Werkgever mag kosten mondkapjes onbelast vergoeden Cadeautje: lees gratis het nieuwste Service Management Magazine!

Werkgever mag kosten mondkapjes onbelast vergoeden
Cadeautje: lees gratis het nieuwste Service Management Magazine!

Vanaf 1 juni 2020 moet iedereen in het openbaar vervoer een mondkapje dragen. De werkgever mag de kosten van mondkapjes onbelast vergoeden aan zijn werknemers.Volg Service Management op LinkedIn:

Deze kosten vallen onder de gerichte vrijstellingen van de werkkostenregeling. Zij horen tot de werkelijke kosten van het openbaar vervoer, omdat werknemers niet zonder mondkapje met het openbaar vervoer mogen reizen. U leest meer over het onbelast vergoeden van de kosten van uw werknemer voor het openbaar vervoer in het Handboek Loonheffingen 2020 (hoofdstuk 21.2.1 Vergoeden van kosten).


Lees ook: In hoeverre houdt een mondkapje het coronavirus tegen?


Geen btw op mondkapjes

Daarnaast: Vanaf 25 mei tot in ieder geval 1 september hoeft er geen btw op mondkapjes meer te worden betaald. Dit geldt voor alle typen mondkapjes (zowel medisch als niet-medisch) en voor alle verkopen. Mondkapjes vallen nu nog onder het normale btw-tarief van 21 procent. Dit staat in een brief die staatssecretaris Vijlbrief van Financiën naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Aanleiding van de maatregel is ook dat het per 1 juni verplicht wordt een niet-medisch mondkapje te dragen in het OV. Als de bussen, treinen en trams weer voller raken, zal het namelijk niet altijd haalbaar zijn om 1,5 meter afstand tot elkaar te houden.

Waarschijnlijk kopen in winkel in de buurt

Vijlbrief: “We vragen van de samenleving om vanaf juni in het openbaar vervoer een niet-medisch mondkapje te gaan dragen. Veel mensen maken zelf al hele creatieve mondkapjes, maar de meeste mensen zullen ze waarschijnlijk kopen in een winkel in de buurt. We willen dit als overheid natuurlijk zo goedkoop mogelijk maken, daarom heffen we hierover straks tijdelijk geen btw.” Door het nultarief toe te passen in plaats van een vrijstelling, behouden verkopers het recht op aftrek van voorbelasting. Dit betekent dat ondernemers de btw die zij bij aanschaf betalen, nog wel kunnen verrekenen in de btw-aangifte.


Lees ook: Blog André de Reus: Handschoenen- en mondkapjesterreur


Vrijstelling douanerechten

Persoonlijke beschermingsmiddelen voor de zorg kunnen daarnaast sinds half maart onder voorwaarden al met een vrijstelling van douanerechten worden ingevoerd. Overheidsinstellingen, liefdadigheids- of filantropische instellingen, hulporganisaties, ziekenhuizen, zorginstellingen en zorgverleners in het BIG-register kunnen van de vrijstelling gebruik maken als zij een vergunning daarvoor hebben gekregen van de Douane. Ook als het gaat om een private organisatie of een inkoopconsortium dat namens de genoemde instellingen invoert. Het beleidsbesluit waarin de praktische zaken staan rondom het verlagen van het btw-tarief naar 0 procent wordt binnenkort naar de Tweede Kamer gestuurd.