Het verbeteren van het binnenklimaat lijkt niet bovenaan de prioriteitenlijst te staan. Zo blijkt uit het onderzoek dat de kennis over de gezondheidseffecten van bijvoorbeeld koken op gas en de CO2-concentratie in de slaapkamer beperkt is. Slechts 12% van de ondervraagden weet dat kinderen een 20% hoger risico lopen op longklachten in woningen waar op gas wordt gekookt ten opzichte van elektrisch koken. En ruim de helft (58%) is zich er niet van bewust dat de concentratie fijnstof in huis direct na het bakken en braden vier keer zo hoog kan zijn als tijdens een dag met smog in Beijing. Maar een meerderheid (54%) geeft aan wél te weten wat er nodig is om een gezond binnenklimaat te creëren.
Best tevreden over binnenklimaat
Over het algemeen zijn we ook best tevreden over het binnenklimaat: de respondenten geven het gemiddeld een 7. Tegelijkertijd voldoet 1 op de 7 woningen niet aan de WHO-adviesnorm (2005) voor een gezond binnenklimaat, aldus onderzoek van TNO. Dit geldt dus voor ongeveer 500.000 woningen in Nederland. “Het kennisniveau is nog niet op peil en toch zijn Nederlanders best tevreden over de lucht in huis. Dat is wel reden tot zorg. Onbekend maakt wellicht onbemind. Hoewel kleine aanpassingen in huis heel veel kunnen doen voor onze gezondheid”, licht Piet Jacobs, senior onderzoeker bij TNO, toe.
Op zoek naar informatie om te verbeteren
De helft van de adviseurs (49%) denkt dat het binnenklimaat op hun kantoor gezond is. Dat blijkt uit een onderzoek dat Nationale-Nederlanden heeft uitgevoerd onder circa 200 adviseurs. Bijna een kwart (23%) is op zoek naar informatie over welke maatregelen ze kunnen nemen om dit te verbeteren. Als het gaat om hun werkzaamheden, blijkt dat een ruime meerderheid (63%) klanten wil adviseren over een gezond binnenklimaat. Ze geven daarbij aan behoefte te hebben aan duidelijke informatie waarmee ze klanten inzicht kunnen bieden bij de aankoop of de verbouwing van een woning.