De sanitaire ruimte: van hygiëne naar beleving

De sanitaire ruimte: van hygiëne naar beleving

De sanitaire ruimte, iedereen maakt er gebruik van. Jaarlijks gaat iemand gemiddeld 2.500 keer naar het toilet. Dit komt neer op zo'n 7 keer per dag. Daarbij gebruiken we ieder jaar bijna 21.000 toiletpapiervelletjes per persoon. En wist je dat vrouwentoiletten meestal schoner zijn dan het mannentoilet? Toch willen veel vrouwen vanwege de hygiëne niet op een 'vreemde' wc-bril zitten. Echter de plashouding waarbij je met je billen boven de pot blijft hangen kan juíst een blaasontsteking veroorzaken!We gaven eerder al eens 5 tips over het schoonmaken van het toilet.

Meer weetjes over het toilet lees je hier >>

De sanitaire ruimte is een belangrijk aandachtspunt voor schoonmaakbedrijven. In dit artikel lees je alles over de sanitaire ruimte. Ten eerste over de schoonmaak en hygiëne, wat zeer belangrijk is op deze veelgebruikte plek. Maar ook over het oplossen van stankproblemen, het inkopen van sanitaire artikelen, de sanitaire ruimte als beleving en het wassen en drogen van de handen.

Sanitaire ruimte

Hoe veilig is de toiletruimte eigenlijk?

Als je een willekeurig persoon zou vragen: ‘Waar is het schoner, op het toilet of in de keuken?’, dan is de kans groot dat voor het laatste wordt gekozen. In de keuken worden namelijk lekkere dingen gemaakt en dat geldt niet voor de toiletruimte. Toch worden meer mensen ziek door een bacteriële voedselvergiftiging dan door een bezoek aan een onfrisse WC. Dat stelt Jacques van den Wijngaard in zijn blog. “Een schoon en fris toilet is vaak een afspiegeling van de algehele hygiëne in een bedrijfspand of openbare instelling.”

Toch zien we ook regelmatig berichten voorbij komen over de gezondheidsrisico’s van de sanitaire ruimte. Zo liet Freek Veneman, bestuurslid van de Vereniging Schoonmaak Research, bij televisieprogramma Nieuwsuur zien dat een toiletbezoek een reis is langs een hele rij contactpunten. Met mogelijk gevaar voor besmetting met het coronavirus.

Terug naar boven >>

Ook uit het toiletonderzoek van 2018 bleek dat slechts 41 procent van de sanitaire ruimtes schoon is. Wel is er een stijging in hygiëne te zien. In 2013 was 29 procent goed, in 2014 36 procent, in 2015 38 procent, in 2016 27 procent en in 2017 was 39 procent goed. Toch niet gek dat veel mensen het toilet als onhygiënisch en, zeker in coronatijd, als onveilig zien.

Ook interessant: Het toilet doortrekken? Waarom je dat met het deksel naar beneden moet doen

Hoe zorg je dan voor een hygiënisch schone sanitaire ruimte?

Het schoonmaken van het toilet is voor de meeste mensen, ook schoonmakers, geen favoriete taak. Toch moet het gebeuren, maar niet iedereen doet dat op dezelfde manier. Hoe moet het dan precies en waar moet je op letten? Remco Knoester, eigenaar en oprichter van 123toilet zette zeven vragen en misverstanden op een rij.

  • De toiletbril bevat de meeste bacteriën: dit is al jaren een wijdverbreid misverstand. Onderzocht is dat in de praktijk juist bij de deurklink, de kraan en het lichtknopje de bacteriën welig tieren.
  • Sommige bruine plekken zijn niet weg te krijgen: hardnekkige bruine randen wijzen meestal op kalkaanslag. Gebruik een ontkalker en chloor om dit op te lossen.
  • De toiletborstel maakt niet alles schoon: dit kan goed kloppen, de toiletborstel dient voornamelijk om acute remsporen weg te borstelen. Een toilet grondig schoonmaken doe je met een goed sponsje, doekjes en eventueel een wat stevigere borstel.
  • Onze toiletborstels zijn snel aan vervanging toe: als een wc-borstel er vies uit begint te zien, zijn we geneigd deze direct te vervangen. Schoonmaken van de borstel is niet alleen goedkoper maar ook duurzamer.
  • Hoe lekkerder de geur, hoe schoner je toilet: hoewel we diep van binnen weten dat dit onzin is, voelt het toch zo. Een frisse heerlijke geur geeft een goed en opgeruimd gevoel. Er is ook niets mis mee om een allesreiniger te gebruiken met een frisse geur.
  • Milieuvriendelijk schoonmaken is onmogelijk: dit is wel degelijk mogelijk. Zoek naar producten met een Ecolabel. De Europese Detergentenverordening schrijft voor dat de zogenaamde oppervlakteactieve stof biologisch afbreekbaar moet zijn.
  • Reinigingsmiddelen worden getest op dieren: gelukkig is dit grote onzin. Wel gebeurt dit bij voeding, medicijnen en bepaalde cosmetica. Voor reinigingsmiddelen gebruiken fabrikanten een wettelijk voorgeschreven rekenmethode waarmee de gevaren van een product beheerst worden.

Terug naar boven >>

Stankproblemen op het toilet oplossen

Stankproblemen in de sanitaire ruimte komen geregeld voor. Ze zijn een doorn in het oog van menig schoonmaakbedrijf en iets wat vaak moeilijk op te lossen lijkt. Gelukkig kun je met de juiste schoonmaaktechnieken snel een einde maken aan geurproblemen bij de toiletten. Lees er meer over in deze gratis whitepaper >>

GOM startte begin 2020 een pilot met probiotica om stank op schooltoiletten tegen te gaan. Probiotica is de verzamelnaam voor ‘goede’ bacteriën die de voedingsbodem wegnemen voor de bacteriën die de vieze geur veroorzaken. Lees hier meer over deze pilot >>

Sanitaire voorzieningen inkopen

Naast het reinigen van de sanitaire ruimte valt het aanvullen van de sanitaire voorzieningen vaak ook onder de verantwoordelijkheid van schoonmaakbedrijven. Maar bij welke leverancier koop je de sanitaire supplies in?

Op basis van het Partner of Choice onderzoek hebben we een top 10 en een challengerlijst samengesteld van sanitair leveranciers waar schoonmaak professionals het liefst zaken mee doen. Het doel van deze lijsten is schoonmaakbedrijven te helpen in het maken van de juiste partnerkeuze. Lees hier meer >>

Weten hoe opdrachtgevers te werk gaan als ze sanitaire supplies aanbesteden? Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk gaf via een terugblik inkijk in het aanbestedingsproces. De uitvraag werd opgesplitst in  hardware, supplies en services. Reden hiervoor was dat er door overnames slechts twee à drie multinationals in de markt opereren die totaaloplossingen aanbieden. Door het op te splitsen kregen ook bedrijven die geen totaaloplossing bieden een kans om in te schrijven. Lees hier meer over de aanbesteding >>

Terug naar boven >>

De sanitaire ruimte als beleving

Binnen de schoonmaakbranche zien we veel aandacht voor beleving, hospitality en digitalisering. Deze trends zijn ook in de sanitaire ruimte terug te vinden. Zo ontwikkelde Kohler haar Numi 2.0 Intelligent Toilet. De wc beschikt, naast natuurlijk bril-verwarming, namelijk ook over dynamische sfeerverlichting, surround speakers én stembediening via Amazon’s Alexa.

Lees hier meer over het intelligente toilet van Kohler >>

Welke aspecten van het toiletbezoek kun je allemaal inzetten om een beleving te creëren? Het draait niet alleen om goede schoonmaak, ook slimme dispensers, kleuren, afbeeldingen, licht, geluid, geur, klimaat en communicatie dragen bij aan een positieve ervaring in de sanitaire ruimte. Lees hier meer over het gebruik van slimme dispensers >>

Ook de coronacrisis heeft effect op de sanitaire ruimte, want hygiëne wordt steeds belangrijker. Wetenschapper Johan Molenbroek vindt dat het toilet daarin een belangrijke rol heeft. Hij verwacht namelijk dat er in de nabije toekomst sensoren in het toilet aanwezig zullen zijn die kunnen meten hoe het met onze gezondheid gesteld is. Weten wat Molenbroek nog meer verwacht van het toilet van de toekomst? Lees het hier >>

Na het toiletbezoek: handen drogen en wassen

handen wassen handhygiëneBinnen de sanitaire ruimte gaat het dus niet enkel om het toilet, ook de voorzieningen voor handen wassen en drogen zijn belangrijk. Sinds de uitbraak van het coronavirus is er veel aandacht voor handhygiëne. Echter kort voor de coronacrisis bleek uit onderzoek nog dat Nederlanders hun handen het minst vaak wasten na een toiletbezoek.

Voor effectieve hygiëne is het wel uiterst belangrijk dat je op de juiste manier je handen wast én droogt. Doe je dit niet, dan heeft het vrij weinig zin. In dit artikel lees je stap voor stap hoe je jouw handen goed wast.
Alles over handhygiëne lees je hier >>

Ook het drogen van de handen is een belangrijk onderdeel van de handhygiëne. Een natte hand draagt namelijk ongeveer 10 maal zoveel bacteriën over als een droge. Lees hier alles over het drogen van je handen >>

Terug naar boven >>

Meer lezen over de sanitaire ruimte? Dit is ook interessant:

Bob Hofkamp (CWS) over toilettrends: "Beleving moet je niet onderschatten"

Bob Hofkamp (CWS) over toilettrends: "Beleving moet je niet...

Achter het 'kleine kamertje' gaat een hele wereld schuil, vol met innovaties en ontwikkelingen. Bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid, hygiëne, digitalisering en beleving. Want dat zijn op dit moment dé trends die de Nederlandse toiletten domineren, zegt Bob Hofkamp, Head of Marketing en Sales bij CWS.

Blog André de Reus: Nederlandse schoonmaakkennis internationaal ingezet

Blog André de Reus: Nederlandse schoonmaakkennis internationaal...

Het Europese Erasmus+ programma voorziet in allerlei onderzoeken en studies voor een groot aantal belangrijke maatschappelijke activiteiten. Zo werd Nederland, met SVS-opleidingen als regie, betrokken bij twee langdurige onderzoeken, namelijk 'Ergonomisch werken in de schoonmaaksector' en 'Veilig schoonmaken tijdens een pandemie'.

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Afgelopen 19 december was het Wereldtoiletdag. Een mooi haakje voor Geberit om weer eens de staat van sanitaire voorzieningen aan te slingeren, met name op scholen. Die staat is op bijvoorbeeld Belgische scholen erbarmelijk volgens de producent voor sanitaire producten. En dat heeft impact, zowel op het vlak van schoolresultaten, als op het vlak van sociaal en fysiek welzijn.

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan besmettings- en infectiegevaar vergroten"

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan...

Het staat ons nog vers in het geheugen: de coronapandemie. Voor de schoonmaakbranche betekende het ineens meer zichtbaarheid en waardering en dat is niet verrassend. Want goede schoonmaak is essentieel voor een gezonde en veilige woon- en werkomgeving. Dat blijkt nu ook uit grootschalig internationaal onderzoek, uitgevoerd door Erasmus+, waarbij vanuit Nederland SVS Opleidingen is aangesloten. Onlangs kwamen geïnteresseerden bij elkaar om zich te laten bijpraten over veilig en effectief schoonmaken in pandemische situaties.