Schoonmaak in verkiezingsprogramma's: VVD wil modernisering van het ontslagrecht

Van VVD tot aan Forum voor Democratie… Op volgorde van de huidige zetelverdeling spitte Service Management de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen voor de Tweede Kamerverkiezingen door. Op zoek naar de plannen die relevant zijn voor de schoonmaakbranche. Dat hebben we gebundeld in een gratis whitepaper (die je HIER kunt downloaden). Elke dag zetten we de spotlight op een andere partij. Met vandaag: de VVD.

VVD (momenteel met 32 zetels de grootste partij in de Tweede Kamer) heeft in haar conceptverkiezingsprogramma staan dat het een betaalbare, verplichte basisverzekering voor arbeidsongeschiktheid voor zelfstandigen. “Door deze verzekering op basisniveau in te richten en collectief te organiseren, blijft de premie laag. Ook komt er een acceptatieplicht, zodat mensen die een ziekte gehad hebben, zich kunnen verzekeren wanneer ze hun leven weer oppakken.” De VVD wil schijnconstructies aanpakken. “Werkgevers die mensen onterecht inhuren als zzp’er om premies te ontwijken, krijgen een boete van de belastingdienst. Door het wettelijke onderscheid tussen zzp’ers en werknemers te verhelderen, kan de belastingdienst weer actief handhaven. Ook zijn deze werkgevers verplicht om schijn-zzp’ers weer in dienst te nemen.”

Werkgevers die mensen onterecht inhuren als zzp’er om premies te ontwijken, krijgen een boete

Sneller in dienst nemen

De partij wil modernisering van het ontslagrecht. “Zodat kleine ondernemers sneller mensen in dienst nemen. Daarbij kan de rechter een ondernemer niet dwingen iemand in dienst te houden die niet functioneert of die de persoonlijke verhoudingen verstoort. Daar staat tegenover dat de rechter een hogere vergoeding op kan leggen na onterecht ontslag.” Ook vindt de VVD dat werkgevers minder risico’s moeten lopen om mensen in vaste dienst te nemen. “Werkgevers betalen voor mensen in vaste dienst minder premie, zodat het loont om mensen in vaste dienst te nemen.” De partij noemt ook een hoger minimumloon. “Zodat werken ook voor de lagere inkomens meer loont. Daarbij maken we de bestaande loonkostenvoordelen gerichter.”

Compleet overzicht

Download nu

Lagere lasten voor het mkb

De partij wil lagere lasten voor het mkb via een middenstandskorting. “Daarmee verlagen we de werkgeverslasten specifiek voor kleine bedrijven laten we de premie voor het arbeidsongeschiktheidsfonds mede afhangen van de bedrijfsgrootte.” Daarnaast noemt de VVD ook het vereenvoudigen en verruimen van de werkkostenregeling. “Zodat mkb’ers meer in hun personeel kunnen investeren, bijvoorbeeld via scholing.” De partij noemt ook een verdere vermindering en vereenvoudiging van regelgeving. “Ook hanteert de overheid bij alle wetgeving een mkb-toets en vervallen alle extra regels voor het mkb automatisch na een vaste termijn, zodat we bij verlenging steeds opnieuw moeten nadenken of het nog wel nodig is.”

Ademruimte voor mensen met schulden

De VVD wil een ademruimte voor mensen met problematische schulden. “Om de problemen samen met een hulpverlener op een rij te zetten en verdere escalatie te voorkomen. Schuldhulpverleners krijgen hiervoor aanvullende, wettelijke mogelijkheden om de schuldensituatie twee maanden te bevriezen.” Ook het terugdringen van dubieuze uitzendbureaus met wettelijke kwaliteitseisen staat in het verkiezingsprogramma. Alle uitzendbureaus zijn dan verplicht een kwaliteitscertificaat te hebben, zoals het SNA-keurmerk.” De liberalen willen werkgevers en vakbonden aanmoedigen om van 5 mei een vrije dag te maken in plaats van 1 mei zoals afgesproken in de cao-schoonmaak. “Dit onderstreept het belang van Bevrijdingsdag in onze geschiedenis.”

Investeringen in preventie

De VVD wil minder afhankelijk worden van producenten in Azië voor de toelevering van medicijnen of beschermingsmiddelen. “Omdat we niet alles zelf kunnen doen in Nederland, is samenwerking met andere Europese landen noodzakelijk.” Door overmatig antibioticagebruik ontstaan steeds meer resistente bacteriën waartegen bestaande antibiotica niet meer werken, constateren de liberalen. “Nederland zal zich daarom moeten voorbereiden op een intensievere bescherming van de volksgezondheid en de aanpak van nieuwe gezondheidscrises. Dat vereist ook investeringen in preventie.” Een kwalitatief sterke en onafhankelijke Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is volgens hen essentieel in de bestrijding van toekomstige pandemieën.

Nederland moet zich voorbereiden op een intensievere bescherming van de volksgezondheid en de aanpak van nieuwe gezondheidscrises

Inburgering als voorwaarde

Integratie is een verplichting, stelt de VVD. “Inburgering en het spreken van Nederlands zijn voorwaarden om deel te nemen aan de vrije samenleving. En in die samenleving is geen plaats voor segregatie of religieuze onderdrukking.” De VVD wil statushouders belonen die ingeburgerd zijn en zelfstandig in het eigen inkomen kunnen voorzien. “Dit doen we door hen sneller een permanente verblijfsstatus te verlenen dan statushouders die nog afhankelijk zijn van de overheid. Zo gaat het meer lonen om volwaardig mee te doen.”

De partij wil verduurzaming van de economie door het bevorderen van hoogwaardige recycling, hergebruik en langer productgebruik. “Door onder andere meer experimenteerruimte in wet- en regelgeving, vereenvoudigen van begrippen en regels over afval en op Europees niveau verdere eisen te stellen aan verpakkingen, materialen en producten.”

Bron: VVD