn visie.

Blog Bert van Boggelen: Indexatie over de looptijd van de cao

Blog Bert van Boggelen: Indexatie over de looptijd van de cao

Vanuit de Code Verantwoordelijk Marktgedrag monitoren we aanbestedingen in de schoonmaak. Hierbij vallen ons geregeld zaken op die niet gaan volgens ons gedachtegoed. Zo merken we recentelijk zeer regelmatig op dat de eerste indexatiemogelijkheid die door partijen wordt gegeven overeengekomen ligt op 1 januari 2026. Dit vinden we als Code Verantwoordelijk Marktgedrag zeer onverstandig.

Politie zoekt schoonmaakbedrijven voor de schoonmaakdienstverlening van politiegebouwen 

Politie zoekt schoonmaakbedrijven voor de schoonmaakdienstverlening van politiegebouwen

Om nieuwe overeenkomsten te sluiten voor de schoonmaakdienstverlening van de politiegebouwen in heel Nederland is de aanbesteding schoonmaakdienstverlening gepubliceerd. Alle schoonmaakbedrijven zijn welkom om deel te nemen aan de voorselectie van de Europese niet-openbare aanbesteding 'schoonmaakdienstverlening' bij de politie. '' De niet-openbare aanbestedingsprocedure klinkt niet erg uitnodigend, maar dat is het wel!'' Aanmelden kan tot 25 oktober aanstaande voor 10 uur.

Tenderoverzicht week 31 (donderdag 3 augustus)

Tenderoverzicht week 31 (donderdag 3 augustus)

Service Management publiceert elke donderdag het tenderoverzicht. Dat is het laatste nieuws over openstaande en gegunde schoonmaakaanbestedingen via TenderNed.