Op vakantie naar het zuiden? Pas op voor gore toiletten onderweg!

Op vakantie naar het zuiden? Pas op voor gore toiletten onderweg!

Met de vakantie voor de deur (of inmiddels al aangebroken) vertrekken weer miljoenen Nederlanders met de auto richting het zuiden. En stoppen onderweg is dan een onontkoombaar ritueel dat bij zo'n vakantiereis hoort. Maar pas op, want de snelwegtoilleten zijn niet altijd om over naar huis te schrijven, zo onderzocht de ANWB.

Veel te verbeteren aan stopplaatsen langs vakantieroutes

Stopplaatsen langs snelwegen naar het zuiden laten nog veel te wensen over, bleek afgelopen jaar uit onderzoek van de ANWB. Zwerfvuil, toiletten zonder bril, krappe parkeerterreinen, gaten in het asfalt, veel lawaai en zelfs rattengif, somt de wielrijdersbond op. Er valt nog veel te verbeteren aan stopplaatsen langs de vakantieroutes.

LEES OOK: 7 tips voor een hygiënisch toiletbezoek tijdens de vakantie

127 Snelwegstations in 7 landen langs twee populaire vakantieroutes naar de zon

De ANWB onderzocht 127 snelwegstations in 7 landen langs twee populaire vakantieroutes naar de zon. De conclusie: “28 Stopplaatsen zijn een regelrechte afrader en slechts 25 stations een aanbeveling. Bij de overige bezochte stations maak je een hoogstens ‘redelijke’ stop.”

Onderzoekers troffen o.a. rattengif aan op Raststätten in Duitsland

De 127 stations in België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland, Spanje en Italië werden op zo’n 60 punten beoordeeld, zoals brandstofprijzen, aantal toiletten, grootte parkeerplaatsen en aanwezigheid van zwerfvuil. De onderzoekers troffen o.a. rattengif aan op Raststätten in Duitsland, peperdure brandstofprijzen in Italië, grote gaten in het asfalt in België en vele stations met lawaai, krappe parkeerplaatsen of smerige toiletten. Ook bleek dat veel parkeerplaatsen vooral in de avonden en weekenden worden bezet door vrachtwagens. Zo zijn er veel zaken die het verschil kunnen maken tussen en fijne en onaangename stop.

LEES OOK: Nationaal Toiletonderzoek 2018: Kans om schoon toilet aan te treffen 41 procent

Mooie, ruime en schone stations vooral in Zwitserland en Frankrijk ten zuiden van Lyon

Want fijne stops zijn er ook. Vooral in Frankrijk ten zuiden van Lyon en Zwitserland vonden de onderzoekers mooie, ruime en schone stations. Vaak voorzien van goede speelmogelijkheden, mooie winkels en goede restaurants. Minstens zo belangrijk is goed onderhouden groen, rust en ruimte om je benen te strekken. Veel van deze aanbevolen stations liggen niet direct aan de snelweg, zodat je meer rust en minder geraas ervaart. De Duitse snelwegstations scoorden gemiddeld iets lager: de Franse Aire verslaat de Raststätte.

Schone toiletten meest gewaardeerd aan een goede stopplaats

Voorafgaand aan het onderzoek gaven ANWB-leden aan wat zijn waarderen in een goede stopplaats. Daarbij werden ‘schone toiletten’ het meest genoemd. Dan zit je in Frankrijk en Italië vaak nog verkeerd: daar zijn geen betaalde toiletten, en zijn ze vaker een stuk smeriger. In Duitsland, Zwitserland, Luxemburg en België betaal je inmiddels bijna overal voor je toiletbezoek (vaak in ruil voor een voucher) en kun je doorgaans rekenen op een redelijk schoon toilet.

Ook interessant:

4 tips voor een hygiënische en schone vakantie
Haren, beestjes, schimmel in bijna helft vakantiehuisjes

Bob Hofkamp (CWS) over toilettrends: "Beleving moet je niet onderschatten"

Bob Hofkamp (CWS) over toilettrends: "Beleving moet je niet...

Achter het 'kleine kamertje' gaat een hele wereld schuil, vol met innovaties en ontwikkelingen. Bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid, hygiëne, digitalisering en beleving. Want dat zijn op dit moment dé trends die de Nederlandse toiletten domineren, zegt Bob Hofkamp, Head of Marketing en Sales bij CWS.

Blog André de Reus: Nederlandse schoonmaakkennis internationaal ingezet

Blog André de Reus: Nederlandse schoonmaakkennis internationaal...

Het Europese Erasmus+ programma voorziet in allerlei onderzoeken en studies voor een groot aantal belangrijke maatschappelijke activiteiten. Zo werd Nederland, met SVS-opleidingen als regie, betrokken bij twee langdurige onderzoeken, namelijk 'Ergonomisch werken in de schoonmaaksector' en 'Veilig schoonmaken tijdens een pandemie'.

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Afgelopen 19 december was het Wereldtoiletdag. Een mooi haakje voor Geberit om weer eens de staat van sanitaire voorzieningen aan te slingeren, met name op scholen. Die staat is op bijvoorbeeld Belgische scholen erbarmelijk volgens de producent voor sanitaire producten. En dat heeft impact, zowel op het vlak van schoolresultaten, als op het vlak van sociaal en fysiek welzijn.

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan besmettings- en infectiegevaar vergroten"

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan...

Het staat ons nog vers in het geheugen: de coronapandemie. Voor de schoonmaakbranche betekende het ineens meer zichtbaarheid en waardering en dat is niet verrassend. Want goede schoonmaak is essentieel voor een gezonde en veilige woon- en werkomgeving. Dat blijkt nu ook uit grootschalig internationaal onderzoek, uitgevoerd door Erasmus+, waarbij vanuit Nederland SVS Opleidingen is aangesloten. Onlangs kwamen geïnteresseerden bij elkaar om zich te laten bijpraten over veilig en effectief schoonmaken in pandemische situaties.