Ook wij berichten regelmatig over onderzoeken waaruit blijkt dat alledaagse objecten barstensvol bacteriën zitten. Zo barst onze smartphone van de bacillen, zijn kantoren een broeinest van bacteriën en kun je cash geld ook maar beter vermijden.
Bacteriën maken ons echt niet altijd ziek
Jan Verhoef, emeritus hoogleraar besmettingsleer aan de Universiteit Utrecht, zegt tegen NRC niet veel waarde te hechten aan zulke conclusies. „Bacteriën gedijen op warme, vochtige plekken. Op een toetsenbord zijn ze wel aanwezig, maar ze kunnen zich er niet vermenigvuldigen en zijn daardoor minder gevaarlijk. Laat staan dat ze ons ziek maken.” Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor snoeppotten, deurklinken en telefoons.
Want hoe vies het misschien ook klinkt, in essentie zijn bacteriën in onze leefomgeving helemaal niet erg. Sterker nog: bacteriën in onze directe omgeving zorgen zelfs voor een betere weerstand, voorkomen dat we allerlei allergieën ontwikkelen, en darmbacteriën hebben we bijvoorbeeld nodig voor een goede stoelgang.
Verhoef vergelijkt het met de Nederlandse bevolking: „Er zijn zeventien miljoen mensen in Nederland, waarvan er misschien 50.000 weleens wat stelen. Zo moet je het ook zien met bacteriën: een heleboel zijn er gewoon, maar doen niets verkeerd.” Alarmerende berichten over aantallen bacteriën zeggen in feite dus niets.
Wel je handen goed wassen
Het is dus nergens goed voor om dwangmatig elke dag je toetsenbord en telefoon te ontsmetten. Ook hoef je niet dagelijks alle deurklinken en lichtknoppen schoon te maken. Wél is het van groot belang dat je regelmatig je handen goed wast (én droogt!). In elk geval na het niezen of hoesten, na een toiletbezoek en voor en na het eten. (Ziekmakende) Bacteriën gedijen namelijk op warme en vochtige plekken en verspreiden zich vooral via vloeistoffen, zoals speeksel.
Lees ook
> Probiotische reinigingsmiddelen: schoonmaken met bacteriën
> Griepseizoen komt eraan: zo houd je jezelf én anderen gezond
> Witboek onderbouwt cruciale belang van hygiëne
> Handen wassen heeft meer positieve effecten dan alleen een betere gezondheid