De Dag van de Schoonmaker: bijzondere portretten van collega's

De Dag van de Schoonmaker: bijzondere portretten van collega's

Ook brancheorganisatie Schoonmakend Nederland staat stil bij de Dag van de Schoonmaker. Het is dé dag om stil te staan bij het onmisbare werk van de collega's en waardering daarvoor uit te spreken. Zij doen dat door middel van twaalf bijzondere portretten.

In deze verhalen van Schoonmakend Nederland lees je wat het werken in de schoonmaakbranche betekent voor hen. Bijvoorbeeld wat het betekent voor 23-jarige Amber, die werkt bij Vebego Cleaning Services. Amber is al twee jaar teamcoach voor Business Unit Client Solutions bij de klant ASML: “Ik wilde iets kunnen betekenen voor de schoonmaker van nu”.

Van tandarts tot schoonmaker

Als oudste kind van zijn gezin, wordt Sezgin door zijn vader vanuit hier teruggestuurd naar Turkije. In Istanbul studeert en werkt hij als tandarts, tot hij als 28-jarige terugkomt naar Nederland. Sezgin moet opzoek naar ander werk, want zijn tandartsdiploma is in Nederland niets waard. Een vriend grapt dat hij wel in de treinschoonmaak aan het werk kan, iets wat hij met beide handen aanpakt. Eerst voor tijdelijk, maar eigenlijk vond hij het te mooi werk om te stoppen. “Tandarts is eigenlijk ook een soort schoonmaker,” grapt hij zelf.

Glazenwasser in hart en nieren

Sommigen weten al vroeg wat hun passie is. Bert werkt al sinds zijn zestiende als glazenwasser, nu werkzaam bij schoonmaakbedrijf Gom. Met een tussenpauze van twee jaar, toen hij ander werk uitprobeerde. Zonder succes. “Iedere dag buiten is heerlijk, al is er wel veel veranderd voor een glazenwasser.” Waarom Bert een opleiding volgde om bakker te worden, maar eindigde als glazenwasser? Je leest het in zijn verhaal.

Nieuw in het vak

Sanita is nieuw in het vak. Ze werkt pas vier maanden in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven voor Hago Zorg. Toch weet ze nu al: ze wil niet meer weg. “Vanaf het eerste moment van kennismaken was er een band.” Ze werkt nu als VIP-coach, dat staat voor Vakmanschap Interactie en Plezier. “Je kunt het vergelijken met meewerkend voorvrouw,” legt ze zelf uit. “Ik maak voor 10 procent mee schoon, maar mijn grootste taak is zorgen voor de medewerkers.”

Je leest alle inspirerende verhalen op de website van Schoonmakend Nederland >>

Lees meer: