Zorgmedewerkers worden voortdurend blootgesteld aan ziektekiemen. Bijvoorbeeld door nauw contact met patiënten of door interactie met veel aangeraakte oppervlakken, zoals bedrelingen en deurknoppen. Om de verspreiding en overdracht van infecties te voorkomen en te beperken, is het essentieel dat zorgverleners regelmatig en effectief handhygiëne toepassen. Dit betekent dat ze gemiddeld 100 tot 150 keer hun handen zouden moeten desinfecteren tijdens een dienst van 12 uur. Afhankelijk van het aantal patiënten en de intensiteit van de zorg. Onderzoek laat echter zien dat sommige zorgverleners dit minder dan de helft van de aanbevolen tijd doen.
Motiveren en herinneren
In een dynamische, veeleisende omgeving zoals de gezondheidszorg kan het een uitdaging zijn om de handhygiëne op peil te houden. Volgens handhygiëne-expert Claire Kilpatrick is consistente en praktijkgerichte training van groot belang om de handhygiëne in dagelijkse werkprocessen te verbeteren. "De WHHD-activiteiten blijven waardevol om mensen bewuster te maken van goede handhygiëne. Mensen worden gemotiveerd en eraan herinnerd dat handhygiëne nog steeds één van de meest effectieve manieren is om patiënten en zorgverleners te beschermen."
Trainingen
De WHO doet met World Hand Hygiene Day een jaarlijkse oproep om het belang van goede handhygiëne in de zorg aan te kaarten. Het thema van dit jaar richt zich specifiek op het bevorderen van kennis bij zorgprofessionals door innovatieve trainingen. Het belang hiervan wordt benadrukt door onderzoek van Tork. Daaruit blijkt dat ongeveer 80 procent van de zorgprofessionals aangeeft hun handhygiëne op het werk te willen verbeteren. Om deze behoefte te vervullen, zoeken zij naar boeiende en interactieve trainingsmogelijkheden om de kenniskloof te overbruggen en handhygiëne effectief te verbeteren.
Schone Handen Training
Het thema van dit jaar sluit goed aan bij de Tork Schone Handen Training. De gratis Virtual Reality (VR) training bevat interactieve oefeningen en is speciaal ontworpen om trainingen over handhygiëne interessanter te maken. VR is niet alleen boeiend, maar ook een zeer effectieve manier om gedragsverandering te stimuleren en het leerproces te versnellen. Volgens onderzoek onthouden we slechts 10 procent van wat we lezen, 20 procent van wat we horen en 30 procent van wat we zien. Bij het simuleren of uitvoeren van een actie zoals bij VR, onthouden we tot wel 90 procent. De interactieve trainingen van Tork helpen zorgprofessionals om de naleving van de vijf momenten van handhygiëne van de WHO te verbeteren.