Kijktip voor vanavond: Zembla op NPO2 over 'Ziekenhuis in crisistijd', met focus op facilitaire diensten

Kijktip voor vanavond: Zembla op NPO2 over 'Ziekenhuis in crisistijd', met focus op facilitaire diensten

Een 'must see' voor facility professionals. Vanavond (28 mei) om 20.25 uur op NPO2 is de Zembla-uitzenzing 'Ziekenhuis in crisistijd'. De uitzending gaat in op de enorme impact van het coronavirus op de ondersteunende diensten in het St Jansdal-ziekenhuis, zoals de schoonmakers, de technische dienst en de afdeling logistiek.Volg Service Management op LinkedIn:

Verslaggever Nicolien Herblot volgt wekenlang de stille krachten in het St Jansdal-ziekenhuis in Harderwijk en ziet hoe het ziekenhuis na een hectische tijd langzaam opkrabbelt en toewerkt naar het ‘nieuwe normaal’. Dat gaat niet zonder slag of stoot.

‘Schoonmaak is eigenlijk altijd het ondergeschoven kindje geweest’

In de uitzending komt onder andere schoonmaakster Karin Vermanen aan het woord: “De verpleegkundigen en de artsen, die maken de patiënt beter. Dat is het belangrijkste. Maar schoonmaak is ook heel belangrijk en eigenlijk is dat altijd het ondergeschoven kindje geweest. Tot nu.”

De schoonmakers van het ziekenhuis hebben sinds een paar maanden te maken met ‘corona-afval’ en ontsmetten kamer na kamer, want de volgende coronapatiënt dient zich alweer aan. “Als ik thuiskom, ga ik gelijk onder de douche”, vertelt schoonmaakster Bea Vrijhof. “Het is gewoon het idee: alles wegspoelen.”


LEES OOK: Coronaschoonmaak in het ziekenhuis: “Als we ons werk goed doen, hoeven we nergens bang voor te zijn”


Appeltaart voor een terminale coronapatiënt

Ook voor de voeding en de logistiek verandert het werk. Chef-kok Gerrit-Jan bakt snel een appeltaart voor een terminale coronapatiënt die nog graag iets zoets wil. En Willem Vierhout, die de afdeling logistiek aanstuurt, maakt zich soms zorgen om zijn vrouw, die tot de risicogroep behoort. Maar hij twijfelt er niet aan om te komen werken. “De zorg is er voor iedereen en wij ondersteunen hier. Dan kun je eigenlijk niet weigeren”, aldus Vierhout.

‘Dit werk gaat door en hij is voor zijn leven aan het vechten. Dat is heel raar’

Wessel Willemsen werkt als werktuigbouwkundige bij de technische dienst. Hij doet zijn werk sinds kort alleen, want zijn collega is besmet met het coronavirus en ligt op de intensive care in hun eigen ziekenhuis. “Het is een collega waar je al twaalf jaar naast zit. Dit werk gaat door en hij is voor zijn leven aan het vechten. Dat is heel raar”, vertelt Willemse.

Ziekenhuis in crisistijd – donderdag 28 mei 2020 – 20.25 uur – NPO 2

Ook interessant:

Blog Mark Wilcox en Frédéric Barbut: Beste praktijkvoorbeeld voor handdrogen in ziekenhuizen

Blog Mark Wilcox en Frédéric Barbut: Beste praktijkvoorbeeld voor...

Specialisten op het gebied van infectiebeheersing professoren Mark Wilcox en Frédéric Barbut, waren elk prominente figuren in het beheer van de Covid-19-pandemie in hun respectievelijke landen en op Europees niveau. Hun onderzoek naar de beste manier voor het drogen van handen, uitgevoerd in toiletruimtes van ziekenhuizen in Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië, beïnvloedt overheidsbeleid over de hele wereld.

World Hand Hygiene Day brengt belang handhygiëne zorgprofessionals onder aandacht

World Hand Hygiene Day brengt belang handhygiëne zorgprofessionals...

Op 5 mei organiseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) World Hand Hygiene Day (WHHD), een jaarlijkse oproep aan zorgprofessionals om hun handhygiëne te verbeteren. Dit jaar neemt Tork voor de negende keer op rij deel aan het initiatief. Torks doel: de wereldwijde gezondheidszorg optimaliseren door middel van handhygiëne.

Desinfectie met chloor niet effectiever dan water bij bestrijding superbacterie

Desinfectie met chloor niet effectiever dan water bij bestrijding...

Eén van de op chloor gebaseerde desinfectiemiddelen die veelvuldig wordt gebruikt om schoon te maken in ziekenhuizen, doodt niet de meest voorkomende oorzaak van met antibiotica geassocieerde ziektes wereldwijd. Dat blijkt uit een nieuwe studie.

Schoonmaak kan infectiepreventie maken of breken

Schoonmaak kan infectiepreventie maken of breken

Voor een optimale omgevingshygiëne in zorginstellingen is het van cruciaal belang dat de werelden van schoonmaak, infectiepreventie en de zorg goed met elkaar samenwerken. Dat zeggen Charlotte Michels en Nicole Kiefte, beiden deskundige infectiepreventie (DI) en lid van beroepsvereniging VHIG. Sinds de komst van Bijzonder Resistente Micro-Organismen zoals MRSA heeft het belang een extra vlucht genomen, ziet Michels.