Remko Stolk (Asito): "De risico's van legionella zijn nu extra groot"

Schoonmaakbedrijf Asito ziet de legionellabacterie als een nieuwe bedreiging voor de volksgezondheid als straks de scholen, sportverenigingen en later ook kantoren van bedrijven en overheden weer opengaan. Als geen goede maatregelen worden genomen, leidt dit mogelijk tot gezondheidsrisico's voor werknemers en bezoekers in die gebouwen.Volg Service Management op LinkedIn:

De laatste twee maanden waren veel gebouwen in Nederland gesloten of veel minder in gebruik vanwege het coronavirus. Waterleidingen in deze gebouwen worden daardoor langere tijd niet gebruikt. In combinatie met het goede weer en hoge temperaturen de laatste weken kan de legionellabacterie hierin goed gedijen. De bacterie kan zich via waterleidingbuizen flink vermenigvuldigen en na besmetting bij mensen ernstige infecties aan de luchtwegen veroorzaken. Voor sommige mensen kan dit zelfs levensbedreigend zijn.

Niet of onvoldoende bewust van risico’s legionella

Commercieel directeur Remko Stolk van Asito hoopt daarom snel op meer bewustzijn. “Op basis van contacten onder meer in de zakelijke dienstverlening en het onderwijs zien wij dat het gros van de werkgevers en gebouwbeheerders zich niet of onvoldoende bewust is van de risico’s van legionella. De zorgsector is daar vanwege alle scherpe coronamaatregelen een positieve uitzondering op. In algemene zin denken veel mensen dat legionella alleen voorkomt bij zwembaden en denken er verder niet over na. Terwijl de risico’s nu groot zijn, vanwege de grote schaal waarop gebouwen in Nederland niet of minder worden gebruikt. Het gaat letterlijk om de gezondheid van alle werknemers en andere gebruikers van gebouwen in Nederland. Daarom adviseren wij al onze klanten uit voorzorg maatregelen te nemen.”


LEES OOK: 5 tips om de kans op Legionella te minimaliseren


Kranen, toiletten en douches wekelijks doorspoelen

Maatregelen tegen de legionellabacterie zijn in principe niet erg ingewikkeld. Belangrijk is om gebouwbeheerders of schoonmakers te vragen wekelijks, 1 minuut lang, alle koud- en warmwaterkranen open te draaien. Als kranen meer dan een week niet zijn gebruikt, is het raadzaam de koud- en warmwaterkranen 5 minuten door te laten lopen. Ook moeten wekelijks de toiletten worden doorgespoeld. En als een gebouw douches heeft, moeten die ook allemaal wekelijks worden doorgespoeld door de douchekop in een met water gevulde emmer te leggen en 5 minuten aan te zetten. Daarbij moet de sproeikop onder water in de emmer worden gehouden.

Verspreiding door inademing besmette waterdruppeltjes

De legionellabacterie gedijt het best in water tussen de 20 en 50 graden en verspreidt zich via waterdruppeltjes. Die ontstaan vooral bij verneveling en sproeien. Als iemand door het inademen van de bacterie een besmetting oploopt, verschillen de verschijnselen van griepachtige klachten tot longontsteking, dat zijn ook de klachten die een coronabesmetting kenmerken. Een legionellabesmetting staat ook wel bekend als de Veteranenziekte.

Lees meer over legionella: