Onderzoek: effectiviteit desinfectiemiddel in zorgomgeving sterk beïnvloed door soort middel en contacttijd bij schoonmaak

Onderzoek: effectiviteit desinfectiemiddel in zorgomgeving sterk beïnvloed door soort middel en contacttijd bij schoonmaak

Dat het ene desinfectiemiddel het andere desinfectiemiddel niet is, dat weten we allemaal wel. Zeker tijdens de coronapandemie is er veel gezegd en geschreven over desinfectiemiddelen. Diversey voegt daaraan een nieuw hoofdstukje toe. Uit een onderzoek dat de producent van schoonmaakoplossingen aanjoeg aan de Purdue University blijkt dat bij de bescherming tegen de Candida Auris schimmel afhangt van de samenstelling van het desinfectiemiddel en de contacttijd bij het schoonmaken.

Candida Auris is een schimmel die bij mensen met verminderde afweer een ernstige infectie kan veroorzaken en die ongevoelig is voor veel geneesmiddelen. Dat maakt de schimmel lastig te bestrijden. Hij wordt het meest gevonden in ziekenhuizen en verpleeghuizen en wordt overgedragen via besmetting van de handen of medische instrumenten. In Nederland komt de schimmel nog niet op grote schaal voor, dus het is belangrijk om dat zo te houden. Zorgvuldige hygiëne met de juiste desinfectiemiddelen is hierbij essentieel.

Opzet onderzoek

Diversey levert ook desinfectiemiddelen aan zorginstellingen en dus doen zij doorlopend onderzoek naar de effectiviteit van deze middelen. Specifiek voor deze schimmel was er nog weinig onderzoek beschikbaar over desinfectiemaatregelen voor grotere oppervlakten. In dit onderzoek werden vijf desinfectiemiddelen getest op een oppervlakte van één vierkante meter dat was besmet met de schimmel. Alle vijf de middelen zijn geregistreerd bij de EPA, de Amerikaanse Environmental Protection Agency. Een deel van de middelen was op basis van alcohol en een deel op basis van waterstofperoxide. Twee van de middelen claimen specifiek ook effectief te zijn bij Candida Auris. Het oppervlak werd schoongeveegd met een voorbevochtigde desinfectiedoek gedurende verschillende contacttijden van dertig seconden, één minuut, twee minuten, drie minuten en tien minuten.

30 seconden niet genoeg

Uit de resultaten blijkt dat ongeacht contacttijd de desinfectiedoeken op basis van waterstofperoxide effectiever waren in het opruimen van de schimmel dan de doeken op basis van alcohol. Daarnaast is een contacttijd van dertig seconden significant minder effectief dan een contacttijd van een minuut. Tussen één minuut en meer tijd, zit geen verschil. Een groter oppervlakte desinfecteren voor maar dertig seconden, is dus niet genoeg.

Belangrijke bevindingen

Juist in zorgomgevingen komen er veel pathogenen voor die mensen ziek kunnen maken. Dit soort bevindingen zijn daarom belangrijk voor de zorgschoonmaak om in de gaten te houden, zodat niet alleen de juiste middelen worden gebruikt, maar ook op de juiste manier.

Geïnteresseerd in de studie? Je vindt hem hier >>

Vaker handen wassen ook van belang buiten zorgomgevingen

Vaker handen wassen ook van belang buiten zorgomgevingen

In ziekenhuizen en andere zorgomgevingen staat het belang van een goede handhygiëne bovenaan de agenda. Er worden echt levens mee gered. Maar dat betekent niet dat vaak genoeg je handen wassen in andere (werk)omgevingen niet ook belangrijk is. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers vaker hun handen wassen?

ETS-campagne belicht belang goede handhygiëne

ETS-campagne belicht belang goede handhygiëne

Al meer dan vijftien jaar lang onderzoeken wetenschappers wat de beste manier is om de handen te drogen. Het European Tissue Symposium (ETS) zet nu een campagne op touw om aandacht te krijgen voor deze ontwikkeling op het gebied van wetenschappelijke onderzoek naar handdroging.

NVZ: Enzymen in schoonmaakmiddelen - Effectief, duurzaam én veilig 

NVZ: Enzymen in schoonmaakmiddelen - Effectief, duurzaam én veilig

Gemak dient de mens; een spreekwoord dat door de jaren heen steeds wordt ingevuld. Waarschijnlijk is de smartphone het (voorlopige) toppunt van gemak in de 21e eeuw: telefoon, rekenmachine, camera en internet in één handzaam apparaat. Maar de was- en schoonmaakbranche heeft ook niet stilgestaan in de afgelopen decennia. Waar vroeger met hoge temperaturen, lange tijden en veel water de was gedaan werd, is dit steeds minder geworden door innovaties van was- en schoonmaakmiddelen. Eén van de belangrijkste innovaties is het gebruik van enzymen in schoonmaak- en wasmiddelen, waardoor lagere temperaturen, minder tijd en minder water nodig zijn.

World Hand Hygiene Day brengt belang handhygiëne zorgprofessionals onder aandacht

World Hand Hygiene Day brengt belang handhygiëne zorgprofessionals...

Op 5 mei organiseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) World Hand Hygiene Day (WHHD), een jaarlijkse oproep aan zorgprofessionals om hun handhygiëne te verbeteren. Dit jaar neemt Tork voor de negende keer op rij deel aan het initiatief. Torks doel: de wereldwijde gezondheidszorg optimaliseren door middel van handhygiëne.