Schoonmaak en corona: angst en ziekteverzuim onder schoonmakers

Schoonmaak en corona: angst en ziekteverzuim onder schoonmakers

Hygiëne is belangrijk in de strijd tegen het coronavirus. Hoe pakken organisaties de schoonmaak van hun gebouwen aan, nu hygiëne absolute prioriteit heeft? Onze collega's van Facto spraken met Marcel Vermeulen en Mieke van der Veeken van het Erasmus MC in Rotterdam en met Sandra Brons en Robin Vermeulen, alle twee werkzaam bij de Universiteit van Amsterdam en Hogeschool van Amsterdam.Volg Service Management op LinkedIn:

We vroegen ze welk effect corona heeft op de schoonmaak van hun panden. Is er opgeschaald? Zijn contractafspraken aangepast? Zijn de hygiëne-eisen veranderd en hoe ziet schoonmaak na corona er uit?

Andere inzet van schoonmaakmedewerkers

Zowel het Erasmus MC als de Universiteit van Amsterdam/Hogeschool van Amsterdam (UvA/HvA) hebben hun schoonmakers op andere plekken en manieren ingezet tijdens de coronacrisis. Door afschaling en sluiting van bepaalde afdelingen en locaties konden op andere plekken extra schoonmakers ingezet worden. Ook zagen beide organisaties angst ontstaan bij schoonmakers. Daardoor was veel uitleg en persoonlijk contact nodig, om ze met een gerust hart aan het werk te laten gaan.

Sandra Brons, Facilitair coördinator bij de UvA en HvA, vertelt dat medewerkers zich toen ook ziek hebben gemeld uit angst. “Er zijn heel veel gesprekken gevoerd om ze gerust te stellen en veilig te laten voelen. Nu we bijna een jaar verder zijn, zie ik die angst niet meer.”

Waar we vooral bang voor zijn is dat veel personeel gaat uitvallen

Een hoog ziekteverzuim is juist iets waar het Erasmus MC zich op voorbereidt. Geen ziekmeldingen uit angst, maar ziekteverzuim als gevolg van een mogelijke derde golf door de Britse corona-variant. “We moeten rekening houden met een toename van patiënten, maar waar we vooral bang voor zijn is dat veel personeel gaat uitvallen. We verwachten een hoog ziekteverzuim. Dat kan niemand opvangen, dus dan moeten we een noodscenario achter de hand hebben. En dat is gelukkig het voordeel van samenwerken met schoonmaakbedrijven. Die hebben in het land nog wel medewerkers achter de hand. Mensen die normaal in de evenementen- en horecabranche werken bijvoorbeeld”, legt Mieke van der Veeken, Contractmanager Schoonmaak bij het Erasmus MC, uit.

Communicatie en goede uitleg

De UvA/HvA ontwikkelde een coronaproof schoonmaakprogramma. Medewerkers werden hierover in een vroeg stadium ingelicht en het facilitaire team kreeg weinig vragen over de hygiëne. Bij het Erasmus MC waren extra eisen aan de hygiëne niet nodig in verband met de hoge standaard die daar altijd geldt. Met goede uitleg over de schoonmaakprocedures, welke werkzaamheden worden uitgevoerd en waarom, zijn vragen van medewerkers hierover in een vroeg stadium beantwoord.

Lees ook:

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Afgelopen 19 december was het Wereldtoiletdag. Een mooi haakje voor Geberit om weer eens de staat van sanitaire voorzieningen aan te slingeren, met name op scholen. Die staat is op bijvoorbeeld Belgische scholen erbarmelijk volgens de producent voor sanitaire producten. En dat heeft impact, zowel op het vlak van schoolresultaten, als op het vlak van sociaal en fysiek welzijn.

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan besmettings- en infectiegevaar vergroten"

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan...

Het staat ons nog vers in het geheugen: de coronapandemie. Voor de schoonmaakbranche betekende het ineens meer zichtbaarheid en waardering en dat is niet verrassend. Want goede schoonmaak is essentieel voor een gezonde en veilige woon- en werkomgeving. Dat blijkt nu ook uit grootschalig internationaal onderzoek, uitgevoerd door Erasmus+, waarbij vanuit Nederland SVS Opleidingen is aangesloten. Onlangs kwamen geïnteresseerden bij elkaar om zich te laten bijpraten over veilig en effectief schoonmaken in pandemische situaties.

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Een schone werkomgeving draagt bij aan de tevredenheid van medewerkers. Een frisse en nette werkplek is aangenaam voor iedereen, maar het kan een uitdaging zijn om deze altijd vlekkeloos te houden, vooral met beperkte tijd of middelen. Tork, onderdeel van Essity, biedt duurzame en efficiënte oplossingen om het schoonmaakproces te vereenvoudigen.

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Het aantal ziekmeldingen is bij het begin van de herfst in september fors gestegen, met name door meer griepachtige klachten. Volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare steeg het aantal ziekmeldingen vorige maand met 67 procent in vergelijking met augustus. Vooral de zorg en het onderwijs zijn uitschieters, aldus de arbodiensten.