Toekomst sanitair: slimmer omgaan
met energie en water
“Veel sanitaire ruimtes zijn ouderwets ingericht en energie- en waterbesparing is niet overal vanzelfsprekend. Uitzonderingen daargelaten brandt in veel toiletten de verlichting ook wanneer er niemand aanwezig is. En bij het doorspoelen van het toilet, is het hooguit mogelijk om te kiezen voor een korte of lange spoelbeurt. Dat is ons een doorn in het oog”, vertelt Schoeters. Volgens hem moeten en kunnen we veel slimmer omgaan met energie en water. “Oude technieken die werken met infrarood worden nog veel gebruikt in toiletruimtes. Dat is toch niet meer van deze tijd? We draaien toch ook geen cassettebandjes meer?”
Bij het Belgische bedrijf Ipee is sinds 2012 gewerkt aan de ontwikkeling van een volautomatisch spoelsysteem voor urinoirs, genaamd Resisens. “Het systeem bespaart water en is comfortabel en hygiënisch voor de gebruiker.” Sinds begin 2016 is het leverbaar in België en sinds kort ook in Nederland. De nieuwe bioscoop Kinepolis in Utrecht heeft de primeur. “Klopt, de ontwikkeling heeft veel tijd in beslag genomen. Het is niet zo dat je een paar bestaande sensoren ophangt in het urinoir, op wat knoppen drukt en een product op de markt brengt. Daar komt veel meer bij kijken.”
Slimme sensoren
Het ontwikkelen van het gepatenteerde systeem was een complex proces, vertelt Schoeters. “De sensor meet wanneer het urinoir wordt gebruikt en detecteert de aanwezigheid van urine. Dat gebeurt door keramiek en kunststof heen. Op basis van deze gegevens wordt er enkel gespoeld wanneer het urinoir effectief gebruikt werd.” Vooral het uitvogelen wat er allemaal mis kan gaan, nam veel tijd in beslag. “Wat gebeurt er als de stroom uitvalt? En als het urinoir verstopt raakt? Of als vandalen er voorwerpen in achterlaten. Alle mogelijke situaties moet je testen en de problemen die kunnen ontstaan moet je oplossen en uitsluiten.”
Installatie van het spoelsysteem is mogelijk op alle gangbare urinoirs met een achterinlaat en neemt volgens de ontwikkelaar niet veel tijd in beslag. “De sensor wordt bevestigd tegen de achterzijde van het urinoir met behulp van de bijgeleverde high-tack silicone. Na het plaatsen van de flexibels, voor de watertoevoer, en het aansluiten van de voeding met behulp van de verlengkabel, is het systeem operationeel.”
Toekomstmuziek
Wat mogen we van iPee verwachten in de toekomst? “Onze volgende producten zullen qua intelligentie nog een aanzienlijke stap verder gaan. Daar zullen we op basis van de vergaarde data precies de nodige spoelhoeveelheid gaan bepalen en achteraf meten of er ook voldoende gespoeld werd.”
Kan het systeem ook in normale toiletten ingebouwd worden? “Zo ver zijn we op dit moment nog niet. Dat is zeker ons volgende doel, maar het duurt nog wel even voor dat gerealiseerd is. Een urinoir is veel minder ingewikkeld, het aantal scenario’s voor een normaal toilet is veel groter. Onze ambitie is uiteraard om alle toiletten in de toekomst uit te rusten met een automatisch spoelsysteem dat per beurt bekijkt hoeveel water er precies nodig is.”
Gesprekken in de VS
Na de introductie in België en Nederland heeft Ipee onlangs ook verkennende gesprekken gevoerd in de VS. Toch zal het veroveren van de markt niet van de een op andere dag gaan, voorspelt Schoeters. “De branche is behoorlijk conservatief. Nieuwe technieken worden maar langzaam omarmd. Er zijn vaak veel partijen betrokken bij het ontwerp, de bouw en het onderhoud van sanitaire ruimtes. Die moeten stuk voor stuk overtuigd worden om zaken anders aan te pakken. De mens is een gewoontedier. Nieuwe dingen zijn eng. Pas als mensen zien wat er met nieuwe technieken mogelijk is, of wat het oplevert, dan raken ze enthousiast.”
Volgens Schoeters heeft dat ook deels te maken met de leeftijd van mensen die in de sector de knopen doorhakken. “Het is een kwestie van tijd. Je merkt op dit moment bij de jongere generatie al duidelijk dat ze veel meer bezig zijn met digitale oplossingen en innovaties. Dat is uiteraard niet alleen gunstig voor ons, maar vooral ook voor het milieu.”
Lees ook:
‘Sanitair is veel meer dan alleen zeep en papier’
Nationaal Toiletonderzoek: 1 op 4 kans op schoon toilet (long read)
Nieuwe app laat weten of toiletten bezet zijn
Toiletprofessor helpt treinen aan urinoir
Bekijk hieronder de video: