Fred Alblas, eigenaar van Alclean Schoonmaak uit Krimpen a/d IJssel
Wat voor een schoonmaakbedrijf heeft u?
“We zijn een puur mkb-bedrijf. We doen onder andere traditionele schoonmaak en daarnaast veel specialistisch werk, bijvoorbeeld specialistisch vloeronderhoud, dieptereiniging, sanitair reiniging, opleveringsschoonmaak en nog meer. Het gaat eigenlijk om de moeilijkere zaken die de grotere bedrijven niet kunnen. We hebben dertig man bij ons werken, waarvan er nu acht bezig zijn met specialistisch onderhoud en de rest met de traditionele schoonmaak.”
Wat is de grootste verandering die u de afgelopen tijd heeft meegemaakt?
“We komen uit een arbeidskrapte. We zien nu dat als je je verdiept, dat je dan een meerwaarde bent voor je opdrachtgever. Die verdieping zie ik echt als de toekomst. Waar de grotere bedrijven het zoeken in verbreding, doen wij dat juist in specialisatie. En dat wil ik ook. We willen innoveren, er kort op zitten. Ik ga dan ook uiteindelijk uit de traditionele schoonmaak en richt me volledig op de specialisatie.”
We komen uit een arbeidskrapte. We zien nu dat als je je verdiept, dat je dan een meerwaarde bent voor je opdrachtgever. Die verdieping zie ik echt als de toekomst.
Welk effect heeft dat op u en/of uw bedrijf gehad?
“Ik denk dat autonome groei als traditioneel schoonmaak bedrijf steeds moeilijker wordt. Zeker als je in het mkb-segment zit. Daarom is die transitie naar specialisatie nodig. Die traditionele poot, daar zal ik geen groei in maken. En dan komt het op ondernemen aan. Innoveren is vernieuwen, dus als ik als ondernemer kan gaan uitvinden, dan wordt het werk ook weer leuker. Dan vlak je niet af. De hele transitie heeft verder weinig effect op de organisatie. We zijn er al langer mee bezig.”
Hoe zou u de branche op dit moment willen omschrijven?
“De markt is zich extreem aan het verdringen op het moment. Er is krapte qua personeel. Je wilt de beste schoonmakers hebben, maar ja, die wil iedereen. Er zijn gewoon te weinig vakmensen.”
Met welk gevoel kijkt u naar de toekomst van uw bedrijf?
“Ik zie meer verdieping en daarin zie ik ook veel meer kansen. Hoe beter je gespecialiseerd je bent, des te beter kun je mensen aan je binden en des te meer kwaliteit lever je. En uiteindelijk des te beter de verdiensten zullen zijn.”
Wat is de grootste verandering die u nog wilt doorvoeren?
“Dan kijk ik vooral naar de zaken die rond het personeelsbeleid liggen, zoals ontslagvergoeding en doorbetaling bij ziekte. Dat zijn wel enorme molenstenen die om je nek hangen. Maar als we dat willen aanpassen, zullen we dat collectief moeten doen. Bijvoorbeeld als iemand langdurig ziek is, dat je die persoon kunt overdragen aan een instantie die hem wel goed kan begeleiden. Dat zou ook vanuit de overheid gestimuleerd moeten worden.”
Welke tip zou u ondernemers die in een vergelijkbare marktsituatie als u zit willen meegeven?
“Zoek de uitdagingen. Ga niet doen wat je buurman ook doet.”
Ies Monas van glazenwassersbedrijf Helder Vlieland
Wat voor een schoonmaakbedrijf heeft u?
“Ik heb een eenmanszaak op Vlieland, genaamd Helder Vlieland. In 2015 ben ik begonnen met een glazenwassersbedrijf annex schoonmaakbedrijf. Daarvoor werkte ik als opleidingsadviseur bij een landelijke financiële instelling. Een grote verandering, maar naar ik nu weet is het de juiste keuze geweest. Op Vlieland was er geen glazenwassersbedrijf. Bij navraag bij ondernemers en particulieren bleek hier een grote behoefte aan te bestaan. Kortom een gat in de markt. Met het schoonmaakbedrijf verzorg ik vooral de oplevering van nieuwbouw. Hierbij kun je denken aan het reinigen van de nieuwe brede school De Jutter op Vlieland, in 2015 opgeleverd, maar ook nieuwbouwwoningen in projecten. Voor dit soort grote klussen werk ik veel samen met andere bedrijven op Vlieland.”
Wat is de grootste verandering die u de afgelopen tijd heeft meegemaakt?
“Nu, na bijna 2 jaar na de start van mijn bedrijf Helder Vlieland richt ik mij vooral op de zakelijke markt zoals hotels, winkels, restaurants en kantoorpanden. Daarnaast heb ik in het particuliere segment ook veel werkzaamheden. Vlieland heeft een groot gebied met duinhuizen op erfpachtgrond die, niet allemaal, worden verhuurd. Dit is een segment waar veel glazenwasserswerkzaamheden voorkomen. Deze woningen staan in het duingebied en hebben daardoor veel uitdagingen. Ik heb ruim anderhalf jaar geleden besloten te gaan werken met een telewashsysteem. Hiermee is het werken met ladders verleden tijd en wordt de persoonlijke veiligheid gewaarborgd. Bijkomend voordeel is dat het niet alleen tijd bespaart, maar dat je ook oppervlaktes op hoogte kunt reinigen waarbij het Osmosewater ervoor zorgt dat het glaswerk streeploos opdroogt.”
Het is verstandig een ondernemersplan te maken waarbij een paar zaken veel aandacht verdienen zoals financiën, aanschaf materiaal en de markt.
Welk effect heeft dat op u en/of uw bedrijf gehad?
“Mijn opdrachtportefeuille is inmiddels goed gevuld, biedt nog wel mogelijkheden voor uitbreiding, maar geeft ook ruimte om na te denken over uitbreiding in de vorm van extra personeel. Zeker vanaf het voorjaar maart, april tot en met oktober is er ruimte voor uitbreiding. Daarnaast wordt er op Vlieland veel gebouwd en merk je dat ook de schoonmaakopdrachten niet meer seizoensgebonden zijn. Kortom het wordt tijd om besluiten te nemen. ”
Hoe zou u de branche op dit moment willen omschrijven?
“Vlieland is een vakantie eiland met beperkte mogelijkheden waar het gaat om uitbreiding van woningen en bedrijfspanden. Dit betekent dat er een beperkte markt is die niet veel verder zal groeien. Juist daarom is het belangrijk klanten optimaal te bedienen in de vorm van het leveren van kwaliteit.”
Met welk gevoel kijkt u naar de toekomst van uw bedrijf?
De toekomst ziet er rooskleurig uit. Kijkend naar de periode vanaf 2015 toen ik ben gestart met mijn bedrijf en de orderportefeuille zoals die er nu is ben ik ervan overtuigd dat mijn bedrijf Helder Vlieland ook voor de toekomst een toegevoegde waarde heeft op Vlieland.”
Wat is de grootste verandering die u nog wilt doorvoeren?
“Op dit moment is dat een aantal zaken. Uitbreiding van personeel en het aanschaffen van een systeem dat water demineraliseert en dat wordt ingebouwd in de bedrijfsauto zijn veranderingen met grote financiële gevolgen. Beiden zijn investeringen waar ik op korte termijn beslissingen over moet nemen.”
Welke tip zou u ondernemers die in een vergelijkbare marktsituatie als u zit willen meegeven?
“Marktonderzoek vooraf is belangrijk. Waarom was er geen glazenwassersbedrijf op Vlieland? Daarnaast is het verstandig een ondernemersplan te maken waarbij een paar zaken veel aandacht verdienen zoals financiën, aanschaf materiaal en de markt. Is er ruimte voor een glazenwassersbedrijf? Moet je dit bijvoorbeeld combineren met schoonmaakactiviteiten zoals ik heb gedaan.”
Rob Michgelbrink, directeur schoonmaakbedrijf Mabeon uit Doetinchem
Wat voor een schoonmaakbedrijf heeft u?
“Een bijzonder bedrijf uit Doetinchem, dat schoonmaak-, conciërge- en inpakwerkzaamheden uitvoert voor bedrijven en instellingen. We zijn in 2006 opgericht samen met SW-bedrijf Wedeo. Dat heet nu Laborijn. We zijn inmiddels een 100 procent dochter van Mabeon Holding. Ons streven is om arbeidsgehandicapten en mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt een reguliere arbeidsplek te bieden. Om tot de juiste resultaten te komen wordt in het bedrijf gewerkt met een mix bestaande uit arbeidsgehandicapte mensen die worden opgeleid tot SVS-vakgeschoold schoonmaker, en vakbekwame medewerkers van de reguliere arbeidsmarkt. Zo ontstaan, veelal zelfstandige, teams die samen tot een goede prestatie komen. Dat vraagt wel continu aandacht voor de samenstelling van teams, die door ziekte, vakantie of verloop snel kunnen wijzigen. Daarom is er het directe toezicht, objectleiding en jobcoach, veel intensiever dan gebruikelijk. Het resultaat is voor alle betrokkenen positief.”
Mede gezien de overheid die de participatiemaatschappij middels de participatiewet omarmt hebben wij een goed gevoel bij de toekomst
“Dat geldt zeker voor de klant, die met deze keuze voor dit bijzondere schoonmaakbedrijf op deze wijze zijn aandeel in maatschappelijk verantwoord ondernemen (vorm geeft en bovendien meestal niet duurder uit is dan bij een ‘gewone’ concurrent in Doetinchem en de Gelderse Achterhoek. Mabeon is PSO-gecertificeerd zodat opdrachtgevers via uitbesteding aan Mabeon kunnen voldoen aan de eisen die de Participatiewet stelt. Recent werd de hoogste trede bereikt: meer dan 30 procent van de werknemers zijn arbeidsgehandicapt, 30+ dus. De ISO-9001 en ISO-14001 certificering zijn gericht op efficiency en milieubewust ondernemen, de zelfverklaring van ISO-26000 op sociaal ondernemen en verantwoord marktgedrag.”
Wat is de grootste verandering die u de afgelopen tijd heeft meegemaakt?
“In de laatste 2 jaren hebben wij een verdubbeling van onze omzet kunnen realiseren. Gezien onze bijzondere opzet waarbij we de Participatiewet centraal hebben staan als PSO 30+ bedrijf heeft dit een zeer positieve uitstraling op de omzetontwikkeling in ons bedrijf gehad.”
Welk effect heeft dat op u en/of uw bedrijf gehad?
“De enorme groei heeft ervoor gezorgd dat we onze interne huishouding in een korte tijd op een hoger niveau moesten brengen en we dus meerdere indirecte medewerkers hebben moet implementeren in onze organisatie. We zijn in 2016 gestart met de iso certificering 9001 en 14001 om met behulp van de certificeringen onze professionaliteit te optimaliseren. In februari van 2017 hebben wij de certificeringen 9001 en 14001 behaald en in juni 2017 hebben we het Pso 30+ certificaat behaald.”
Hoe zou u de branche op dit moment willen omschrijven?
“Onze branche zit in de lift en profiteert ons inziens van de groeiende economie. De grootste uitdaging zal in de komende jaren zijn om onze personeelsleden tevreden te houden en ze te belonen naar de prestaties die ze leveren.”
Met welk gevoel kijkt u naar de toekomst van uw bedrijf?
“Mede gezien de overheid die de participatiemaatschappij middels de participatiewet omarmt hebben wij als Mabeon een goed gevoel bij de toekomst. Er zijn voldoende groeimogelijkheden en daarbij blijft ons personeel en de bijzondere doelgroep ons dagelijks een heerlijk gevoel geven. Daar kunnen we samen verder mee.”
Wat is de grootste verandering die u nog wilt doorvoeren?
“Wij gaan geen grote veranderingen doorvoeren in ons bedrijf. Wellicht gaan we in de komende tijd het Mabeon concept nog eens kopiëren in een nieuwe regio.”
Welke tip zou u ondernemers die in een vergelijkbare marktsituatie als u zit willen meegeven?
“Zorg goed voor je personeel, zij bepalen samen met ons als werkgever de toekomst van onze branche.”
Lees ook
‘Ondernemers verwachten meer concurrentie’
‘Geef zelfstandige ondernemers ruim baan’