In de Hygiënecode voor de horeca worden de regels omschreven waarmee horecabedrijven de voedselveiligheid en hygiëne kunnen bewaken. Zodra er een nieuwe versie van de Hygiënecode van kracht wordt, vervalt de voorgaande versie. De laatste versie is die uit 2007 en vervalt per 1 april 2016. Ondernemers moeten dus voor deze datum de nieuwe versie in huis hebben om de nieuwe werkprocessen eigen te maken en toe te passen.
Hygiëne-regels
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) raadt ook aan schoonmakers goed te informeren. De nieuwe code is aangepast aan de huidige wetgeving, enkele processen zijn verduidelijkt en er zijn registratieformulieren als praktisch handvat toegevoegd. Er is een heel hoofdstuk bijgekomen met processen die extra aandacht behoeven. Wat betreft hygiëne-regels wordt het punt ‘omgaan met virussen’ nog eens goed aan de orde gesteld.
De lay-out van de nieuwe hygiënecode is compleet vernieuwd. Daardoor is het volgens KHN overzichtelijker en is makkelijker vindbaar waar in de code bepaalde voorschriften staan. Ook is duidelijker welke zaken nu verplicht zijn en welke worden aanbevolen. Daarnaast zijn nu alle registratieformulieren toegevoegd.
Toezicht op veilig voedsel
Elk bedrijf dat met voedsel en dranken werkt, moet voldoen aan de regels van voedselveiligheid. Wanneer dit niet het geval is, kan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), onderdeel van de rijksoverheid die toeziet op onder meer veilig voedsel, een boete opleggen.
KHN is uitgever en eigenaar van de Hygiënecode voor de horeca. Deze code is gebaseerd op Europese wetgeving waarin staat dat alle levensmiddelenbedrijven volgens de HACCP-beginselen moeten werken. De code is opgesteld in samenwerking met de NVWA en is goedgekeurd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. KHN stelt de nieuwe Hygiënecode ook in het Chinees en Engels beschikbaar. De nieuwe Hygiënecode voor de horeca is te koop via de website van de werkgeversorganisatie.