Handen wassen vermindert last van luchtwegaandoeningen

Handen wassen vermindert last van luchtwegaandoeningen

Handhygiëne is iets om altijd rekening mee te houden, ook los van pandemieën. Handen wassen is namelijk van vitaal belang om de last van gewone verkoudheden en griep in landen met een laag en gemiddeld inkomen te verminderen. Dat blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in The Lancet.

Handwassen met zeep kan het aantal gevallen van acute luchtweginfecties (ARI) in lage- en middeninkomenslanden met maar liefst 17 procent verminderen. Deze uitkomst is gebaseerd op een analyse van studies waarbij 160.000 mensen op drie continenten betrokken waren. Het onderzoeksteam bekeek hiervoor 26 studies die het effect onderzochten van maatregelen ter bevordering van handen wassen met zeep in huishoudelijke, school- of kinderopvangomgevingen. Het onderzoek onderstreept het idee dat inspanningen om frequente en adequate handhygiëne aan te moedigen ook buiten pandemieën moeten worden voortgezet.

Onnodig

David Wheeler, directeur operations en strategie van het Reckitt Global Hygiene Institute (RGHI), dat het onderzoek mede heeft gefinancierd, geeft aan dat het onderzoek duidelijk maakt wat in de wereldgezondheidssector al jaren wordt geroepen. “Handhygiëne is niet alleen iets om rekening mee te houden tijdens uitbraken, maar altijd. Anders worden mensen onnodig ziek en sterven ze zelfs. Het merendeel van die sterfgevallen vindt plaats in de armste landen ter wereld.”

Beschikken over watervoorziening

In ingeademde lucht kunnen zich allerlei ziekteverwekkers, zoals virussen en bacteriën bevinden, die zich in de luchtwegen kunnen nestelen en de ademhaling kunnen aantasten. In 2019 stierven 2,5 miljoen mensen aan acute infecties van de luchtwegen (ARI's) - waaronder griep, pneumokokkenziekte en verkoudheid - waardoor ze de belangrijkste oorzaak van ziekte en sterfte vormen. Meer dan 80 procent van deze sterfgevallen vond plaats in LMIC's - zoals Afghanistan, Jemen en Egypte - waar 27 procent van de mensen geen watervoorziening in huis heeft, waardoor handen wassen een luxe is. Wereldwijd beschikt 1 op de 3 mensen nog steeds niet over de middelen om hun handen met zeep te wassen.

Belangrijke preventiemethode

De noodzaak van frequent en grondig handen wassen was een belangrijke preventiemethode die tijdens de COVID-19-pandemie wereldwijd werd aangemoedigd, maar volgens de onderzoekers zijn handwascampagnes in 'normale tijden' "zeldzaam", hoewel ze een essentieel afschrikmiddel zijn tegen een verscheidenheid van andere ziekten, waaronder het norovirus naast ARI's.

Betere hygiëne is goed voor economie

David Wheeler: "Een betere hygiëne leidt tot minder ziekte- en sterfgevallen en helpt tegelijkertijd gemiste schooldagen voor kinderen en gemiste werkdagen voor volwassenen te voorkomen. Dit alles zal de economieën van landen ten goede komen; veel van die economieën zijn verzwakt in de nasleep van COVID-19 en andere wereldwijde gebeurtenissen. Dit recente onderzoek toont eens te meer aan hoe iets eenvoudigs als schone handen de volksgezondheid kan beschermen en besluitvormers kan helpen wanneer zij nadenken over hun gezondheidsbudgetten en de initiatieven waarin zij investeren.” De onderzoekers doen een oproep aan beleidsmakers, om maatregelen voor handen wassen uitgebreider te promoten en tegelijkertijd te investeren in watervoorziening en voorzieningen voor handen wassen.

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Afgelopen 19 december was het Wereldtoiletdag. Een mooi haakje voor Geberit om weer eens de staat van sanitaire voorzieningen aan te slingeren, met name op scholen. Die staat is op bijvoorbeeld Belgische scholen erbarmelijk volgens de producent voor sanitaire producten. En dat heeft impact, zowel op het vlak van schoolresultaten, als op het vlak van sociaal en fysiek welzijn.

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan besmettings- en infectiegevaar vergroten"

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan...

Het staat ons nog vers in het geheugen: de coronapandemie. Voor de schoonmaakbranche betekende het ineens meer zichtbaarheid en waardering en dat is niet verrassend. Want goede schoonmaak is essentieel voor een gezonde en veilige woon- en werkomgeving. Dat blijkt nu ook uit grootschalig internationaal onderzoek, uitgevoerd door Erasmus+, waarbij vanuit Nederland SVS Opleidingen is aangesloten. Onlangs kwamen geïnteresseerden bij elkaar om zich te laten bijpraten over veilig en effectief schoonmaken in pandemische situaties.

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Een schone werkomgeving draagt bij aan de tevredenheid van medewerkers. Een frisse en nette werkplek is aangenaam voor iedereen, maar het kan een uitdaging zijn om deze altijd vlekkeloos te houden, vooral met beperkte tijd of middelen. Tork, onderdeel van Essity, biedt duurzame en efficiënte oplossingen om het schoonmaakproces te vereenvoudigen.

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Het aantal ziekmeldingen is bij het begin van de herfst in september fors gestegen, met name door meer griepachtige klachten. Volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare steeg het aantal ziekmeldingen vorige maand met 67 procent in vergelijking met augustus. Vooral de zorg en het onderwijs zijn uitschieters, aldus de arbodiensten.