Sinds 2020 zet Geberit met zijn actie ‘Jacht op de vuile schooltoiletten’ de zorgwekkende toestand van het schoolsanitair in België op de kaart en hopelijk ook op de agenda van beleidsmakers. “Dat blijft hard nodig, als je de schrijnende toestanden bij de inzendingen ziet”, zegt José Wyns, Managing Director van Geberit. “Gebrekkige hygiëne, weinig of geen privacy, koude ruimtes, defecte of ontbrekende wc-brillen en waterkranen zijn schering en inslag. Voor mindervaliden ontbreekt aangepaste infrastructuur vaak helemaal. De staat van ons schoolsanitair is een verborgen crisis, en het is hoog tijd dat hier verandering in komt.”
Onderzoek
In 2022 voerde Geberit een nationaal onderzoek uit. Daaruit kwam naar voren dat 40 procent van de ouders de sanitaire voorzieningen op scholen als een gezondheidsrisico ziet. 83 procent van de ouders en leerkrachten is van mening dat de overheid regels moet opstellen voor schooltoiletten. Daarbij houden zeven op de tien leerlingen hun behoefte regelmatig op om niet naar het toilet te hoeven gaan, vier op de tien doen dit zelfs altijd.
Gezondheid
Maag- en darmspecialist Prof. Dr. Danny De Looze van UZ Gent legt uit dat dit niet onschuldig is. "Heel wat mensen worstelen met toiletangst en de basis daarvoor wordt vaak al op kinderleeftijd gelegd. Het ophouden van hun behoefte kan bij kinderen zorgen voor plas- en stoelgangproblemen." Hij pleit daarom voor afgesloten, individuele toilethokjes, waarin kinderen zich veilig en comfortabel voelen. De Looze wijst erop dat het sanitair in scholen vaak niet alleen tekortschiet op het vlak van hygiëne, maar dat ook de inrichting van de toiletruimtes invloed heeft op hoe kinderen zich voelen. "Een toilet moet een plek zijn waar kinderen zonder schaamte hun behoefte kunnen doen. Als dit ontbreekt, kan dit leiden tot langdurige gezondheidsproblemen."
Renoveren meer dan opfrissen
David Peirsman van Scholengroep SCOOP, een voorvechter van kwalitatief schoolsanitair, onderstreept dat renovaties niet alleen over de infrastructuur gaan: "Renoveren omvat meer dan enkel het interieur opfrissen en oud sanitair vervangen. Met slimme details en oordeelkundige inrichting kan je al heel wat bereiken om ruimtes te creëren waarin kinderen zich op hun gemak voelen."Volgens Peirsman worden sanitaire ruimtes nog steeds vaak gezien als noodzakelijk, maar onderschikt. Vaak worden de toiletten dan ook het eerste geschrapt bij renovaties, wanneer het budget niet toereikend is om alles aan te pakken. Zaken als energieprestatie, afvalscheiding en luchtkwaliteit gaan altijd voor. “Toch tonen recente psychologische studies aan dat de inrichting van scholen en vooral van het sanitair, een directe invloed heeft op het welzijn van leerlingen, hun concentratievermogen en hun schoolprestaties.”
De jacht op vuile toiletten
Om de focus te verleggen naar het belang van goed uitgeruste sanitaire ruimtes, organiseert Geberit dus sinds 2020 'De jacht op vuile toiletten'. Bij de actie maken scholen kans op gratis sanitaire producten ter waarde van 7500 euro. Directeur Isabelle Putteman van het Óscar Romero College in Dendermonde is één van de schooldirecteuren die vorig jaar kon rekenen op de steun van Geberit: "Ons sanitair was enorm verouderd en niet langer aangepast aan de moderne voorschriften voor een aangename sanitaire ruimte. Dankzij 'De jacht op vuile toiletten' kwam hier verandering in. Het eindresultaat mag er dan ook zijn: een gloednieuwe sanitaire voorziening op maat van onze kleuters, modern, hygiënisch en voorzien van alle noodzakelijke comfort. Leraren en leerlingen zijn erg enthousiast. Naar het toilet gaan is geen obstakel meer.”
Ook dit jaar maken twee scholen kans op een volledige renovatie van hun sanitaire voorzieningen. Scholen kunnen hun renovatieproject online indienen van 15 november tot en met 31 december 2024. De selectie gebeurt op basis van de huidige staat van het sanitair en de dringende nood aan renovatie. Inzendingen kunnen worden verstuurd via het inschrijvingsformulier van Geberit.
Bron: Architectura