Coronavirus? De schoonmaakketen geeft hoop!

Coronavirus? De schoonmaakketen geeft hoop!

Waar 'corona' tot een paar maanden geleden doorgaans bekend stond als een verfrissend biertje op warme dagen, leidt 'corona' inmiddels bijna tot massahysterie. Maar wees gerust, als geen ander weten wij leveranciers, schoonmaakbedrijven en -professionals hoe we onszelf en vooral ook anderen kunnen beschermen tegen besmetting met het coronavirus.Volg Service Management op LinkedIn:

Door Hans Razenberg en Chuchu Yu van de NVZ

De belangrijkste punten in de strijd tegen het coronavirus:

  • Handhygiëne: was je handen met water en zeep, indien water en een wasbak niet direct beschikbaar is, gebruik een handdesinfectiemiddel. Zorg ervoor dat je ook de plekken tussen de vingers, nagelriemen en de nagels bereikt. Denk ook twee keer na, nadat je je smartphone hebt gebruikt, of je je handen moet wassen.
  • Contactoppervlakken: reinig frequenter veel gebruikte contactoppervlakken zoals deurklinken, lichtknoppen en knoppen/aanraakschermen op koffieautomaten.

Zo zorg je ervoor dat jouw bedrijf en de maatschappij zo min mogelijk wordt ontwricht door dit virus, met alle economische gevolgen van dien. Dan is het enige waar jij je zorgen over hoeft te maken hoeveel biertjes je kunt drinken voordat je daar last van krijgt. Helaas is de praktijk weerbarstiger zoals hieronder geschetst wordt.


Heeft u zelf nieuws over het coronavirus of de gevolgen daarvan? 
E-mail uw input naar ronaldbruins@vakmedianet.nl of stuur een whatsapp naar 06-14640422.


Waarom zorgt dit virus voor ongekende toestanden?

Handzeep en handdesinfectiemiddelen zijn niet meer aan te slepen en worden voor woekerprijzen aangeboden van rond de €20 per 50mL. Ziekenhuizen worden (gedeeltelijk) afgesloten bij een besmetting met het coronavirus. Mensen met gezondheidsklachten moeten thuisblijven, evenementen worden afgelast en vluchten uit crisisgebieden als Italië, China, Zuid-Korea en Iran worden geweerd. Waarom zorgt dit coronavirus, COVID-19, voor dit soort toestanden?


LEES OOK: Coronavirus-update: de gevolgen van de pandemie


Het gaat hier om een nieuw coronavirus, waardoor nog weinig mensen een weerstand hebben opgebouwd tegen het COVID-19-virus. Daardoor kunnen de symptomen ervan ernstiger zijn dan normaal. In het ergste geval kan het COVID-19-virus binnen een korte tijd bij vijftig tot zestig procent van de Nederlandse bevolking griepachtige verschijnselen veroorzaken, waardoor deze mensen langere tijd uit de roulatie zijn en hun werk niet kunnen doen. Mensen die veel in contact komen met anderen, zoals ov-personeel en zorgpersoneel, lopen extra risico en een grote uitval in deze beroepsgroepen zou vergaande gevolgen hebben voor de maatschappij.

Daarnaast kan een grote groep geïnfecteerde mensen leiden tot vergaande maatregelen. In de grootste brandhaarden, als China, Italië en inmiddels ook Spanje, worden hele steden afgesloten om verdere verspreiding tegen te gaan. Dit verstoort het dagelijks leven dat wij kennen enorm.

Schoonmaakmedewerkers kunnen niet thuiswerken

Ook bedrijven zitten niet stil. Medewerkers moeten verplicht thuiswerken, zakelijke reizen worden uitgesteld en deelname aan vergaderingen en congressen is telefonisch of wordt geannuleerd. Hoewel thuiswerken een uitstekende oplossing is, zijn er genoeg beroepen waar dit niet kan. Bijvoorbeeld ook de schoonmaak. Want, bij een besmetting met COVID-19, word je nu thuis geïsoleerd om verspreiding te voorkomen. En stel dat vijftig procent van je personeelsbestand besmet is en thuis in isolatie zit, dan kan de schoonmaak niet goed worden uitgevoerd. Dat betekent weer dat de kans groter is dat anderen ook besmet kunnen raken. En dan komen we in een vicieuze cirkel terecht. Daarom is het ook van belang om medewerkers voldoende in staat te stellen zichzelf tegen besmetting te beschermen en verspreiding te voorkomen.


LEES OOK: Coronavirus levert schoonmaakbedrijven extra omzet op


Hygiëne is belangrijke pijler voor maatschappij

Dus zorg als bedrijf ervoor dat mensen hun handen kunnen wassen met water en zeep en stel handdesinfectiemiddel beschikbaar indien geen water en zeep makkelijk voor handen is. Geef bij de schoonmaak extra aandacht aan veel gebruikte contactpunten en reinig deze frequenter dan normaal. Zo zorg je ervoor dat jouw bedrijf en de maatschappij zo min mogelijk wordt ontwricht door dit virus, met alle economische gevolgen van dien.

Hygiëne is een pijler voor onze maatschappij en zonder deze pijler stort onze maatschappij in. Als leveranciers, schoonmaakbedrijven en -professionals zijn we een belangrijk onderdeel om deze pijler in stand te houden.


Meer weten over het coronavirus

Meer weten over het coronavirus, de laatste ontwikkelingen en de gevolgen voor de schoonmaakbranche? In ons Dossier Coronavirus vind je alle berichten die Service Management heeft gepubliceerd omtrent het coronavirus


Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan besmettings- en infectiegevaar vergroten"

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan...

Het staat ons nog vers in het geheugen: de coronapandemie. Voor de schoonmaakbranche betekende het ineens meer zichtbaarheid en waardering en dat is niet verrassend. Want goede schoonmaak is essentieel voor een gezonde en veilige woon- en werkomgeving. Dat blijkt nu ook uit grootschalig internationaal onderzoek, uitgevoerd door Erasmus+, waarbij vanuit Nederland SVS Opleidingen is aangesloten. Onlangs kwamen geïnteresseerden bij elkaar om zich te laten bijpraten over veilig en effectief schoonmaken in pandemische situaties.

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Een schone werkomgeving draagt bij aan de tevredenheid van medewerkers. Een frisse en nette werkplek is aangenaam voor iedereen, maar het kan een uitdaging zijn om deze altijd vlekkeloos te houden, vooral met beperkte tijd of middelen. Tork, onderdeel van Essity, biedt duurzame en efficiënte oplossingen om het schoonmaakproces te vereenvoudigen.

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Het aantal ziekmeldingen is bij het begin van de herfst in september fors gestegen, met name door meer griepachtige klachten. Volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare steeg het aantal ziekmeldingen vorige maand met 67 procent in vergelijking met augustus. Vooral de zorg en het onderwijs zijn uitschieters, aldus de arbodiensten.

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Terwijl openbare toiletten in Japan vanzelfsprekend tot het culturele domein behoren, ontbeert Nederland deze noodzakelijke voorziening op grote schaal. Dit is vooral schrijnend voor vrouwen - toch de helft van de bevolking. Waar gaat het mis? Onveiligheid en stank, gebrekkige budgettering voor onderhoud en een vermeend tekort aan beschikbare openbare ruimte blijken obstakels. Drie architectonisch gerenoveerde toiletgebouwen in Tokyo tonen aan dat deze bezwaren onnodig zijn.