Veel grotere werkgevers geven aan dat zij in de toekomst medewerkers minder vaak op kantoor verwachten en thuiswerken als mogelijkheid aanbieden, meldt Rabobank. Vóór corona gaven kantoormedewerkers aan het liefst één dag per week thuis te werken, aldus het onderzoek. Enquêtebureau Ipsos interviewde in opdracht van Rabobank meer dan 6.000 mensen uit zes verschillende Europese landen.
Verwachtingen en plannen van werkgevers
De verwachtingen en plannen bij werkgevers – voor zover naar buiten gebracht – lopen flink uiteen, aldus de Rabobank in het rapport. Een bedrijf als Adyen gaat ervan uit dat iedereen straks weer naar kantoor komt. Unilever, ABN Amro en KPMG verwachten hun werknemers straks nog maar enkele dagen per week op kantoor. Ziggo gaat uit van de helft van de week. Bij Aegon zou het maar twee keer per week zijn. En het Amerikaanse IT-bedrijf Salesforce biedt werknemers zelfs de mogelijkheid om helemaal niet meer naar kantoor te komen. Het blijft niet bij goede voornemens alleen. Onder andere Triodos en ABN Amro hebben bijvoorbeeld al aangegeven kantoorpanden af te willen stoten, mede omdat men door thuiswerken minder ruimte nodig denkt te hebben.
Lunchverkopers lopen honderden miljoenen mis
De Rabobank heeft ook onderzocht wat het thuiswerken betekent voor cateraars, broodjeszaken en andere lunchverkopers. In het rapport staat berekend dat deze markt zelfs meer dan 400 miljoen euro per jaar aan omzet mis kan lopen.
Wat de gevolgen voor kantoorschoonmaak zijn, is in dit onderzoek niet berekend. Minder medewerkers op kantoor én minder vloeroppervlakte zou kunnen leiden tot minder vraag naar kantoorschoonmaak. Maar anderzijds kan het hogere hygiënebewustzijn leiden tot een hogere gewenste schoonmaakfrequentie.
Angst om besmet te raken op werkvloer
Ook TNO heeft onderzoek uitgevoerd naar de wensen van werknemers op het gebied van thuiswerken. Ook zij concluderen dat werknemers na de coronapandemie graag thuis willen blijven werken, vooral als het gaat om werk waarbij ze zich moeten concentreren. Een kwart van de thuiswerkers wil zelfs grotendeels of helemaal thuiswerken, aldus TNO. Het kantoor zal vooral functioneren als een locatie voor samenwerking, om elkaar te ontmoeten en om sociale contacten te leggen. Dit geldt natuurlijk wel voor werknemers die thuis kúnnen werken. Want voor de meeste werknemers is thuiswerken helemaal geen optie omdat het werk dat niet toelaat.
Opvallend is dat bijna één op de zes (16 procent) werknemers zegt nog steeds bang te zijn voor een besmetting op het werk. De angst om besmet te raken met corona is het hoogst in het onderwijs (31 procent).
(Bronnen: Rabobank en ANP)
Ook interessant:
- Coronaproof cleaning: Is het kantoor nog wel veilig?
- Terug naar kantoor: hoe weet ik of mijn werkplek schoon is?
- Deze maatregelen namen facility managers tegen corona op kantoor
- Kantoorhygiëne: Is je werkplek na de lockdown coronaproof? (Terugkijken De Monitor)
- Onderzoek: 95% van thuiswerkplekken is vies