Het grote voordeel daarvan is volgens hem de extra reinigende werking. “Het handdoekje zorgt ervoor dat het grootste deel van de bacteriën, die overblijven na het wassen, worden verwijderd”, aldus Bieshaar. Handen kunnen veel bacteriën meedragen, na een toiletbezoek gaat het bijvoorbeeld om gemiddeld zo’n 200 miljoen bacteriën.
>> Lees ook: Nederlanders wassen hun handen minst vaak na toiletbezoek
Verschillende methoden, verschillend effect
Handdroging met papieren doekjes en handdroging via luchtdrogers zijn de 2 meest voorkomende methodes. Bieshaar legt uit dat luchtdrogers zowel voor- als nadelen hebben. Belangrijke voordelen zijn:
- geen afval
- geen voorraadbeheer
- geen verstoppingen in het toilet,
Echter ziet hij ook verschillende nadelen:
- In de buurt van de wastafel zijn slechts een beperkt aantal stroompunten. Dit levert beperkingen op in de plaatsing van luchtdrogers, in veel gevallen bevindt deze zich niet (direct) naast de wastafel, waardoor mensen met natte handen door de ruimte moeten lopen. Dit zorgt onder andere voor een natte vloer met kans op aanhechting van vuil en bacteriën.
- De machine, inclusief de luchtstroming die daarbij vrijkomt, maakt lawaai. Dit resulteert er vaak in dat het water alle kanten op vliegt.
- Handen drogen met een luchtdroger duurt gemiddeld langer dan drogen met papieren handdoekjes. Facilitair managers en medewerkers van druk bezochte locaties, zoals concertzalen, stadions en beurzen, zien graag een snelle doorstroom van mensen. Als bezoekers in een rij moeten wachten om handen te kunnen drogen, wordt dit nog wel eens overgeslagen met de kans dat ze handen gaan afvegen aan de broek. Of in het ergste geval: niet drogen!
- Tenslotte zijn luchtdrogers enorme broedplaatsen voor ziekteverwekkers. Sommige luchtdrogers zijn voorzien van filters, maar worden lang niet altijd vervangen of goed schoongemaakt. Hierdoor gaan bacteriën en virussen zich nestelen en valt de werking van de machine weg.
>> Lees ook: Handgels voldoen lang niet altijd aan de norm: “Je hebt geen idee wat je op je handen smeert”
“Met papieren handdoekjes worden bacteriën en virussen zo goed mogelijk verwijderd van de handen, maar ook uit de omgeving. Mijn advies voor een optimale handhygiëne na het toiletbezoek: Reinig uw handen altijd met water en zeep en droog daarna met een papieren handdoekje af, ook tussen de vingers!”