Dieptereiniging: smetteloze keuken is niet vanzelfsprekend

Sinds een aantal jaar biedt schoonmaakopleider SVS-Opleidingen de training Dieptereiniging Grootkeukens aan. Waarom is het van belang om eens in de zoveel tijd een goede dieptereiniging uit te voeren? We vragen het aan SVS-docent Fred Singels.

Bij dieptereiniging hebben we het over de reiniging van grootkeukens, vertelt Singels. “Ook bij het grondig reinigen van sanitair valt het woord dieptereiniging wel eens, maar in onze training gaat het echt specifiek om het aanpakken van vuil, vet en stof dat zich nestelt achter en onder keukenapparatuur. Daar komt vaak een hoop viezigheid tevoorschijn. Dat is een groot probleem en uit hygiënisch oogpunt niet wenselijk. Om optimale hygiëne te realiseren in deze voedingsomgeving, is dieptereiniging noodzakelijk. En daar komt vaak meer bij kijken dan je in eerste instantie denkt.” Dat het goed reinigen van grootkeukens geen eenvoudige klus is, bleek uit de vragen die binnenkwamen van schoonmaakbedrijven en opdrachtgevers. “Er was nog geen aparte training die specifiek in het teken stond van dieptereiniging. Terwijl daar wel interesse voor bleek te zijn. Voor SVS mocht ik me gaan bezighouden met het ontwikkelen van een programma.”

Belang van goede dieptereiniging

Sinds een aantal jaar verzorgt Singels voor SVS deze training, die doorgaans drie dagen van vier uur in beslag neemt. Waarom is het van belang om eens in de zoveel tijd een grondige dieptereiniging uit te voeren? “Een smetteloze keuken is niet overal vanzelfsprekend. Dieptereiniging is een goede aanvulling op de dagelijkse schoonmaak en op het HACCP-plan, ook wel voedselveiligheidsplan genoemd. We zien in veel grootkeukens dat het echt een must is om eens in de zoveel tijd een dieptereiniging uit te voeren. Het zorgt voor een gezonder werk- en leefklimaat, het verhoogt de brandveiligheid in de keuken en het voorkomt ongedierte. Ook wordt de keukenapparatuur onder handen genomen. Dit resulteert in een langere levensduur en een lager energieverbruik. Bovendien is het voor keukenpersoneel prettiger om te werken in een schone keuken, dit komt de productiviteit en kwaliteit van hun werk ten goede.” Hoe vaak een grondige dieptereiniging moet worden uitgevoerd, is afhankelijk van de inrichting van de keuken en vooral van de kwaliteit waarmee de normale schoonmaak wordt uitgevoerd.

In de maatwerktraining Dieptereiniging Grootkeukens, die bestaat uit theorie en vooral ook veel praktijk, leren deelnemers meer over het belang van deze periodieke grondige reiniging. “De training vindt altijd plaats op de locatie zelf. Geen grootkeuken is namelijk hetzelfde. Is alle apparatuur goed bereikbaar? Zijn er veel dode hoeken en spleten? Hoe glad zijn de oppervlakken? Is de ondergrond bestendig tegen hoge temperaturen? Op deze manier kunnen we per project een aanpak op maat opstellen.” Tijdens de training wordt ook stilgestaan bij de afwerkmaterialen van de keuken. “Heb je te maken met RVS, aluminium, plastics of andere materialen? Dat is uiteraard van invloed op de manier waarop je moet reinigen en met welke middelen. Anders loop je kans dat een bepaald middel schade toebrengt aan de keuken, de apparatuur of dat er corrosie optreedt.”

Zichtbare en onzichtbare vervuiling

Ook de verschillende vuilsoorten komen uitgebreid aan bod. “We spreken over zichtbare en onzichtbare vervuiling. Bij onzichtbare vervuiling gaat het bijvoorbeeld om bacteriën, schimmels en virussen. Zichtbaar vuil is te onderscheiden in organische en anorganische vervuiling. Eerstgenoemde is vervuiling van dierlijke of natuurlijke oorsprong, zoals vetten, eiwitten, modder, vuil, huid en haren. Voorbeelden van zichtbare anorganische vervuiling zijn kalk en roest.”

Belangrijk bij dieptereiniging is om de juiste machines, hulpmiddelen en onderhoudsproducten te gebruiken. “We zetten de opties op een rijtje. Wat is de beste aanpak voor bepaalde vervuiling? Maak je gebruik van droge, klamvochtige of natte methoden? Ook de welbekende Cirkel van Sinner is vaste prik tijdens deze training.” Verder komen verschillende soorten reinigingsproducten en de pH-waarden van middelen aan bod. “Daarnaast besteden we aandacht aan gevarensymbolen en veiligheidsmaatregelen. Welke voorzorgsmaatregelen neem je als je dieptereiniging gaat uitvoeren? Zet je een veiligheidsbril op en trek je handschoenen aan? Hoe zet je de omgeving af zodat mensen niet uitglijden op een spekgladde vloer? Het zijn stuk voor stuk onderwerpen die aandacht nodig hebben.”

Puntjes op de i

Bedrijven die hun medewerkers de training Dieptereiniging Grootkeukens laten doen, krijgen daarvoor geen RAS-vergoeding. “Het is een behoorlijk specialistisch onderdeel, dat niet heel gangbaar is. Toch merken we dat schoonmaakbedrijven en klanten de meerwaarde ervan inzien. Deelnemers krijgen een certificaat als ze de training gevolgd hebben.” Volgens Singels is het voor de meeste deelnemers vooral een goede manier om alle kennis weer op te halen en op een rijtje te zetten. “Hoe ga je te werk en welke stappen maken onderdeel uit van dit reinigingsproces? Dat is vooral waar het om draait. Wie doet wat? Is er wellicht technische ondersteuning nodig van de opdrachtgever? Hoe werk je zo efficiënt mogelijk? Met deze training zetten we de puntjes weer op de i. En daar plukken schoonmaakbedrijven en medewerkers die zich bezighouden met dieptereiniging de vruchten van. Met een tevreden klant en een schone, hygiënische keuken als resultaat. Dat is waar het uiteindelijk om draait.”

Dit artikel is verschenen in Service Management nummer 7-8. Kijk hier voor een abonnement of een proefnummer.

Meer informatie over de training is hier te vinden. 

Lees ook:
SVS Opleidingen lanceert nieuwe digitale leeromgeving
SVS komt met servicepakketten voor basisopleiding schoonmaken

Terugkijken: Interclean webinar over coronaproof cleaning

Terugkijken: Interclean webinar over coronaproof cleaning

Tijdens Interclean Amsterdam Online 2020 organiseerde Service Management een interessante webinar over coronaproof cleaning. Onder leiding van Ronald Bruins bespraken diverse experts alle ins en outs. Ook werd een praktijkcase besproken met Alpheios en Center Parcs

Samenwerking Gom en Albeda college verlengd

Samenwerking Gom en Albeda college verlengd

De samenwerking tussen het Albeda college en Gom is verlengd. Twintig jaar geleden startte het eerste 'standaard' schoonmaakcontract tussen deze partijen. Inmiddels gaat het om een brede samenwerking met de Facilicom Group. Volg Service Management op LinkedIn:

De toegevoegde waarde van facility management en schoonmaak voor detentie

De toegevoegde waarde van facility management en schoonmaak voor...

Slimme toepassing van schoonmaakwerk in detentie kan een positieve bijdrage leveren aan de dagbesteding en de autonomie van gevangenen. Dat blijkt uit onderzoek van Rachel Kuijlenburg, Johan Offringa, Veroline Brouwer en Mark Mobach, allen onderzoekers in facility management. Wat kunnen we daarvan leren als schoonmaakbedrijven en facility managers?

Handschoenen: allesbehalve overbodige luxe

Handschoenen: allesbehalve overbodige luxe

Zonder handschoenen schoonmaken? Vele schoonmakers doen het of zouden het willen doen. Maar: "Niet verstandig" zeggen de twee deskundigen die Service Management sprak. Zelfs de CAO-schoonmaak waarschuwt. En wie is verantwoordelijk als er iets fout gaat? In onderstaande whitepaper alle ins en outs over gebruik van handschoenen bij het schoonmaken. Download hier de whitepaper 'Handschoenen: