Congres ziekteverzuim krijgt vervolg voor meer samenwerking in aanpak verzuim

Congres ziekteverzuim krijgt vervolg voor meer samenwerking in aanpak verzuim

'Positief (samen)werken aan verzuim' was het thema van het congres dat de Raad voor Arbeidsverhoudingen Schoonmaak- en Glazenwassersbranche op 16 november 2020 organiseerde. 'Samen leren' was het doel van dit congres. Uit een enquête onder de deelnemers blijkt dat 81% vindt dat dit doel is bereikt. Maar dat er wel verdieping nodig is. Daarom volgen er 10 extra workshops en webinars. Volg Service Management op LinkedIn:

Tijdens deze workshops en webinars kunnen deelnemers ervaringen uitwisselen. Daarnaast is er ook aandacht voor kennisoverdracht en verdieping op de diverse onderwerpen.

>> Lees ook: Congres RAS: Schoonmaak moet investeren in werkgeluk

“Kennis is gaan stromen”

Arjella van Scheppingen, onafhankelijk voorzitter commissie ziekteverzuim en dagvoorzitter van het congres op 16 november blikt terug. Ze denkt dat het goed is dat de deelnemers (121) actief met het thema verzuim en duurzame inzetbarheid aan de slag zijn gegaan. ” Daarmee is de kennis en ervaring die er in de sector is, gaan stromen.”

Onder de deelnemers waren ook een aantal schoonmakers. Niet iedereen bleek daar de meerwaarde van in te zien. Van Scheppingen: “We ontvingen één reactie over de deelname van schoonmakers: ‘eigenlijk weten schoonmakers niet zo veel over aanpak ziekteverzuim, ik had liever met HR-vakgenoten gesproken.’ Dat benadrukt twee aspecten. Ten eerste toont deze reactie het belang om met alle betrokkenen in gesprek te gaan. Niet over, maar met mensen praten. Een werkgever of HR-medewerker is snel geneigd de regie over te nemen en te vertellen wat anderen moeten gaan doen, terwijl juist ook het perspectief van de werknemers betrokken moet worden. Ten tweede is er dus behoefte aan verdieping onder HR-vakgenoten. Beide aspecten komen in de vervolg workshops aan de orde.”

>> Lees ook: Hoe verlaag je het ziekteverzuim in jouw schoonmaakbedrijf?

Wat is het vervolg?

De RAS heeft een programma met (online) workshops en webinars voor 2021 gepland. Hier kunnen werkgevers, HR-medewerkers, leidinggevenden, maar ook werknemers aan deelnemen. De workshops en webinars zullen 1,5 uur duren en gaan onder andere over:

  • Levensloopbestendige loopbaan
  • Grijs verzuim
  • Vitale arbeidsorganisatie
  • Effectief samenspel in verzuim
  • Positieve gezondheid

“De inzichten uit deze serie zullen input geven voor een volgend congres in november 2021. De commissie ziekteverzuim blijft zolang de CAO dat bepaalt doorgaan met het toetsen van verzuimdossiers en het delen van (leer)inzichten die daaruit voortkomen. Alleen samen kunnen we een verbeterslag maken”, besluit Van Scheppingen. “Samen kan je een werkklimaat creëren waarbij iedereen telt en waaronder mensen in de schoonmaakbranche duurzaam gezond en met plezier kunnen blijven (samen)werken.”

Lees ook: