Organisaties leren 'Samen werken aan infectiepreventie'

Organisaties leren 'Samen werken aan infectiepreventie'

Hoe zorg je ervoor dat schoon en veilig werken vanzelfsprekend wordt in een organisatie, zodat bijvoorbeeld infecties bij kwetsbare ouderen worden voorkomen? Het project 'Samen werken aan infectiepreventie' geeft hier antwoord op. Er is ruimte voor 25 nieuwe deelnemende organisaties.

‘Samen werken aan infectiepreventie’ is niet alleen bedoeld voor zorgprofessionals, maar ook voor hun collega’s in het ziekenhuis, waaronder de schoonmaakmedewerkers. Uitgangspunt is dat zij elkaar scherp houden op infectiepreventie, ook als corona geen crisis meer veroorzaakt. Professionals kunnen hierbij ondersteuning krijgen middels dit initiatief. Voor dit project hebben Verenso, ActiZ, V & VN, Waardigheid en trots op locatie en het ministerie van VWS de handen ineen geslagen.

Ondersteuning op maat

De partners bieden laagdrempelige, kortdurende ondersteuning op maat bij hygiënisch werken en het voorkomen van infecties. Gedragsverandering en samenwerking staan in de aanpak centraal. Een coach begeleidt de deelnemers op basis van de vragen die er zijn. Daarbij werkt de coach nauw samen met de afdeling infectiepreventie.

Je kunt je tot 10 oktober 2022 aanmelden bij het project 'Samen werken aan infectiepreventie'. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Blog Marc Van Ranst: "Je beseft het pas echt als je ziet hoe virussen zich via de lucht verspreiden"

Blog Marc Van Ranst: "Je beseft het pas echt als je ziet hoe virussen...

Ik word altijd getroffen door de reactie van mensen als ze zien hoe virussen zich verspreiden via de lucht die we inademen. Het zorgt vaak voor een echt besefmoment. Ik gebruik een zwarte achtergrond en speciaal licht, waardoor we de deeltjes in de lucht daadwerkelijk kunnen zien vliegen. Wetenschap kan ingewikkeld zijn, maar de impact van hoest en verkoudheid is iets waar we ons allemaal mee kunnen identificeren.

Blog Mark Wilcox en Frédéric Barbut: Beste praktijkvoorbeeld voor handdrogen in ziekenhuizen

Blog Mark Wilcox en Frédéric Barbut: Beste praktijkvoorbeeld voor...

Specialisten op het gebied van infectiebeheersing professoren Mark Wilcox en Frédéric Barbut, waren elk prominente figuren in het beheer van de Covid-19-pandemie in hun respectievelijke landen en op Europees niveau. Hun onderzoek naar de beste manier voor het drogen van handen, uitgevoerd in toiletruimtes van ziekenhuizen in Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië, beïnvloedt overheidsbeleid over de hele wereld.

Tijdelijk hoger risico op hartaanval na ernstige griep

Tijdelijk hoger risico op hartaanval na ernstige griep

Een infectie met het influenzavirus (griep) verhoogt tijdelijk het risico op een hartaanval, vooral bij personen zonder een eerdere ziekenhuisopname wegens hartproblemen. Dit blijkt uit een Nederlandse studie onder leiding van het UMC Utrecht onder ruim 23.000 volwassenen die tussen 2008 en 2019 een ernstige influenza-infectie hebben gehad.

Blog Frédéric Barbut (ETS): Waarom ze in toiletruimtes in Franse ziekenhuizen papieren handdoeken gebruiken

Blog Frédéric Barbut (ETS): Waarom ze in toiletruimtes in Franse...

We dragen allemaal vele miljoenen bacteriën op onze handen dragen: Tussen de 100 en één miljoen per vierkante centimeter huid. Veel van deze bacteriën komen van nature voor, samen met schimmels en virussen. Ze zijn normaal gesproken onschadelijk, oftewel niet pathogeen. Ze staan bekend als residente flora en kunnen zelfs nuttig zijn bij het beschermen tegen infecties. De veel voorkomende zijn onder andere Staphylococcus en Micrococcus.