Financiële problemen of schulden: welke mogelijkheden heb je als ondernemer?

Financiële problemen of schulden: welke mogelijkheden heb je als ondernemer?

Het blijft een actueel thema op het moment: schulden. Ook in de schoonmaak zijn er helaas mensen die er mee te maken hebben en gelukkig zijn er meerdere initiatieven die hierbij helpen. Maar ook als schoonmaakondernemer kun je te maken krijgen met schulden. Wat zijn dan je opties?

Op de website van de KvK staat duidelijk welke mogelijkheden er zijn voor ondernemers met schulden. Daarvoor hebben ze een overzichtelijk stroomschema opgesteld. Daarin staat onder andere wat je moet doen als iemand anders voor jou faillissement heeft aangevraagd en wat je opties zijn voor schuldhulp voor eenmanszaken, bv’s, vof’s, maatschappen, cv’s, verenigingen en stichtingen.

Vrijwillige betalingsregeling

Welke mogelijkheden je hebt, hangt af van je financiële situatie en je rechtsvorm. Je kunt vaak hulp krijgen van een boekhouder, accountant of jurist of je vragen stellen aan het adviesteam van de KvK. Daarnaast maakt het uit of je een natuurlijk persoon bent (eenmanszaak, vof, cv of maatschap) of een rechtspersoon (bv, nv, vereniging, coöperatie, stichting, onderlinge waarborgmaatschappij).

Beide rechtsvormen kunnen een minnelijk traject starten, oftewel een vrijwillige betalingsregeling. Je maakt afspraken met je schuldeiser of schuldhulpverlener buiten de rechter om. Hierdoor kun je doorgaan met je bedrijf. Natuurlijke personen hebben hierbij recht op hulp vanuit de gemeente.

Wsnp

Natuurlijke personen kunnen ook gebruik maken van de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (Wsnp). Dit gaat wel via de rechtbank, bij wie je zelf toelating tot de Wsnp aanvraagt. Daaraan zijn voorwaarden verbonden, waaronder een verklaring dat een minnelijk traject niet is gelukt. Als je wordt toegelaten, maakt de rechtbank een saneringsplan en krijg je een bewindvoerder. Als je je aan alle verplichtingen van de Wsnp houdt, krijg je aan het eind van de afgesproken periode een schone lei, waardoor je overgebleven schulden niet meer hoeft te betalen. Als je je niet aan de verplichtingen houdt, dan kan de rechter je failliet verklaren.

WHOA

Voor zowel natuurlijke- als rechtspersonen met hoge schulden is er sinds 2021 de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). Deze wet zorgt ervoor dat een bedrijf met hoge schulden niet altijd failliet hoeft te gaan. Je kunt zelf een WHOA-traject starten of schuldeiseres, aandeelhouders, personeelsvertegenwoordiging of de ondernemingsraad starten het traject. Er zijn twee soorten akkoorden: een reorganisatieakkoord en een liquidatieakkoord.

De laatste optie is natuurlijk een faillissement aanvragen, of je dat nu zelf doet of iemand bij wie je schulden hebt. Wanneer de rechtbank je faillissementsaanvraag heeft beoordeeld en heeft uitgesproken, kun je geen aanspraak meer maken op schuldsanering.

Financiële problemen? Wacht niet af!

Uiteindelijk is het advies als je schulden hebt of financiële problemen op korte termijn ziet aankomen, om zo snel mogelijk in actie te komen. Bij de KvK, de gemeente of een schuldhulpbureau kun je overleggen welke opties je hebt en welke het beste aansluit bij jouw situatie.

CSU introduceert als eerste schoonmaakbedrijf de Nibud WerkUrenBerekenaar

CSU introduceert als eerste schoonmaakbedrijf de Nibud...

Samen met Nibud wil schoonmaakdienstverlener CSU haar medewerkers laten zien dat meer werken wel loont. Dat doen ze met de WerkUrenBerekenaar van het Nibud, toegespitst op de werknemers van CSU. Het is een online rekentool die de medewerkers helpt precies te berekenen wat extra werken hen financieel oplevert.

Tenderoverzicht week 47 (donderdag 21 november)

Tenderoverzicht week 47 (donderdag 21 november)

Service Management publiceert elke donderdag het tenderoverzicht. Dat is het laatste nieuws over openstaande en gegunde schoonmaakaanbestedingen via TenderNed.

Onderzoek: werkgevers cruciaal voor inclusie kwetsbare groepen op arbeidsmarkt

Onderzoek: werkgevers cruciaal voor inclusie kwetsbare groepen op...

Nieuw promotieonderzoek van Tilburg University laat de sleutelrol van werkgevers zien bij het includeren van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt, zoals mensen met een beperking, langdurig werklozen en mensen met een migratieachtergrond. Het onderzoek biedt waardevolle inzichten voor bedrijven die willen bijdragen aan een meer inclusieve arbeidsmarkt.

Doorbraken met mkb hoognodig voor versterken economie

Doorbraken met mkb hoognodig voor versterken economie

"Voor onze economie en ons verdienvermogen hebben we doorbraken nodig, zowel gedurfde keuzes van het kabinet als meer vernieuwingskracht van het mkb zelf", betoogde Jacques van den Broek, voorzitter van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap, bij de presentatie van het nieuwe Jaarbericht 'Staat van het mkb 2024'. "We zijn productief, maar niet productief genoeg. Andere economieën lopen ons voorbij. Dat gaat al jaren sluipenderwijs. Ik roep het kabinet op om haast te maken, en ondernemers om niet af te wachten."