ATP-metingen in combinatie met interventies kunnen de effectiviteit van schoonmaak verhogen. Daarom zijn Gom Zorg en het Dijklander Ziekenhuis een experiment gestart. Doel: een hoger hygiëneniveau met minder risico op besmetting.
Structurele daling van 30% mogelijk
Uit het preventieonderzoek onder ziekenhuizen (2019) bleek dat jaarlijks 5,4 op de 100 patiënten een infectie krijgen. Branchemanager Geoffrey Nouws van Gom Zorg stelt dat veelgebruikte VSR-KMS-meeting niet aantoont hoe veilig schoon het werkelijk is. Daarom is het schoonmaakbedrijf op zoek gegaan naar een andere methode om het schoonmaak-resultaat beter aan te tonen.
In de voedingsmiddelenindustrie zijn de ervaringen met ATP-metingen positief. Het leek een goede optie voor de zorg. Zo bleek uit studies in Denemarken en Engeland, waar de methode al gebruikt word, dat op lange termijn een structurele daling van 30 procent mogelijk is in het aantal zorginfecties.
>> Lees ook: Infectiepreventie kleine instellingen gehandicaptenzorg kan nog beter
Hoe werkt de ATP-methodiek?
De ATP-meting werkt op basis van vloeistof. Op het moment dat de vloeistof reageert op het Adenosi-Tri-Fosfaat komt er licht vrij. Een ATP-meter meet de lichtintensiteit in RLU’s , Relative Light Units, en geeft aan of een oppervlak of voorwerp schoon of vuil is. Dat kan reden zijn tot een interventie zoals een extra schoonmaakronde, een training of een hernieuwde werkinstructie voor medewerkers. Ook de effectiviteit van trainingen in basishygiëne en protocollen wordt daardoor verhoogd om zo het proces van schoonmaak nog verder te verbeteren.
>> Lees ook: OSB: Breid basisregels uit met schoonmaak en goede hygiëne
Inzet UVC-technologie
Het experiment bij het Dijklander Ziekenhuis moet de meerwaarde van de nieuwe werkmethodiek aantonen. Op 1 februari van dit jaar is een start gemaakt met de nieuwe werkmethodiek voor een periode van 12 weken. “Wekelijks lopen we nu rondes. De eerste metingen en interventies geven al veel inzicht in relatie tot onze onderzoeksvragen”, vertelt Nouws.
Een interventie die Gom Zorg heeft toegepast binnen deze werkmethodiek is de inzet van UVC-technologie, om kamers te desinfecteren. Met een UVC-robot worden elementen in de ruimten effectief gedesinfecteerd; preventief of na een negatieve ATP-meting. Een combinatie van de nieuwe methodiek en de inzet van preventieve en reactieve desinfectie via UVC gaat in ziekenhuizen echt het verschil maken op gebied van hygiëne en patiëntveiligheid, verwacht Nouws.
Extra kwaliteit
Voor het Dijklander Ziekenhuis moet de proef op korte termijn resulteren in een hogere patiëntveiligheid en -tevredenheid. Op langere termijn moeten minder zorginfecties ook de kosten reduceren. “Je investeert in extra kwaliteit voor patiënten en medewerkers. De extra investering voor deze aanvullende nieuwe aanpak haalt een opdrachtgever er vele malen uit. Al zou het Dijklander maar 10% minder zorginfecties per jaar hebben, dan nog overstijgt de besparing de investering aan de voorkant”, aldus afdelingshoofd Horeca & Services Rutger van Cruijsen.
>> Lees ook: Reinigingsrobot met UV in ziekenhuis voor coronakamer