Op de website van de KvK staat duidelijk welke mogelijkheden er zijn voor ondernemers met schulden. Daarvoor hebben ze een overzichtelijk stroomschema opgesteld. Daarin staat onder andere wat je moet doen als iemand anders voor jou faillissement heeft aangevraagd en wat je opties zijn voor schuldhulp voor eenmanszaken, bv’s, vof’s, maatschappen, cv’s, verenigingen en stichtingen.
Vrijwillige betalingsregeling
Welke mogelijkheden je hebt, hangt af van je financiële situatie en je rechtsvorm. Je kunt vaak hulp krijgen van een boekhouder, accountant of jurist of je vragen stellen aan het adviesteam van de KvK. Daarnaast maakt het uit of je een natuurlijk persoon bent (eenmanszaak, vof, cv of maatschap) of een rechtspersoon (bv, nv, vereniging, coöperatie, stichting, onderlinge waarborgmaatschappij).
Beide rechtsvormen kunnen een minnelijk traject starten, oftewel een vrijwillige betalingsregeling. Je maakt afspraken met je schuldeiser of schuldhulpverlener buiten de rechter om. Hierdoor kun je doorgaan met je bedrijf. Natuurlijke personen hebben hierbij recht op hulp vanuit de gemeente.
Wsnp
Natuurlijke personen kunnen ook gebruik maken van de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (Wsnp). Dit gaat wel via de rechtbank, bij wie je zelf toelating tot de Wsnp aanvraagt. Daaraan zijn voorwaarden verbonden, waaronder een verklaring dat een minnelijk traject niet is gelukt. Als je wordt toegelaten, maakt de rechtbank een saneringsplan en krijg je een bewindvoerder. Als je je aan alle verplichtingen van de Wsnp houdt, krijg je aan het eind van de afgesproken periode een schone lei, waardoor je overgebleven schulden niet meer hoeft te betalen. Als je je niet aan de verplichtingen houdt, dan kan de rechter je failliet verklaren.
WHOA
Voor zowel natuurlijke- als rechtspersonen met hoge schulden is er sinds 2021 de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). Deze wet zorgt ervoor dat een bedrijf met hoge schulden niet altijd failliet hoeft te gaan. Je kunt zelf een WHOA-traject starten of schuldeiseres, aandeelhouders, personeelsvertegenwoordiging of de ondernemingsraad starten het traject. Er zijn twee soorten akkoorden: een reorganisatieakkoord en een liquidatieakkoord.
De laatste optie is natuurlijk een faillissement aanvragen, of je dat nu zelf doet of iemand bij wie je schulden hebt. Wanneer de rechtbank je faillissementsaanvraag heeft beoordeeld en heeft uitgesproken, kun je geen aanspraak meer maken op schuldsanering.
Financiële problemen? Wacht niet af!
Uiteindelijk is het advies als je schulden hebt of financiële problemen op korte termijn ziet aankomen, om zo snel mogelijk in actie te komen. Bij de KvK, de gemeente of een schuldhulpbureau kun je overleggen welke opties je hebt en welke het beste aansluit bij jouw situatie.