Lezersvraag: mogen handdoekjes bij het papier?

Lezersvraag: mogen handdoekjes bij het papier?

Na het lezen van een interview met handdrogerfabrikant Dyson in het magazine van Service Management, vroeg lezeres Lida van den Berg zich af of papieren handdoekjes nu bij het papier moeten of bij het restafval. Wij legden de vraag voor aan de Vereniging Research Schoonmaak (VSR) en het European Tissue Symposium (ETS).

In het artikel stelt Dyson dat gebruikte papieren handdoeken, inclusief de handdoeken die van gerecycled materiaal zijn gemaakt, niet hergebruikt kunnen worden. “Ze eindigen op de vuilnisbelt of moeten worden vernietigd. Al met al produceren papieren handdoeken 45 keer meer afval dan de Dyson Airblade.”

Restafval of papier?

Afval recyclenLida van den Berg vroeg zich naar aanleiding daarvan af of de gebruikte doekjes niet bij het papier mogen. “Moeten ze bij het restafval, want op mijn werk gooi ik deze bij het papier.” De redactie van Service Management legde de vraag voor aan de VSR en het ETS.

De Commissie Techniek van de VSR:  
“Wat betreft wet- en regelgeving zit er een addertje onder het gras. Volgens Europese regelgeving – Directive on Packaging and Packaging Waste – mag je alleen van schoon oud papier en karton nieuw verpakkingsmateriaal maken. Dit maakt het proces wat kritischer. Operationeel is het een kwestie van scheiden aan de bron: als de stroom zuiver wordt gehouden en gescheiden bij de inzameling is het in de praktijk zo dat het wel zo werkt om gebruikte papieren handdoekjes bij het oud papier te verwerken en niet in het restafval te laten belanden.”

Het European Tissue Symposium
“Papieren handdoekjes worden verzameld in de prullenbak omdat de papieren handdoeken na het drogen van de handen waterdruppels absorberen die bacteriën en virussen bevatten. Dat voorkomt de verspreiding van microben in de lucht zoals gebeurt met jetdrogers en warme luchtdrogers. In de meeste gebouwen worden de gebruikte papieren handdoeken apart verzameld. Ze kunnen vervolgens worden gebruikt als brandstof van afval in energiecentrales in Nederland of worden gecomposteerd als daar een mogelijkheid voor bestaat.”

Ook een vraag?
Heeft u ook een lezersvraag die we in samenwerking met deskundigen kunnen beantwoorden?
E-mail ons via ronaldbruins@vakmedianet.nl

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan besmettings- en infectiegevaar vergroten"

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan...

Het staat ons nog vers in het geheugen: de coronapandemie. Voor de schoonmaakbranche betekende het ineens meer zichtbaarheid en waardering en dat is niet verrassend. Want goede schoonmaak is essentieel voor een gezonde en veilige woon- en werkomgeving. Dat blijkt nu ook uit grootschalig internationaal onderzoek, uitgevoerd door Erasmus+, waarbij vanuit Nederland SVS Opleidingen is aangesloten. Onlangs kwamen geïnteresseerden bij elkaar om zich te laten bijpraten over veilig en effectief schoonmaken in pandemische situaties.

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Een schone werkomgeving draagt bij aan de tevredenheid van medewerkers. Een frisse en nette werkplek is aangenaam voor iedereen, maar het kan een uitdaging zijn om deze altijd vlekkeloos te houden, vooral met beperkte tijd of middelen. Tork, onderdeel van Essity, biedt duurzame en efficiënte oplossingen om het schoonmaakproces te vereenvoudigen.

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Het aantal ziekmeldingen is bij het begin van de herfst in september fors gestegen, met name door meer griepachtige klachten. Volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare steeg het aantal ziekmeldingen vorige maand met 67 procent in vergelijking met augustus. Vooral de zorg en het onderwijs zijn uitschieters, aldus de arbodiensten.

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Terwijl openbare toiletten in Japan vanzelfsprekend tot het culturele domein behoren, ontbeert Nederland deze noodzakelijke voorziening op grote schaal. Dit is vooral schrijnend voor vrouwen - toch de helft van de bevolking. Waar gaat het mis? Onveiligheid en stank, gebrekkige budgettering voor onderhoud en een vermeend tekort aan beschikbare openbare ruimte blijken obstakels. Drie architectonisch gerenoveerde toiletgebouwen in Tokyo tonen aan dat deze bezwaren onnodig zijn.