Geen bijeenkomsten of evenementen met meer dan 100 personen
Zo worden alle evenementen waarbij meer dan honderd personen betrokken zijn, in heel Nederland afgelast. Het gaat dan bijvoorbeeld om wedstrijden, maar ook om theatervoorstellingen en tentoonstellingen in musea, zei minister Bruno Bruins na crisisberaad. Ook werkbijeenkomsten in of van bedrijven met dit soort grote aantallen, kunnen niet doorgaan. Het kabinet wil de grootte van bijeenkomsten beperken in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus.
Premier Mark Rutte benadrukt dat bepaalde sociale activiteiten, zoals uit eten gaan in restaurants, wel door kunnen gaan. Dat risico moeten mensen volgens hem zelf inschatten. Ouderen en kwetsbare mensen wordt voorlopig wel geadviseerd om dit soort uitjes over te slaan. Ook wordt deze groep geadviseerd om voorlopig het openbaar vervoer te mijden.
Ook in de schoonmaak zijn allerlei evenementen en bijeenkomsten geannuleerd of uitgesteld. Zoals de Interclean, OSB bijeenkomsten tot en met 1 april en de controleursdag van VSR.
Scholen blijven vooralsnog open
Het kabinet ziet echter nog geen aanleiding om scholen te sluiten in verband met de uitbraak van het nieuwe coronavirus, zegt Rutte. De premier begrijpt dat leerkrachten zich zorgen maken, maar sluiting van scholen zou volgens hem maar weinig bijdragen aan de inspanningen om de verspreiding van het virus te beperken, ook omdat kinderen geen belangrijke risicogroep vormen. Hij wijst ook op grote maatschappelijke gevolgen als scholen wel dicht zouden gaan. “We hebben iedereen hard nodig.” Voor Hogescholen en universiteiten heeft Rutte wel een dringende oproep, namelijk om hoorcolleges zoveel mogelijk online te organiseren. Dit vooral vanwege het internationale karakter van veel van deze college’s.
Situatie in Nederland “mogelijk aan het kantelen”
Op sommige plekken in vooral Noord-Brabant is het niet langer mogelijk het coronavirus “in te dammen”. Daar breekt een nieuwe fase aan, stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). “De situatie in Nederland is mogelijk aan het kantelen”, ook omdat in Amsterdam en Rotterdam patiënten opduiken van wie onduidelijk is hoe ze zijn besmet.
Met name in Brabant, de provincie die vooralsnog het zwaarst is getroffen door het virus, is van veel patiënten onduidelijk hoe ze het hebben opgelopen. Er lijken daar veel verschillende besmettingsbronnen. Dat betekent ook dat er mogelijk nog veel mensen zijn die het virus onder de leden hebben van wie dat niet bekend is, zegt hoofd Infectieziekten Jaap van Dissel van het RIVM. Daardoor hebben we “niet meer exact grip op wat zich afspeelt”, zegt Van Dissel.
Kabinet komt met economische maatregelen voor bedrijven
Het kabinet komt met tijdelijke maatregelen voor ondernemers die kortstondig in de problemen komen vanwege het COVID-19-virus. Zo mogen ondernemers onder bepaalde voorwaarden het betalen van hun belastingen uitstellen, komen er gunstige leningen voor de midden- en kleinbedrijven (mkb) en wordt de werktijdverkorting uitgebreid.
Meer weten over het coronavirus, de laatste ontwikkelingen en de gevolgen voor de schoonmaakbranche? In ons Dossier Coronavirus vind je alle berichten die Service Management heeft gepubliceerd omtrent het coronavirus