"Stop met eis aan schoonmakers om coronapas te laten zien"

Steeds meer opdrachtgevers weigeren schoonmaakmedewerkers de toegang tot het pand als zij geen coronapas kunnen of willen tonen, merkt Schoonmakend Nederland. De brancheorganisatie vindt dit "not done" en doet een dringende oproep.

"Het is niet aan de opdrachtgever om de schoonmaker te verplichten om aan te tonen of hij gevaccineerd, hersteld of negatief getest is", aldus Schoonmakend Nederland. "Wettelijk gezien is hier ook geen grondslag voor."

Coronatoegangsbewijs geen verplichting

Voor werknemers geldt op dit moment namelijk in geen enkel geval de verplichting om de QR-code te tonen. De wet die het verplicht gebruik van de coronapas mogelijk maakt, is specifiek gericht op bezoekers en klanten in vier sectoren: horeca, cultuur, sport en evenementen. Deze verplichting geldt ook niet overal in deze sectoren.

De Gezondheidsraad stelt in een advies aan het kabinet dat slechts onder strikte voorwaarden de coronapas kan worden geëist als voorwaarde voor toegang tot diensten of voorzieningen. Zo mag dat niet in strijd zijn met het discriminatieverbod, de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWGB) en de
privacywetgeving.

Opdrachtgevers moeten aantonen dat de coronapas een gerechtvaardigd doel dient en noodzakelijk is om dat doel te bereiken.

Een stap te ver

Rob Rommelse, directeur Schoonmakend Nederland: "In het geval van onze schoonmaakmedewerkers betekent dit dat opdrachtgevers een belangenafweging moeten maken. Ze moeten aantonen dat de coronapas een gerechtvaardigd doel dient en noodzakelijk is om dat doel te bereiken. Dit betekent dat absoluut duidelijk moet zijn welke meerwaarde het bewijs van vaccinatie, herstel of negatieve test heeft ten opzichte van de tot nu toe gebruikelijke maatregelen."

Hij vervolgt: "Opdrachtgevers moeten dan concreet kunnen aantonen dat de pas effectief bijdraagt aan de bescherming van derden en er geen minder ingrijpende maatregelen voorhanden zijn. Normaal gesproken zijn minder ingrijpende maatregelen (afstand houden, mondkapje, werken als pand leeg is) wel mogelijk en daarmee blijft vooralsnog het tonen van de coronapas om toegang tot het werk te krijgen een stap te ver."

Bovendien zijn onze schoonmakers cruciaal in het borgen van een hygiënisch schone, gezonde werkomgeving.

Kan en mag niet

"Uiteraard zijn onze schoonmaakbedrijven vanzelfsprekend bereid om goed overleg te voeren over de werkomstandigheden binnen de kaders van de wet", aldus Rommelse. "Maar dat is wat anders dan een eenzijdige eis van opdrachtnemers om de coronapas te tonen. Dat kan en mag niet! Bovendien zijn onze schoonmakers cruciaal in het borgen van een hygiënisch schone, gezonde werkomgeving."

Aankomende veranderingen bijtelling zakelijke auto's

Aankomende veranderingen bijtelling zakelijke auto's

Per 1 januari 2025 veranderen de regels rondom de bijtelling van zakelijke auto's. Mobiliteitsexpert Roland Tameling schetst in een artikel op De Ondernemer de situatie zoals het was, is en wat komen gaat.

Doorbraken met mkb hoognodig voor versterken economie

Doorbraken met mkb hoognodig voor versterken economie

"Voor onze economie en ons verdienvermogen hebben we doorbraken nodig, zowel gedurfde keuzes van het kabinet als meer vernieuwingskracht van het mkb zelf", betoogde Jacques van den Broek, voorzitter van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap, bij de presentatie van het nieuwe Jaarbericht 'Staat van het mkb 2024'. "We zijn productief, maar niet productief genoeg. Andere economieën lopen ons voorbij. Dat gaat al jaren sluipenderwijs. Ik roep het kabinet op om haast te maken, en ondernemers om niet af te wachten."

Wetswijzigingen in het arbeidsrecht: wat komt eraan?

Wetswijzigingen in het arbeidsrecht: wat komt eraan?

Er zijn de laatste tijd flink wat veranderingen in het arbeidsrecht gaande. Sommige wetsvoorstellen zijn al een heel eind op weg, en met het nieuwe jaar in het vizier, is het goed om te weten wat je kunt verwachten. Van meer zekerheid voor flexwerkers tot strengere regels voor concurrentiebedingen. We zetten de veranderingen op een rij.

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Minister Beljaarts van Economische Zaken zet zich via het Regeerprogramma in om de last die Nederlandse (mkb-)ondernemers ervaren door regeldruk te verlagen. Onderdeel daarvan is dat het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) nadrukkelijker hierover kan adviseren bij Europese en Nederlandse wetsvoorstellen. Een wetswijziging om dit permanent te doen, wacht nog op behandeling in de Tweede Kamer. Daarom heeft de ministerraad ingestemd met het voorstel om daarop vooruitlopend de tijdelijke status van het ATR te verlengen, om toch regeldruk te kunnen aanpakken.