Blog Mark Wilcox (OBE): Mogelijkheid verspreiding virussen buiten toiletruimtes

Blog Mark Wilcox (OBE): Mogelijkheid verspreiding virussen buiten toiletruimtes

Het goed wassen van de handen met water en zeep na gebruik van het toilet, is essentieel voor het doden van ziektekiemen en het verwijderen van microben op de handen. Het drogen van de handen voltooit het proces en is nodig, omdat vochtige of natte handen infecties gemakkelijker verspreiden. Maar wat als deze processen niet fatsoenlijk worden uitgevoerd?

Is het mogelijk dat microben die op de handen achterblijven zich kunnen verspreiden en schade kunnen aanrichten? Erger nog: kunnen deze ziektekiemen vanuit de toiletruimte in onze omgeving terechtkomen? Met de bus bijvoorbeeld? Of terug aan tafel in een restaurant? Of winkels en openbare ruimtes in? We zijn allemaal mensen. Hoewel we weten hoe belangrijk goede handhygiëne is bij het voorkomen van de verspreiding van infecties, kunnen mensen lui zijn en niet de nodige voorzichtigheid in acht nemen.

Op onderzoek uit

Als specialist infectiebeheersing doe ik al ruim vijftien jaar onderzoek naar handhygiëne. In een specifiek experiment, uitgevoerd in de Leeds Teaching Hospitals, werd de mogelijkheid onderzocht dat virussen vanuit de wasruimte op de handen en kleding van mensen terechtkwamen, nadat ze hun handen hadden gedroogd. In ons experiment hebben we de handen van mensen besmet met een onschadelijk virus en ze vervolgens hun handen laten drogen, met behulp van twee verschillende opties: papieren handdoeken en luchtdrogers. Vervolgens plaatsten we stethoscopen om hun nek en hebben we hen gevraagd hun armen over elkaar te doen. Zo moesten ze de wasruimte uit lopen naar de openbare ruimtes.

Schokkende uitkomsten

Vervolgens hebben we de besmettingsniveaus gemeten op de stoelen en oppervlakken waarop ze zaten en die aanraakten. De resultaten waren schokkend te noemen. Het niveau van virusbesmetting op de oppervlakten was tien keer hoger na gebruik van luchtdrogers, dan na gebruik van papieren handdoeken. Ziekteverwekkers die bij het drogen van de handen op het lichaam waren terechtgekomen, werden vervolgens uit de toiletruimte meegedragen en overgebracht naar meerdere oppervlakken, zoals stoelen, tafels en telefoons.

Nu was dit in het ziekenhuis waar ik werk. Maar stel je hetzelfde scenario voor in een bar, bioscoop of stadion. Mensen lopen mogelijk de toiletruimtes uit met ziekteverwekkers aan hun kleding, handtas, bril, noem maar op. Op die manier riskeren we dat de ziekteverwekkers worden opgebracht naar oppervlakten en objecten die door wel honderden mensen worden aangeraakt. En dat kan gevolgen hebben voor de volksgezondheid.

Rol voor iedereen

In sanitaire situaties - waar we te maken hebben met de bacteriën die gepaard gaan met toiletbezoek, naast mogelijk virussen op onze handen die infecties veroorzaken zoals keelpijn, griep en COVID-19 - moeten we extra voorzichtig zijn. Daarbij hebben we allemaal een rol te spelen door ervoor te zorgen dat we onze handen wassen en goed afdrogen na gebruik van het toilet. Ondertussen moeten degenen die verantwoordelijk zijn voor openbare sanitaire voorzieningen in restaurants, hotels, scholen en andere openbare ruimten, optimale handdroogvoorzieningen bieden om de verspreiding van infecties in de sanitaire ruimte en daarbuiten tot een minimum te beperken. In een aantal landen, waaronder Frankrijk, Duitsland en Schotland, zijn luchtdrogers in sanitaire ruimtes in ziekenhuizen verboden, omdat ze infecties kunnen verspreiden. Ondertussen is bewezen dat handdoeken voor eenmalig gebruik de meest hygiënische manier zijn om handen te drogen na een bezoek aan de toiletruimte.

Mark Wilcox is professor en schreef deze blog voor de European Tissue Paper Industry Association

Lees meer:

Blog Mark Wilcox en Frédéric Barbut: Beste praktijkvoorbeeld voor handdrogen in ziekenhuizen

Blog Mark Wilcox en Frédéric Barbut: Beste praktijkvoorbeeld voor handdrogen in ziekenhuizen

Specialisten op het gebied van infectiebeheersing professoren Mark Wilcox en Frédéric Barbut, waren elk prominente figuren in het beheer van de Covid-19-pandemie in hun respectievelijke landen en op Europees niveau. Hun onderzoek naar de beste manier voor het drogen van handen, uitgevoerd in toiletruimtes van ziekenhuizen in Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië, beïnvloedt overheidsbeleid over de hele wereld.

Vaker handen wassen ook van belang buiten zorgomgevingen

Vaker handen wassen ook van belang buiten zorgomgevingen

In ziekenhuizen en andere zorgomgevingen staat het belang van een goede handhygiëne bovenaan de agenda. Er worden echt levens mee gered. Maar dat betekent niet dat vaak genoeg je handen wassen in andere (werk)omgevingen niet ook belangrijk is. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers vaker hun handen wassen?

ETS-campagne belicht belang goede handhygiëne

ETS-campagne belicht belang goede handhygiëne

Al meer dan vijftien jaar lang onderzoeken wetenschappers wat de beste manier is om de handen te drogen. Het European Tissue Symposium (ETS) zet nu een campagne op touw om aandacht te krijgen voor deze ontwikkeling op het gebied van wetenschappelijke onderzoek naar handdroging.

World Hand Hygiene Day brengt belang handhygiëne zorgprofessionals onder aandacht

World Hand Hygiene Day brengt belang handhygiëne zorgprofessionals onder aandacht

Op 5 mei organiseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) World Hand Hygiene Day (WHHD), een jaarlijkse oproep aan zorgprofessionals om hun handhygiëne te verbeteren. Dit jaar neemt Tork voor de negende keer op rij deel aan het initiatief. Torks doel: de wereldwijde gezondheidszorg optimaliseren door middel van handhygiëne.