Ongeveer een derde van alle zorgpersoneel krijgt geen bonus

Ongeveer een derde van alle zorgpersoneel krijgt geen bonus

Afgelopen week werd bekend welke functies er wel en welke niet in aanmerking komen voor de coronabonus. De bonus is bedoelt voor zorgmedewerkers die zich hebben ingezet voor patiënten en cliënten met COVID-19, daaronder vallen ook schoonmakers.Volg Service Management op LinkedIn:

Toch blijkt dat lang niet alle zorgmedewerkers voor de bonus in aanmerking komen. De lijst met beroepen en functies die niet in aanmerking komen is aanzienlijk langer dan de lijst met beroepen en functies die wel in aanmerking komen. Al met al komt ongeveer twee derde van de zorgmedewerkers in aanmerking voor de bonus.

>> Lees ook: Duurzame troonrede: coronapandemie vraagt om investering in mensen

Niet uit te leggen

In een artikel van Rijnmond vertelt Peter van der Meer, de bestuursvoorzitter van het Albert Schweitzer ziekenhuis, dat hij boos is over deze verdeling. “Teleurgesteld is niet het goede woord. Nee, ik ben ontdaan en verontwaardigd.” Zijn ervaring is dat iedereen in de zorg keihard heeft gewerkt, bijvoorbeeld ook magazijnmedewerkers en de receptie. Hij kan het dan ook niet uitleggen dat niet iedereen de bonus krijgt.

“Ik vind het echt slecht dat je niet iedereen die coronabonus geeft. Het was een periode waarin iedereen op totaal verschillende manieren zijn uiterste best voor de zorg heeft gedaan. Dan kun je niet zeggen dat de schoonmaker die de intensive care heeft schoongemaakt wel een bonus krijgt, en de schoonmaker die de kantoren heeft schoongemaakt hem niet krijgt. Dat kan ik echt niet uitleggen.”

>> Lees ook: “Schoonmaak is cruciaal om uit coronacrisis te komen” (Remko Stolk bij BNR)

Schoonmakers wel op de lijst

Het is dus ook niet duidelijk of alle schoonmakers in de zorg op een bonus kunnen rekenen. Schoonmakers worden in de lijst genoemd als beroep dat WEL in aanmerking komt voor de bonus. Maar in de toelichting over uitgesloten beroepen en functies is onder andere te lezen dat bepaalde beroepen die niet met COVID-19 patiënten of cliënten hebben gewerkt en hun reguliere werkzaamheden hebben kunnen voortzetten (hetzij op een andere wijze), niet in aanmerking komen voor de bonus. Hier zouden schoonmakers die het kantoor van een ziekenhuis schoonmaken dus onder kunnen vallen.

Ook is in de toelichting te lezen dat sommige uitgesloten zorgprofessionals wel voldoen aan de afbakeningscriteria. Bijvoorbeeld omdat zij tijdelijk zijn ingezet op een cohortafdeling voor COVID-19-patiënten. “Zorgaanbieders hebben de ruimte om ook voor deze zorgprofessionals een bonus aan te vragen. Het betreft hier een afweging van de zorgaanbieder.”

Lees ook:

Onderzoek: effectiviteit desinfectiemiddel in zorgomgeving sterk beïnvloed door soort middel en contacttijd bij schoonmaak

Onderzoek: effectiviteit desinfectiemiddel in zorgomgeving sterk...

Dat het ene desinfectiemiddel het andere desinfectiemiddel niet is, dat weten we allemaal wel. Zeker tijdens de coronapandemie is er veel gezegd en geschreven over desinfectiemiddelen. Diversey voegt daaraan een nieuw hoofdstukje toe. Uit een onderzoek dat de producent van schoonmaakoplossingen aanjoeg aan de Purdue University blijkt dat bij de bescherming tegen de Candida Auris schimmel afhangt van de samenstelling van het desinfectiemiddel en de contacttijd bij het schoonmaken.

Conceptrichtlijn Reiniging en desinfectie van ruimte ligt ter inzage

Conceptrichtlijn Reiniging en desinfectie van ruimte ligt ter inzage

Goed en grondig schoonmaken is in zorginstellingen van groot belang voor de gezondheid van de patiënt, cliënt of bewoner. Als hulpmiddel hiervoor is de richtlijn Reiniging en desinfectie van ruimten opgesteld. Deze richtlijn is recent onder de loep genomen. Het is mogelijk om deze maand deze conceptversie te lezen en om commentaar te geven.

29 procent van de toiletten in de gezondheidszorg blijken schoon

29 procent van de toiletten in de gezondheidszorg blijken schoon

Uit de resultaten van het Nationaal Toiletonderzoek 2022 daalde de toilethygiëne in ziekenhuizen, gezondheidszorg en klinieken aanmerkelijk. Van 44 procent goed in 2017, naar 42 procent in 2018 om voor 2022 uit te komen op 29 procent. Een teruggang van niet minder dan 13 procent. Daarbij past een kanttekening, want die teruggang is minder dramatisch dan het lijkt. In de eerste plaats omdat we toiletten testen bij wachtkamers, restaurants en in en rond de hal van een ziekenhuis. Dus niet op of bij verpleegafdelingen waar hygiëne letterlijk een levensvoorwaarde is. In de tweede plaats omdat de zorg door covid al bijna twee jaar wordt overlopen door potentiële patiënten en hun begeleiders. Als de schoonmaakfrequentie daar niet op is aangepast, ontstaat dan onafwendbaar een neergang.

Organisaties leren 'Samen werken aan infectiepreventie'

Organisaties leren 'Samen werken aan infectiepreventie'

Hoe zorg je ervoor dat schoon en veilig werken vanzelfsprekend wordt in een organisatie, zodat bijvoorbeeld infecties bij kwetsbare ouderen worden voorkomen? Het project 'Samen werken aan infectiepreventie' geeft hier antwoord op. Er is ruimte voor 25 nieuwe deelnemende organisaties.