Europeanen meer bewust van handhygiëne door covid

Europeanen meer bewust van handhygiëne door covid

De resultaten van een Europabreed surveyonderzoek laten zien dat mensen sinds de pandemie een stuk meer bezig zijn met hun eigen handhygiëne. Zo blijkt dat mensen vaker hun handen wassen en zich vaker zorgen maken over de gezondheidsrisico's van elektrische handdrogers in openbare sanitaire ruimtes. Ze maken hier zelfs vaker melding van.

De papieren handdoeken zijn weer helemaal in. Dat blijkt namelijk de meest favoriete manier van handdroger te zijn. Als er geen papieren handdoeken te vinden zijn in een openbaar toilet, dan laten ze dit dus ook vaker horen. Het moge duidelijk zijn dat mensen hogere normen stellen aan toiletruimtes en dat blijkt ook uit het onderzoek, dat voor de duidelijkheid wel werd uitgevoerd in opdracht van het European Tissue Symposium.

Voorkeuren veranderd

Ze namen de enquêtes af in tien Europese landen en duizenden mensen namen deel. Meer dan 86 procent van hen geeft aan handen vaker te wassen sinds het begin van de pandemie. Meer dan de helft geeft toe dat de aandacht voor handhygiëne dusdanig stof tot nadenken heeft gegeven dat hun voorkeuren en gewoontes zijn veranderd. Opvallend is dat mannen hun gewoontes meer hebben veranderd dan vrouwen, en dat geldt zeker voor de Nederlandse mannen. Mannen zijn ook meer bezorgd over de mogelijke gezondheidsrisico’s van het gebruiken van elektrische handdrogers.

Beter geen stoffige handdroger

Dit zijn pas enkele resultaten van het onderzoek, maar het kan waardevolle informatie zijn voor eigenaren van openbare toiletten. Zeker in bijvoorbeeld horecagelegenheden. Twee derde van de deelnemers geeft namelijk ook aan dat de aanwezige methode van handdrogen van invloed is op de algehele mening over het etablissement en er zijn ook deelnemers die aangeven dat ze actie zouden ondernemen als hun voorkeursmethode niet aanwezig is, bijvoorbeeld door een negatieve recensie te plaatsen. Al hangt het wel heel erg af in welk land je bent hoe hard er geklaagd wordt. Toch is het wellicht verstandig nog eens te overdenken of je de stoffige oude handdroger wil vervangen voor een nieuwer model en kun je er maar beter voor zorgen dat de handdoeken niet op zijn. Of dit verhoogde bewustzijn van handhygiëne op de lange termijn ook standhoudt, dat is natuurlijk nog de vraag.

RIVM: Slechte hygiëne waarschijnlijk oorzaak van hepatitis A-besmettingen door blauwe bessen

RIVM: Slechte hygiëne waarschijnlijk oorzaak van hepatitis...

Goede (hand)hygiëne in de voedingsmiddelenindustrie is cruciaal. Dat blijkt maar weer nu mensen besmet raken met hepatitis A na het eten van besmette blauwe bessen van de Albert Heijn. Het RIVM vermoedt dat slechte hygiëne de oorzaak is.

Bob Hofkamp (CWS) over toilettrends: "Beleving moet je niet onderschatten"

Bob Hofkamp (CWS) over toilettrends: "Beleving moet je niet...

Achter het 'kleine kamertje' gaat een hele wereld schuil, vol met innovaties en ontwikkelingen. Bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid, hygiëne, digitalisering en beleving. Want dat zijn op dit moment dé trends die de Nederlandse toiletten domineren, zegt Bob Hofkamp, Head of Marketing en Sales bij CWS.

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Afgelopen 19 december was het Wereldtoiletdag. Een mooi haakje voor Geberit om weer eens de staat van sanitaire voorzieningen aan te slingeren, met name op scholen. Die staat is op bijvoorbeeld Belgische scholen erbarmelijk volgens de producent voor sanitaire producten. En dat heeft impact, zowel op het vlak van schoolresultaten, als op het vlak van sociaal en fysiek welzijn.

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan besmettings- en infectiegevaar vergroten"

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan...

Het staat ons nog vers in het geheugen: de coronapandemie. Voor de schoonmaakbranche betekende het ineens meer zichtbaarheid en waardering en dat is niet verrassend. Want goede schoonmaak is essentieel voor een gezonde en veilige woon- en werkomgeving. Dat blijkt nu ook uit grootschalig internationaal onderzoek, uitgevoerd door Erasmus+, waarbij vanuit Nederland SVS Opleidingen is aangesloten. Onlangs kwamen geïnteresseerden bij elkaar om zich te laten bijpraten over veilig en effectief schoonmaken in pandemische situaties.