De griepepidemie is terug: tips voor griep tijdens de kerstdagen

De griepepidemie is terug: tips voor griep tijdens de kerstdagen

Hij is terug: de griepepidemie. Onderzoeksinstituut Nivel meldt dat er al zo'n twee weken sprake is van een flinke stijging in het aantal mensen dat met griep naar de huisarts of het ziekenhuis gaat. Ook al is het niet verbazingwekkend dat er weer veel mensen lopen te snotteren gezien het seizoen, zo vlak voor de feestdagen is het toch verstandig op te passen naast wie je aan tafel gaat zitten met je snotneus. Ook als je aan het werk bent, is het belangrijk dat je niet je collega's aansteekt. Daarom hierbij een aantal tips.

Er gaan op het moment meerdere virussen rond, van een mild griepvirus tot het RS-virus en het coronavirus. Allemaal worden gekenmerkt door luchtwegklachten, koorts en hoest. Deze virussen hebben kou nodig om zich te verspreiden, dus wellicht heeft de afgelopen koude periode ervoor gezorgd dat de seizoens-griepepidemie vroeg komt deze winter en daardoor voor de feestdagen start.

Leren van de afgelopen maanden

Sommige experts hopen dat we een hoog ziekteverzuim door griep en verkoudheid kunnen voorkomen door van de afgelopen twee coronajaren te leren en veel van de slechte gewoonten achter ons te laten die werk tot een van de gemakkelijkste plaatsen maken om ziek te worden.

Een belangrijke boodschap daarbij is: “Veel kleine beschermingsmaatregelen, die op zichzelf niet erg effectief zijn, kunnen gezamenlijk wel werken”, zegt John Swartzberg, emeritus hoogleraar voor infectious diseases en vaccinology bij de University of California Berkley’s School of Public Health.
Denk bijvoorbeeld aan: goede ventilatie (o.a. een werkend ventilatiesysteem, gebruik van ventilatieroosters regelmatig de ramen en deuren openen), handhygiëne (niet alleen goed wassen, maar ook drogen) en uiteraard goede, efficiënte schoonmaak.

Dr. Yelena Globina hoopt dat de opgedane kennis over gezondheidsrisico’s op de werkplek, ervoor zorgt dat een gezonde werkplek een blijvende prioriteit is bij organisaties. “Als je de veiligheidsmaatregelen die je de afgelopen twee jaar hebt ingevoerd, met enkele aanpassingen handhaaft, is er een kans om echt lagere griepcijfers te zien en uitbraken op de werkplek te voorkomen. Maar de vraag is: gaan we leren van de geschiedenis?”

Beetje opletten bij het kerstdiner

Ook als je komende week niet naar het werk gaat, kun je kleine beschermingsmaatregelen toepassen om niet je familie, vrienden en dierbaren allemaal aan te steken. Bovenstaande handhygiëne en thuis goed schoonmaken zijn daar goede voorbeelden van. Ook is het verstandig om niet naast de meest kwetsbare persoon aan tafel te gaan zitten wanneer last hebt van klachten die op griep of een ander virus kunnen duiden. Experts spreken erover met de NOS. Zo stelt epidemioloog Patricia Bruijning van UMC Utrecht: “Als je mensen in je omgeving hebt die kwetsbaar zijn, dan moet je wel even opletten. Met een snotneus en dichte keel naast je kwetsbare oma zitten tijdens een kerstdiner, dat zou ik niet doen.”

“Als je griepklachten hebt, kijk dan uit”, beaamt Rianne van Gageldonk, epidemioloog en hoofd van de afdeling luchtweginfecties van het RIVM bij het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co. “Zeker in contact met kwetsbare mensen, zoals ouderen en mensen met onderliggende aandoeningen.” Dat betekent niet dat je niet kunt afspreken, alleen dat het verstandig is een beetje op te passen bij wie je dicht in de buurt komt. Bruijning. “Als je jong en gezond bent, kan je wel met elkaar afspreken dat het geen probleem is als er een snotteraar aan tafel zit. Maar wees dan niet verbaasd als je na de Kerst zelf begint te snotteren.”




Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan besmettings- en infectiegevaar vergroten"

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan...

Het staat ons nog vers in het geheugen: de coronapandemie. Voor de schoonmaakbranche betekende het ineens meer zichtbaarheid en waardering en dat is niet verrassend. Want goede schoonmaak is essentieel voor een gezonde en veilige woon- en werkomgeving. Dat blijkt nu ook uit grootschalig internationaal onderzoek, uitgevoerd door Erasmus+, waarbij vanuit Nederland SVS Opleidingen is aangesloten. Onlangs kwamen geïnteresseerden bij elkaar om zich te laten bijpraten over veilig en effectief schoonmaken in pandemische situaties.

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Het aantal ziekmeldingen is bij het begin van de herfst in september fors gestegen, met name door meer griepachtige klachten. Volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare steeg het aantal ziekmeldingen vorige maand met 67 procent in vergelijking met augustus. Vooral de zorg en het onderwijs zijn uitschieters, aldus de arbodiensten.

Ruim helft mensen met uitnodiging griepvaccinatie liet zich vaccineren in 2023

Ruim helft mensen met uitnodiging griepvaccinatie liet zich...

In 2023 lag de vaccinatiegraad voor griep op 55 procent, in 2021 was deze 58 procent. Wat de pneumokokkenvaccinatie betreft werd 56 procent van de mensen die daartoe waren uitgenodigd door de huisarts daadwerkelijk gevaccineerd. Dit blijkt uit de jaarlijkse Monitor Vaccinatiegraad NPG (Nationaal Programma Grieppreventie) en NPPV (Nationaal Programma Pneumokokken Vaccinatie Volwassenen) van het Nivel, in opdracht van het RIVM.

Luistertip: podcast over schoonmaken in het ISS

Luistertip: podcast over schoonmaken in het ISS

In de BNR Podcast Kuipers en de Kosmos kwam het gesprek op aardse zaken, zoals de schoonmaak in ruimtestation ISS. Als astronaut moet je in verband met veiligheid, voortdurend de lucht aan boord controleren. "Dat is een kwestie van schoonmaken, onderhoud plegen en de waterkwaliteit monitoren", zegt astronaut André Kuipers in de podcast.