VSR op Nieuwsuur: toiletbezoek is reis langs mogelijke besmette contactpunten

VSR op Nieuwsuur: toiletbezoek is reis langs mogelijke besmette contactpunten

Freek Veneman, bestuurslid van de Vereniging Schoonmaak Research, was onlangs te gast bij televisieprogramma Nieuwsuur. Daar liet hij zien dat een toiletbezoek een reis is langs een hele rij contactpunten. Met mogelijk gevaar voor besmetting met het coronavirus. Volg Service Management op LinkedIn:

Serie van mogelijke contactpunten

“Allerlei deuren laten we openstaan om contactloos door te kunnen lopen, maar dat past niet bij het toilet”, stelt Veneman. “Eerst twee deuren, de wc-bril-reiniger, de wc-bril die stond om de een of andere reden omhoog, en ga zo maar door. Dan door naar de wastafel, de volgende reeks: de zeepdispenser, de kraan en de handdoekautomaat. Een hele serie van mogelijke besmettingspunten.

Handen wassen en drogen

Natuurlijk kunnen we dat aantal verminderen met contactloze opties voor doorspoelen, kraan, enzovoorts. Maar dan blijven er altijd nog een aantal over. Is dat een probleem? Nee, als we afsluiten met onze handen 20 seconden wassen met zeep en goed drogen. Tot die laatste deur: die zal toch open moeten om naar buiten te komen. Jammer, nu kunnen we opnieuw beginnen. Toch maar een alcoholdispenser buiten het toilet plaatsen of die deur vastzetten in de open-stand.”

Video reis langs contactpunten

Lees ook:

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Afgelopen 19 december was het Wereldtoiletdag. Een mooi haakje voor Geberit om weer eens de staat van sanitaire voorzieningen aan te slingeren, met name op scholen. Die staat is op bijvoorbeeld Belgische scholen erbarmelijk volgens de producent voor sanitaire producten. En dat heeft impact, zowel op het vlak van schoolresultaten, als op het vlak van sociaal en fysiek welzijn.

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Terwijl openbare toiletten in Japan vanzelfsprekend tot het culturele domein behoren, ontbeert Nederland deze noodzakelijke voorziening op grote schaal. Dit is vooral schrijnend voor vrouwen - toch de helft van de bevolking. Waar gaat het mis? Onveiligheid en stank, gebrekkige budgettering voor onderhoud en een vermeend tekort aan beschikbare openbare ruimte blijken obstakels. Drie architectonisch gerenoveerde toiletgebouwen in Tokyo tonen aan dat deze bezwaren onnodig zijn.

Leroy Ranglek en Joseph Nickisch richten Bamboi op: "Bamboe moet perceptie toiletpapier veranderen"

Leroy Ranglek en Joseph Nickisch richten Bamboi op: "Bamboe moet...

Duurzaam toiletpapier, gemaakt van 100 procent bamboe: Bamboi wil dat dit het 'nieuwe normaal' wordt. Begin dit jaar werd het bedrijf van Leroy Ranglek en Joseph Nickisch uitgeroepen tot winnaar van de CSU Smart Solution of the Year-award. "Als je vanuit je basisbehoeftes al de juiste en duurzame keuze maakt, ga je daar in de rest van je leven ook op letten."

44 procent voelt zich angstig bij gebruik openbare sanitaire ruimtes 

44 procent voelt zich angstig bij gebruik openbare sanitaire ruimtes

Uit internationaal onderzoek van Tork (Verenigde Staten, Mexico, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland) blijkt dat bijna de helft van de respondenten (44 procent) zich angstig voelt bij het gebruik van openbare sanitaire ruimtes. Zij voelen zich niet veilig en nemen minder graag deel aan sociale activiteiten in het openbaar om openbare sanitaire ruimtes te vermijden.