Blog Paul Harleman (Vileda): Dag van de schoonmaker is de dag van de vervuiler

Blog Paul Harleman (Vileda): Dag van de schoonmaker is de dag van de vervuiler

Weet jij hoeveel 'de dag van…'-dagen er per jaar zijn? Ik vroeg het ChatGPT en die schatte dat het ergens tussen de 200 en 300 dagen is. Voor van alles en nog wat. Maar onlangs was het op 14 juni 2024 De Dag van de Schoonmaker. En dat is een belangrijke!

Nou zou ik een hallelujaverhaal over jullie, onze lieve schoonmaak-medemensen kunnen gaan houden en mooie woorden schrijven die jullie allemaal in het zonnetje zetten. Want dat hebben jullie verdiend. Overigens net als heel veel andere mensen die de maatschappij een dienst bewijzen. Dat doen we dan weer op een van die andere ‘De dag van…’-dagen. En toen dacht ik: hebben jullie daar wat aan? Natuurlijk is eerbetoon en waardering fijn om te horen, maar waar bewijzen we jullie nou echt een dienst mee. Hierover nadenkend kwam ik tot de ingeving: laten we vandaag de vervuiler op een podium zetten. Geen erepodium, maar een schaamteschot.

Schoonmakers zijn geen opruimers

Afgelopen week stond ik op een perron de komst van mijn trein af te wachten. Twee meter verder was een geel omlijnd vlak, waar rokers zich mogen uitleven. Daar stond uiteraard ook een speciale afvalbak voor peuken. Binnen handbereik. Wat deed de rokende vervuiler toen hij zijn sigaret tot aan het plastic filter opgezogen had? Hij schoot de peuk nonchalant het perron op. On-ge-lo-fe-lijk! Dan denk ik: hier bewijs je je schoonmakende medemens geen dienst mee. Sterker nog, het is een regelrechte vernedering. Stop daarmee. Ik verzamelde al mijn moed en probeerde de vervuiler op een vriendelijke wijze duidelijk te maken dat dit beter kan, maar die maakte met sterk vervuilend taalgebruik duidelijk dat hij niet van mijn suggestie om de peuk alsnog in de afvalbak te gooien gebruik ging maken. Jammer, verder aandringen zou waarschijnlijk geen verbetering van mijn uiterlijk opleveren. Dat risico heb ik niet genomen en om dan zelf het afgelebberd sigaret restant in de peukenbak te gooien, leek mij ook geen fris idee. Ik stapte op de inmiddels aangekomen trein en heb de acht uur durende reis mijn verbazing niet meer kunnen onderdrukken.

Dus beste vervuilers: eer je schoonmakende medemens door jouw afval achter te laten waar het hoort, de afvalbak. En houd dat vol, want schoonmaakSTERREN zijn geen opruimers.

Paul Harleman, Global Application Manager bij Vileda Professional

Lees meer: