Gertie Eikenaar: Juf, de wc is vies!

Gertie Eikenaar: Juf, de wc is vies!

Het is al een respectabel aantal jaren geleden dat ik -voor eigen gerief- een schooltoilet bezocht. Denk: zwart-wit granieten vloer, met barsten, scheuren en ondefinieerbare plekken, een laag wc'tje zonder bril met gele spetters en remsporen. Boven het slonzige wastafeltje een gelige homp gebarsten zeep aan een metalen staaf. Het ergst vond ik de lucht; als ik eraan terugdenk kan ik die nog steeds ruiken. Dus ik ging vrijwel nooit op school naar de wc; woonde gelukkig vlakbij, maar als ik moest 'overblijven' was het niet gemakkelijk met een droge broek het eind van de schooldag te halen. Volg Service Management op LinkedIn:

Toen -jaren later- mijn dochters naar school gingen, leek de situatie verbeterd, althans, op het eerste gezicht. Maar ook zij kwamen geregeld thuis om zonder iets te zeggen meteen door te rennen naar het toilet. “Het stinkt mamma en er ligt plas op de bril, ik vind het echt té goor!” Kortom, de ‘hardware’ is door de jaren heen aangepast, maar kennelijk gaat in het gebruik nog steeds het een en ander mis.

Toilethygiëne (basis)scholen op de agenda

Eind vorig jaar heeft Essity Netherlands B.V. een rapport gepubliceerd naar aanleiding van een onderzoek naar de toilethygiëne op Nederlandse (basis)scholen, uitgevoerd door Kantar onder 500 kinderen, 500 ouders en 500 leerkrachten.Dit onderzoek is inmiddels aangevuld met vervolgonderzoek en eind november aanstaande zal nogmaals aanvullend onderzoek worden gepubliceerd. In de media isnaar aanleiding van Essity’sonderzoeken ruimschoots aandacht aan het onderwerp besteed, dus in die zin is het behalen van een deel van onze doelen, namelijk het onderwerp (opnieuw) op de agenda zetten, gelukt.


LEES OOK: Kinderen houden op school de plas op vanwege vieze wc’s


Niets veranderd

De belangrijkste uitkomsten uit het onderzoek gingen, net als in de voorbeelden hierboven, over stank en vieze wc-brillen. Niets nieuws onder de zon, hoewel het droevig is te moeten constateren dat er feitelijk in vele jaren niets veranderd is. Ook werd een aantal negatieve consequenties van de slechte toilethygiëne duidelijk: Kinderen proberen toiletbezoek zo lang mogelijk uit te stellen, met concentratiestoornissen en in een aantal gevallen lichamelijke klachten tot gevolg.(Zie ook het interview in ons rapportmet dr. Michael Groeneweg, kinderarts maag- darm en leverziekten van de ‘poeppoli’ van het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam)

Bewustzijn en gedrag zijn key

Vanzelfsprekend zijn er verschillende oorzaken voor deze hardnekkige problematiek aan te wijzen. Dat gaat deels over (verdeling van) budgetten, schoonmaakfrequentie, te weinig ‘vloeistofdichte’ vloeren en ga zomaar door. De allerbelangrijkste zijn -zoals zo vaak- bewustzijn en gedrag. Wij zijn op dit moment met verschillende partijen in gesprek om te bekijken in hoeverre we kunnen bijdragen aan het positief beïnvloeden daarvan.

Geschreven door Gertie EikenaarCommunications Director Benelux bij Essity


LEES OOK: Leraren pleiten voor verplicht zittend plassen op school vanwege hygiëne


Bob Hofkamp (CWS) over toilettrends: "Beleving moet je niet onderschatten"

Bob Hofkamp (CWS) over toilettrends: "Beleving moet je niet...

Achter het 'kleine kamertje' gaat een hele wereld schuil, vol met innovaties en ontwikkelingen. Bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid, hygiëne, digitalisering en beleving. Want dat zijn op dit moment dé trends die de Nederlandse toiletten domineren, zegt Bob Hofkamp, Head of Marketing en Sales bij CWS.

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Afgelopen 19 december was het Wereldtoiletdag. Een mooi haakje voor Geberit om weer eens de staat van sanitaire voorzieningen aan te slingeren, met name op scholen. Die staat is op bijvoorbeeld Belgische scholen erbarmelijk volgens de producent voor sanitaire producten. En dat heeft impact, zowel op het vlak van schoolresultaten, als op het vlak van sociaal en fysiek welzijn.

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Terwijl openbare toiletten in Japan vanzelfsprekend tot het culturele domein behoren, ontbeert Nederland deze noodzakelijke voorziening op grote schaal. Dit is vooral schrijnend voor vrouwen - toch de helft van de bevolking. Waar gaat het mis? Onveiligheid en stank, gebrekkige budgettering voor onderhoud en een vermeend tekort aan beschikbare openbare ruimte blijken obstakels. Drie architectonisch gerenoveerde toiletgebouwen in Tokyo tonen aan dat deze bezwaren onnodig zijn.

Leroy Ranglek en Joseph Nickisch richten Bamboi op: "Bamboe moet perceptie toiletpapier veranderen"

Leroy Ranglek en Joseph Nickisch richten Bamboi op: "Bamboe moet...

Duurzaam toiletpapier, gemaakt van 100 procent bamboe: Bamboi wil dat dit het 'nieuwe normaal' wordt. Begin dit jaar werd het bedrijf van Leroy Ranglek en Joseph Nickisch uitgeroepen tot winnaar van de CSU Smart Solution of the Year-award. "Als je vanuit je basisbehoeftes al de juiste en duurzame keuze maakt, ga je daar in de rest van je leven ook op letten."