Bedrijven krijgen een nieuwe SBI-code in 2025

Bedrijven krijgen een nieuwe SBI-code in 2025

Op dit moment werkt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) volop aan de voorbereidingen voor de herziening van de Standaard Bedrijfsindeling (SBI). De hernieuwde SBI zal in september 2025 geïntroduceerd worden en daarna stap voor stap worden doorgevoerd in de statistieken. Ook de Kamer van Koophandel (KVK) speelt hierbij een belangrijke rol.

Ongeveer eens per vijftien jaar wordt de classificatie van economische activiteiten aangepast aan de actualiteit. Zo blijft het mogelijk de economie accuraat te beschrijven. Aan de volgende wijziging werken het CBS en de KVK nu dus volop, waarbij het dus gaat om een nieuwe versie van de Standaard Bedrijfsindeling: SBI 2025. Net als de andere EU-landen is Nederland verplicht deze SBI-herziening door te voeren. Eurostat, het Europees statistiekbureau, legt dit op. Dankzij deze herziening kunnen zij namelijk vergelijkbare cijfers uit de Europese landen samenstellen.

SBI 2025

De Europese Unie en haar lidstaten kennen aan een bepaalde klasse van economische activiteiten een code toe. In Nederland doet de KVK dit. Iedere organisatie krijgt één of meerdere SBI-codes. Deze geven aan hoe de activiteiten van deze organisaties worden geclassificeerd. Van een groot aantal KVK-inschrijvingen verandert de SBI-code. Naar verwachting voert de KVK de aanpassingen in het Handelsregister in de eerste helft van september 2025 door. Vanaf dat moment hebben alle bestaande inschrijvingen een SBI 2025-code en hanteert het systeem bij nieuwe inschrijvingen een SBI 2025-code.

Samenwerking CBS en KVK

Momenteel typeren het CBS en de KVK bedrijven om van het oude naar het nieuwe SBI-codestelsel. Daarbij kijken ze welke code uit de nieuwe SBI past bij de in het Handelsregister van de KVK geregistreerde activiteiten. Dit is een nauwe samenwerking tussen het CBS en de KVK en gebeurt grotendeels door een geautomatiseerd systeem. Het CBS zelf kan geen toegekende SBI-code wijzigen en ook geen wijzigingen doorgeven aan de KVK. Als een bedrijf van de KVK een code krijgt die niet meer aansluit bij de bedrijfsactiviteit dan kan het bedrijf de KVK verzoeken de SBI te wijzigen.

Lees meer:

Hassan Boutiba (Just Clean): "Tijd voor een ander aanbestedingsbeleid?"

Hassan Boutiba (Just Clean): "Tijd voor een ander aanbestedingsbeleid?"

Na verlies van een jarenlange partner, en vooral de reden waarom, vraagt directeur van Just Clean Bedrijfsdiensten Hassan Boutiba zich af hoe prijs nog steeds de boventoon kan voeren bij schoonmaakaanbestedingen. "Ik ben sterk van mening dat aanbestedingen puur gebaseerd zijn op wie het goedkoopste uit de koker komt en het totaal niet om kwaliteit gaat. Dit hoor en maak ik als eigenaar al twintig jaar mee." Op LinkedIn vertelt hij over zijn visie.

Blog Bert van Boggelen: Onjuiste aanbesteding in de markt 

Blog Bert van Boggelen: Onjuiste aanbesteding in de markt

Als Code Schoonmaak monitoren wij actief de aanbestedingsmarkt. Hierin zien wij een groeiend aantal kwalitatief goede aanbestedingen. Maar we zien ook vaak aanbestedingen voorbijkomen waarmee we het niet eens zijn vanuit ons gedachtegoed. Hierop spreken we partijen aan en vaak komen we er dan samen snel uit, waarop de aanbesteding wordt aangepast. Dit kan gaan om indexatie in lijn met de code, een passende looptijd voor de opdracht of een juiste verhouding tussen gunning op kwaliteit en op prijs.

Blog Bert van Boggelen: Indexatie over de looptijd van de cao

Blog Bert van Boggelen: Indexatie over de looptijd van de cao

Vanuit de Code Verantwoordelijk Marktgedrag monitoren we aanbestedingen in de schoonmaak. Hierbij vallen ons geregeld zaken op die niet gaan volgens ons gedachtegoed. Zo merken we recentelijk zeer regelmatig op dat de eerste indexatiemogelijkheid die door partijen wordt gegeven overeengekomen ligt op 1 januari 2026. Dit vinden we als Code Verantwoordelijk Marktgedrag zeer onverstandig.

Politie zoekt schoonmaakbedrijven voor de schoonmaakdienstverlening van politiegebouwen 

Politie zoekt schoonmaakbedrijven voor de schoonmaakdienstverlening van politiegebouwen

Om nieuwe overeenkomsten te sluiten voor de schoonmaakdienstverlening van de politiegebouwen in heel Nederland is de aanbesteding schoonmaakdienstverlening gepubliceerd. Alle schoonmaakbedrijven zijn welkom om deel te nemen aan de voorselectie van de Europese niet-openbare aanbesteding 'schoonmaakdienstverlening' bij de politie. '' De niet-openbare aanbestedingsprocedure klinkt niet erg uitnodigend, maar dat is het wel!'' Aanmelden kan tot 25 oktober aanstaande voor 10 uur.