Kroegbaas tijdelijk schoonmaker in Enschedees ziekenhuis

Kroegbaas tijdelijk schoonmaker in Enschedees ziekenhuis

Kroegbaas Kees Riemersma zat door de lockdown thuis. Hij besloot om tijdelijk schoonmaker te worden in het Enschedese ziekenhuis MST. Zo brengt hij wat geld in heet laatje en heeft hij iets om handen. "Ik voelde me nutteloos. Werk maakt je gelukkiger."Volg Service Management op LinkedIn:

Bron: tubantia.nl

Riemersma (52) runt al zijn halve leven café Rocks. Nu maakt hij sinds enkele weken schoon op de afdelingen intensive care en hartbewaking. Uit nood geboren, omdat zijn café opnieuw door corona langdurig op slot moest. Maar Riemersma zegt dat hij van het nieuwe werk blij wordt.

>> Lees ook: Schoonmaakploeg in ziekenhuis vier keer zo groot: ‘Zelfde werk, ander beestje’

Vakantie voor de vaste schoonmaker

Nadat restaurants en kroegen dicht moesten zat hij thuis: “De kroeg en daarmee je werk is je afgenomen. Ik kan de hele dag thuis zitten, maar daar word je niet wijzer van. Ook niet gelukkiger heb ik gemerkt. Sinds ik dit doe ben ik opgeknapt. Vooral mentaal. Ik ben een stuk vrolijker en positiever.” Hij werd gewezen op een oproep voor schoonmakers bij het MST, waar schoonmaakbedrijf Asito werkzaam is. “Ik heb de afgelopen weken in het ziekenhuis de route overgenomen van Jennifer die het hele jaar door heeft gewerkt. Zij kon nu een paar weken vakantie nemen.”

>> Lees ook: De werkplek van … Neera van den Boom (Hago Zorg)

Geld hard nodig

Ondanks dat Riemersma en zijn  collega-uitbater creatieve acties bedenken voor het café om nog wat inkomsten te genereren, kan hij het geld goed gebruiken. Ze doen hun best om al het personeel in dienst te kunnen houden. “Eén van onze medewerkers, is overigens ook tijdelijk schoonmaker in MST.”

Het geeft voldoening. Het is mooi dat ik een steentje kan bijdragen

Hij vertelt dat hij veel respect heeft voor het werk dat in het ziekenhuis wordt verricht. Want er is al langere tijd veel druk bij de mensen daar. “Ongelofelijk hoe ze het volhouden.” Hij vindt het triest om t zien dat de ic-kamers vol liggen. Voor het schoonmaken van kamers op de corona afdelingen moest hij een speciaal pak en andere beschermende middelen dragen. Maar Riemersma maakt vooral gangen, garderobes en toiletten schoon. “Het geeft voldoening. Het is mooi dat ik een steentje kan bijdragen.”

Ook als Jennifer, die hij tijdelijk vervangt binnenkort terugkomt wil Riemersma nog een poosje als schoonmaker in MST doorgaan. “Ik verwacht dat we pas in april café Rocks weer kunnen openen.”

Lees ook:

Blog Mark Wilcox en Frédéric Barbut: Beste praktijkvoorbeeld voor handdrogen in ziekenhuizen

Blog Mark Wilcox en Frédéric Barbut: Beste praktijkvoorbeeld voor...

Specialisten op het gebied van infectiebeheersing professoren Mark Wilcox en Frédéric Barbut, waren elk prominente figuren in het beheer van de Covid-19-pandemie in hun respectievelijke landen en op Europees niveau. Hun onderzoek naar de beste manier voor het drogen van handen, uitgevoerd in toiletruimtes van ziekenhuizen in Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië, beïnvloedt overheidsbeleid over de hele wereld.

World Hand Hygiene Day brengt belang handhygiëne zorgprofessionals onder aandacht

World Hand Hygiene Day brengt belang handhygiëne zorgprofessionals...

Op 5 mei organiseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) World Hand Hygiene Day (WHHD), een jaarlijkse oproep aan zorgprofessionals om hun handhygiëne te verbeteren. Dit jaar neemt Tork voor de negende keer op rij deel aan het initiatief. Torks doel: de wereldwijde gezondheidszorg optimaliseren door middel van handhygiëne.

Desinfectie met chloor niet effectiever dan water bij bestrijding superbacterie

Desinfectie met chloor niet effectiever dan water bij bestrijding...

Eén van de op chloor gebaseerde desinfectiemiddelen die veelvuldig wordt gebruikt om schoon te maken in ziekenhuizen, doodt niet de meest voorkomende oorzaak van met antibiotica geassocieerde ziektes wereldwijd. Dat blijkt uit een nieuwe studie.

Conceptrichtlijn Reiniging en desinfectie van ruimte ligt ter inzage

Conceptrichtlijn Reiniging en desinfectie van ruimte ligt ter inzage

Goed en grondig schoonmaken is in zorginstellingen van groot belang voor de gezondheid van de patiënt, cliënt of bewoner. Als hulpmiddel hiervoor is de richtlijn Reiniging en desinfectie van ruimten opgesteld. Deze richtlijn is recent onder de loep genomen. Het is mogelijk om deze maand deze conceptversie te lezen en om commentaar te geven.